Taman Indonesia :tentoonstelling ‘Wayang Stories’

Helaas is Taman Indonesia gesloten door corona, maar hier zijn wat impressies van opbouw van de tentoonstelling Wayang Stories. Het is al klaar , maar … niet te zien

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Taman Indonesia :tentoonstelling ‘Wayang Stories’

 1. Jan A. Somers zegt:

  Waar is die prachtige Wajangcollectie van Nusantara gebleven? Ik moet er nog een mooi boek over hebben, Zal het zoeken en goed bewaren.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Roofkunst?

   • Jan A. Somers zegt:

    Bij Nusantara in ieder geval niet. Dat museum was vroeger als ‘Indisch studieverzameling’ sinds 1864 onderdeel van De Indische Instelling te Delft (Instelling voor Onderwijs in de Taal-, Land- en Volkenkunde van Nederlandsch-Indië), waar bestuursambtenaren voor Indië werden opgeleid. Ik zie hier nog een advertentie in de Delftsche Courant van vrijdag 19 augustus 1864 waarin wordt gevraagd naar mensen die in het bezit zijn van dit soort spullen, en er afstand van zouden willen doen, of in bruikleen geven. “Elk voorwerp van dergeliken aard, al is het schijnbaar van weinig betekenis, zal in dank worden ontvangen.” Dat heeft ertoe geleid dat je eigenlijk niet van een museum kon spreken, maar een allegaartje van van alles en nog wat, van koekoesan tot houtsnijwerk uit Nieuw-Guinea. In eerste instantie werden ook de tentoonstellingscollecties van de wereldtentoonstellingen te Parijs, 1878, Berlijn 1880 en Amsterdam ,1883 hieraan toegevoegd. Naderhand werd veel aangekocht bij scholen voor kunstnijverheid in Indië. Dat laatste kan ik iedereen aanbevelen die in Indonesië wat goede souvenirs voor een lage prijs wil kopen. Mooi spul!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.