Per abuis in Nederlands leger dienen en 3 jaar in Indonesië vechten

abuis_nedlegerAntoon van den Buijs, een Belg die net over de grens in Nederland woonde, heeft drie jaar met het Nederlandse leger gevochten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog eind jaren 40. Zijn vader had op een dag de Nederlandse nationaliteit gekozen en daarom dacht Antoon dat hij ook Nederlander was. Maar dat bleek later niet zo te zijn   VRT NWS: nieuws

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Per abuis in Nederlands leger dienen en 3 jaar in Indonesië vechten

 1. Anoniem zegt:

  Een tragische Belgenmop

 2. Bung Tolol zegt:

  Klopt niet helemaal ,die oproepen gaan via het stadhuis afd militaire zaken ,als je geen Nederlander bent sta je er niet in ! logisch want anders hadden andere buitenlanders er ook in gestaan ken niet tog ! Dus ik denk dat Antoon zich vrijwillig had gemeld maar zelf dan klopt het niet ,hij moet toch zijn paspoort laten zien enfin er zullen ook wel Belgen op die militaire administratie hebben gezeten .vreemd verhaal .

 3. Anoniem zegt:

  3 jaar van zijn leven naar de knoppen.

 4. Bung Tolol zegt:

  @ 3 jaar van zijn leven naar de knoppen “” Ja zo zou je het kunnen zien maar misschien is het helemaal niet zo ,Antoon heeft toch dat mooie Indie kunnen aanschouwen en misschien heeft hij wel een klein Antoontje verwekt bij Sarina in de dessa .,misschien heeft hij wel goed Indisch leren koken en zijn die Belgen in dat achterlijke dorp eindelijk van de patat frites af en kunnen niet meer van de rendang afblijven ,misschien staat op elk toilet in dat achtergebleven dorp wel een botol tjebok ! heeft Antoon ze geleerd .😁😁😁

 5. Aart zegt:

  Klopt misschien toch wel. Mijn vader (eerste uur OVW) had een Belgische wapenbroeder.
  Vermoedelijk ook uit het Zeelandse verzet. Commando training in Engeland en Malakka.
  Op Java en Sumatra gedetacheerd bij andere (Knil en NL) legeronderdelen als verkenners.
  Wat bijna niemand weet is dat 2 dagen voor de landing op Djokja het gebied al verkend was.
  Daarna direct terugvlogen naar Medan en Padang. Voor de volgende klus. Nu nog iets.
  In de documentaire “Revolutie in Indonesia” het volgende over de oorlogsmisdaden op Celebes.
  Wat niemand durft te erkennen is dat de slachtingen (standrecht) zijn uitgevoerd door Ambonese
  Knil militairen. Op bevel van Westerling. Niet goed te praten en verwerpelijk. Maar toch..
  Mijn 20 jaar geleden overleden vader noemde het destijds al “broedermoord”. Waarom zijn ze
  in Den Haag zo stom geweest? Als kind heb ik al zijn nachtmerries meegemaakt. “Jappen op
  de trap. Ze komen me halen”. Niemand uit ons kleine gezin begreep het.
  In 1969 besteedde omroep Vara “Achter het nieuws” ruime aandacht aan de politionele acties.
  Nou, dat hebben we geweten. Een groot gevoel van schaamte. “Pap, wees eens eerlijk….
  “was jij ook een oorlogsmisdadiger” en heb jij ook daar mensen doodgeschoten?”
  Natuurlijk gaf hij daar geen antwoord op. Later na veel herhaalde vragen kwam de aap uit
  de mouw. “Ja jongen. Ik heb daar veel geschoten. Maar meestal op de schietbaan. En altijd
  raak”. Dus pap, jij hebt daar nooit mensen dood gemaakt. Met een geweer, pistool of zoiets?
  “Nee knul. Schieten geeft altijd harde knallen. Wij werkten geruisloos. Met het mes”.
  “Jezus! Met een mes. En hoe dan?” Toen kwam er een simpele uitleg. “Je benadert je vijand
  geruisloos. Je staat achter hem. Drukt zijn hoofd naar je toe. En dan van links naar rechts”.
  En klaar is Kees. Op naar de volgende. Allemaal geruisloos. Zo deden we het.
  “Maar schoten jullie ook kampongs in de fik en vermoordden jullie ook vrouwen en kinderen?”
  Nee! Nooit gedaan! Wel als ze onbewoond waren. Als zijnde waarschuwing. Snap je”.
  Nu terug naar die Belgische Toontje uit Zeeuws Vlaanderen. Ergens heb ik een klein fotootje.
  Schijnt volgens mijn vader een bren- en scherpschutter geweest. Geen fout WW2 verleden.
  En als we het over diezelfde “Toontje” hebben zal ongetwijfeld een groot raadsel blijven.

