Teruggave Molukse cultuurgoederen moet ondanks conflict via Indonesië

moluksecultuurgoederenDe teruggave van Molukse koloniale kunstwerken en andere voorwerpen dient via Indonesië te lopen, antwoordt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) woensdag desgevraagd aan NU.nl. De Republiek der Zuid-Molukken (RMS) ziet Indonesië echter als bezetter en is het daarom niet eens met het standpunt van Nederland.  NU.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Teruggave Molukse cultuurgoederen moet ondanks conflict via Indonesië

 1. Mister Bule zegt:

  Tjong jonge jonge, hoe moeilijk kan je het maken. Nederland op z’n smalst. “Ja, maar een gift kan ontstaan uit machtsongelijkheid!”. Een commissie zal over 5 jaar wel met een aanbeveling kunnen komen?

  Om even te generaliseren; de bevolking hier is al niet inschikkelijk en heeft echt totaal geen begrip voor een eventuele onafhankelijkheid van Irian Jaya …eh Papua. En een afscheuring van de (zuidelijke?) Molukken is helemaal een ver-van-mijn-bed-show. Ligt niet op tafel en is totaal onbespreekbaar, het is zelfs niet iets waarvan men beseft dat het leeft bij bepaalde mensen (in een vreemd land).

  Dit is echt zo onrealistisch dat je jezelf moet afvragen of het niet meer een hobbyclub is? Ze hebben nu ook wel wat andere zorgen en mogelijke brandhaarden in het gebied en er wordt met een Densus 88 kei-en keihard opgetreden (eerst schieten dan vragen stellen) tegen mogelijke terroristen. Zie hier:
  https://www.tagar.id/densus-88-tangkap-11-terduga-teroris-di-maluku

  🤔 Er zullen ook wel Balinezen zijn die liever onafhankelijk zouden zijn. En die zouden economisch waarschijnlijk wél overleven. De Molukken vallen in de top 5 toeristische gebieden van Indonesië die door Sandiaga Uno zijn geindetificeerd, volledig buiten de boot. Dat wil dus zeggen geen financiële stimulansen en geen PR. En met alleen merbau en kreeft haal je het niet.

  • Boeroeng zegt:

   Meningen uiten dat er een Molukse souvereine staat gesticht moet worden is toch verboden in Indonesië . Met strenge straffen ?
   Mensen op de Molukken zijn ook bevreesd dat de kwestie openlijk bespreken opnieuw tot geweld kan leiden zoals de burgeroorlog van 20 jaar geleden.

 2. Bung Tolol zegt:

  Wat betreft die Cultuurgoederen ,een deel zal ongetwijfeld gestolen zijn ,zoals de kris van Pangeran Diponegoro of die juwelen van het Hof van Bali maar een deel zal gewoon geschonken zijn geweest zoals de vele cadeautjes aan de Oranjes o.a het grote schilderij van Raden Saleh .Als er nu een dief betrapt wordt in zijn huis , kan de dief natuurlijk verklaren ,dat niet alles gestolen is maar dat hij ook veel heeft gekocht en gekregen .Wat besluit een rechter ? Waarschijnlijk moet de dief dan verklaren hoe hij rechtmatig aan bepaalde goederen is gekomen ,kan hij dat niet ,wordt dan aangenomen dat het jatwerk is geweest ,simpel toch ? Nou is de dief niet een gewoon individu maar De Staat der Nederlanden ! Gelden er plots andere regels ? Ja hoor ,nu moet de bestolene bewijzen dat die spullen van hem zijn geweest ! Overigens dat schilderij van Raden Saleh is door hem geschonken aan Kon Wilhelmina ,die gaf het weer aan Juliana ,die hing het op in de voorkamer ,het was dan altijd een heel gedoe ,gekrijs en gebrul als haar kleinkinderen op bezoek kwamen ,die waren als de dood voor dat schilderij ! Waarom ? Nou het was een levensgroot schilderij met een paar tijgers erop ,die tijgers waren zo goed geschilderd en keken zo woest ,dat het leek alsof ze zo uit het schilderij konden springen ,die arme prinsjes kregen er allemaal nachtmerries van 🤢Toen Willem Alexander zelf koning werd ,was het eerste dat hij deed dat schilderij verkopen voor 2,5 miljoen euro aan een rijke Chinees uit Singapore ,een koopje natuurlijk voor een schilderij van Raden Saleh .

  • Boeroeng zegt:

   Klik om toegang te krijgen tot Geen%20Oranje%20wilde%20twaalf%20vierkante%20meter%20tijgers%20-%20NRC.pdf

   Dit schilderij hadden de Oranjes aan het belangrijkste Indonesische museum moeten geven.
   Gratis en voor niks.
   Dat kweekt veel goodwill tussen de landen.

   • Bung Tolol zegt:

    Ja mooi van jou ,dat je hier een foto van toont ,toch geniaal geschilderd .Dat schilderij was een cadeau van Raden Saleh aan Koningin Wilhelmina ,het zou de Oranjes wel gepast hebben als ze dit terug hadden geschonken aan Indonesie maar die Oranje kinderen ,prins Bernard jr voorop hebben zich ontwikkeld tot hebberige aasgieren ,in mijn buurt heeft prins Bernard jr een heel slechte naam als huisjesmelker .Als je goed naar het schilderij kijkt ,lijkt het wel of die linker tijger zo uit het schilderij wilt springen .Niet verwonderlijk dat kleine kinderen bang zijn voor dit schilderij !🤔

  • Jan A. Somers zegt:

   Ook Missie en Zending verzamelden attributen voor de opleiding. Net als de Delftse school voor de opleiding van Ambtenaren Binnenlands Bestuur. Daar is naderhand museum Nusantara uit voortgekomen. Gewoon bij de kunstenaars gekregen, of gekocht. Toeristen moeten vaker naar de Indonesische opleidingen voor kunstnijverheid gaan. Heel mooie dingen voor heel weinig geld. Plus een trotse leerling. Tentoonstellingen voor pas afgestudeerden idem dito.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.