Documentaire: Poncke Princen, held of landverrader

In 1946 stuurt Nederland troepen naar Indonesië om de onafhankelijkheidsstrijd de kop in te drukken. Eén soldaat loopt over en neemt de wapens op tegen zijn vaderland. In de ogen van veel Nederlanders een landverrader. Voor menig Indonesiër een held.Op 28 december 1946 vertrekt Princen aan boord van het schip De Sloterdijk naar Indonesië. Dit troepentransport bestaat voornamelijk uit gewetensbezwaarden die tegen een herbezetting van Indonesië zijn. Eenmaal in Nederlands-Indië aangekomen wordt Poncke Princen op 22 oktober 1947 op grond van desertie gearresteerd en veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf. trefpuntazie.com

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Documentaire: Poncke Princen, held of landverrader

 1. Emile Scholten ex-Klpvgmrrrmnt Kon.Marine MLD zegt:

  Deserteur….moet hij zelf weten, maaaaaaarrrrr……..zijn maten ( mede militairen ) verraden dat vind ik moet gestraft worden!!!! Hij was mede verantwoordlijk voor de dood van zijn collega’s!!!

  • R.L. Mertens zegt:

   @EmileScholtenexKLpvgmrrrmntKon.MarineMLD; ‘zijn maten verraden etc.- Oh ja? Als je als bezetter(!) naar de onderdrukte/vijand(!) overloopt…dan is het toch logisch dat je tegenover de bezetter/maten(!) staat om die te bevechten. Of dacht u dat de TNI die belanda Poncke zomaar geloofde? Hij moest het bewijzen …en dat deed hij. Omdat hij in rechtvaardigheid geloofde! Niets anders. – Want ook daarna kwam hij in botsing met Soekarno en Soeharto. Zijn rechtvaardigheidsgevoel gaat boven het nationalisme! De dood van zijn maten is op conto van onze regering! Zoals ook de laatste toen(1995) nog levende min.Mansholt het in 1995 dagblad NH bevestigde!

   • Indorein zegt:

    Heer Mertens,
    Zeker nooit in dienst geweest? Wie dat wel is geweest, kent daarvoor de term “matennaaier”. Dat was Poncke Princen.

    • R.L. Mertens zegt:

     @Indorein; ‘matennaaier etc.’- En natuurlijk ben ik dienst geweest; Genie ! Zelfs ivm studie pas op mijn 25 jaar! – Poncke heeft mijn achting; omdat hij zich zelf(!) opofferde: verlies van vaderland, familie, vrienden/maten ea. voor Gerechtigheid (met een hoofdletter!); zie mijn reactie op Anise, hieronder.
     – Ik zou dat zeker niet hebben gedaan. Daar heb ik de moed niet voor!

 2. Later heeft hij zich aangesloten bij de WORLD HUMAN RIGHT ASS.

 3. Anise zegt:

  Ik kan me moeilijk uitspreken over zijn motivatie, maar vind het heel raar dat iemand de wapens opneemt voor de ‘vijand’. Ik kan me goed voorstellen dat iemand principieel tegen geweld is en zich een pacifist noemt, een beetje zoals die Amerikaan indertijd die in het leger ging maar geen wapen wilde dragen maar alleen als verpleger wilde werken (de acteur die ook Spider-Man speelde, had die rol in de gedramatiseerde film).

  Maar weigeren om deel te nemen aan een gewapend conflict is heel wat anders dan overlopen, het andere leger dienen en mensen die hij misschien wel kende, doden. Daar kan ik eerlijk gezegd niet bij. En hoe kan men zo iemand een mensenrechtenactivist noemen? Het geeft een beetje een nieuwe betekenis aan ‘over lijken gaan’ en ‘het doel heiligt de middelen’.

  Het was ook wel duidelijk dat hij het land hier totaal niet kende en een mentaliteit had die totaal niet in Indonesië paste. Dit is niet een land waar constante kritiek en opruiende taal gewaardeerd wordt. Ik kan me goed voorstellen dat hij het zich vaak betreurd heeft.

  Daarover gesproken; het huis(je) waar hij woonde en overleden is, is hier vlakbij. En de buurt en het pand toont wel dat hij er geen luxueuze levenswijze op nahield, óf omdat hij persoonlijke bezittingen onbelangrijk vond, óf omdat hij het gewoon niet breed had.

  Nogal ironisch dat de huidige bewoner een Prabowo aanhanger is. (Cf. zijn geschiedenis in Papua.)

  • RLMertens zegt:

   Anise; ‘wapens opneemt voor de vijand etc’.- Verzetsstrijder(!) tegen het nazi bewind, vluchtte Poncke, om de uitzending naar Indië te ontlopen, naar Frankrijk. Door ziekte van zijn moeder kwam hij terug en werd opgepakt. Als dienstweigeraar(!) kreeg hij de keuze; gevangenisstaf tussen nazi aanhangers en geboefte of… naar Indië af te reizen! Poncke koos voor Indië. En diende bij een ambulance(!) eenheid. Zijn afkeer over deze oorlog werd bevestigd door; de vele gewonden/doden van eigen maten en tegenstanders. Tot overstap kwam hij nav. een vreselijk incident; bij de wachtposten moest worden gefouilleerd. Er werd dan luchtig over ‘kutje pakken’ gesproken nl. fouilleren tot onder de sarong….Een Indonesische was daar niet van gediend en protesteerde heftig; zelfs bij de op haar gerichte wapen; het schot ging af… en zij werd gedood!
   – Ger Vaders(Indië veteraan) schreef ; De Verliezers 1995. Over zijn ervaringen en een bezoek aan Poncke; een confrontatie tussen ex wapenbroeders en ex vijanden, behorende tot dezelfde generatie van Verliezers; gepokt, gemazeld en gekwetst !. .

 4. Jan A. Somers zegt:

  Desertie is een misdrijf. Moet gewoon worden gestrafd. Verder heb ik niets toe te voegen. Na het uitzitten van zijn straf is hij weer normaal medeburger. Met een strafblad. Is dus beperkt in zijn werkmogelijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.