  • Bung Tolol zegt:

   Antoon kwam uit Achtmaal ,dat ligt nog net in de uiterste Westhoek van Brabant tegen Zeeland aan en ja ,je gaat in het heetst van de strijd geen Antoon roepen ! dat wordt dus Toontje .Het zou dus heel goed kunnen dat Antoon uit dat artikel en die dienstmaat van . uw vader dezelfde persoon zijn .Volgens Anise was het in die grensstreken vooral administratief een zootje en dat zal in 1948 ook wel zo geweest zijn .Antoon toonde zich wel bereid om bij het Nederlandse leger te dienen ,misschien gaf dat de doorslag ,toch wel opmerkelijk een Belg ,die diende bij het Nederlandse leger en nog wel 3 jaar ! En een Nederlander ,die niet wilde maar moest en zich later aansloot bij de TNI ( Poncke Princen ) Kapitein Westerling werkte niet alleen met Ambonezen maar ook veel met Indo,s .Wat betreft excessen ( oorlogsmisdaden ) dat gebeurt in elke oorlog ,uw vader hoefde zich niet te schamen voor deelname aan die politionele acties ,het werd hem bevolen ,het zijn eerder die politieke beleidmakers uit die tijd ,die het totaal verkeerd zagen .

 6. Anise zegt:

  [Maar na opzoekingswerk in de gemeente, bleek dat het toch niet nodig was, omdat de voorouders van de neef in Kalmthout geboren waren.]

  In België is normaal gesproken jus sanguinis van toepassing. Maar het lijkt erop dat ze hier een combinatie met jus sanguinis hebben toegepast, gebaseerd op locatie van voorouders. (Het duidt wel aan dat het administratief een soep was.) Men moet dat in de grensgebieden wel vaker zijn tegengekomen.

  • Anise zegt:

   Dit lijkt een combinatie met jus soli dus. Waar men geboren is heeft men het staatsburgerschap.

   • Bung Tolol zegt:

    @ Een combinatie met jus soli dus .ja moet zo gegaan zijn ,Antoon was nog net in Nederland geboren ( Dorp Achtmaal ) zijn vader was Nederlander ,dus logisch dat Antoon dacht dat hij ook een Nederlander was .Een perfect werkende Burgerlijke Stand met een perfect werkende afdeling Militaire Zaken had voorkomen dat Antoon ingelijfd zou worden bij de Nederlandse Krijgsmacht .Dat was dus in 1948 niet het geval .Nou ja het Nederlandse Leger was toen al blij met elke man ,die wilde meevechten in die kolonie ,al was het dan een Belg .🤣🤣🤣👍

    • Jan A. Somers zegt:

     “was nog net in Nederland geboren” Hangt er vanaf waar in huis. Voordeur in Nederland, eetkamer in België. Waar ligt de slaapkamer? Paradijs voor smokkelaars.
     In Vlissingen wonen veel Belgen, werken bij het loodswezen. In de kerk hangt een groot marmeren bord met de namen van in WO 1 gesneuvelde Vlissingers(!)

 7. Bung Tolol zegt:

  @Dhr Somers .als u de moeite had genomen ,even op de kaart te kijken ,had u gezien dat dat Dorp Achtmaal wel dicht BIJ de grens lag maar niet OP ! Dus of kleine Antoon nu in de slaapkamer is geboren of in de eetkamer ,zolderkamer,rommelkamer ,woonkamer of logeerkamer maakt geen flaus aus ,het hele huis stond in Nederland ,hiep hiep hoera ! en Vader was Nederlander weer hiep hiep hoera !🎂🎂👍.Dus Antoon was een Nederlander ? Helaas nee dus ! maar dat maakte voor die militaire indelingsraad ook weer geen flaus aus “” Zeg Janssen er is hier weer een Belg ,die denkt dat hij Nederlander is ,wat gaan we doen ?”” Oh makkelijk laat hem snel een militair pakje aandoen en meteen op de boot naar Indie !”” en oh ja zeg maar tegen die Belg dat het eigenlijk een vakantie tripje is naar zonnige oorden met mooie stranden en wuivende palmbomen en natuurlijk mooie meisjes !”” Maar moeten wij er niet bij vertellen dat die inboorlingen wat moeilijk aan het doen zijn ? Nee natuurlijk daar komt Sjefke vanzelf achter !🤣🤣🤣

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.