De postkoloniale worsteling in de boeken

De geschiedenisboeken van Bossenbroek en Van Reybrouck over Indonesië laten de literatuur links liggen.   Jammer, die is juist een belangrijke bron voor psychologische verdieping, meent Kester Freriks.     
Java Post

Michel Maas bespreekt het boek De Wraak van Diponegoro:
Zijn enige oordeel bewaart Bossenbroek voor de epiloog, waarin hij uithaalt naar de excuses die Nederland aan Indonesië blijft maken. Hij ziet daarin niet zozeer een rechtzetting van de geschiedenis, als wel koloniaal paternalisme in een ander jasje. Terwijl de Indonesiërs zichzelf als overwinnaars beschouwen, stellen de Nederlanders dat ze ‘onherstelbaar gekwetst en tot in de derde generatie getraumatiseerd’ zijn. ‘Jullie zijn slachtoffers en daarom móéten jullie onze excuses aanvaarden.’ Volgens Bossenbroek is dat niet eens meer postkoloniaal, ‘dat is simpelweg neokoloniaal 2.0’.

Bunnik koos ervoor om het leven van de Drents/Friese bestuursambtenaar Jaap Hangelbroek te onderzoeken als een soort pars pro toto voor die groep. Hij zou een belangrijke rol spelen in het zoeken naar nieuwe wegen voor het oude koloniale bestel. Daarmee gaat dit boek nu eens niet over de excessen of militaire operaties.   Historiek.net

 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

10 reacties op De postkoloniale worsteling in de boeken

 1. Peter van den Broek zegt:

  Ik ben het volledig met Bossenbroek over de excuses die Nederland aan Indonesië blijft maken. Het is gewoon koloniaal paternalisme in een ander jasje. De Nederlanders stellen dat ze ‘onherstelbaar gekwetst en tot in de derde generatie getraumatiseerd’ zijn. ‘Jullie zijn slachtoffers en daarom móéten jullie onze excuses aanvaarden.Het is simpelweg neokoloniaal 2.0’. Niet alleen het militaire geweld was structurteel, maar ook de excuses.

  Als na de gebruikelijke excuses de Nederlanders alles bij het oude willen laten, dan gebeurt er toch niks. Ik zag het al aan de lichaamstaal van onze Koning in Jakarta. Hij geloofde er gewoonweg niet in, hij wilde wel, maar volgens onze premier kan het gewoonbweg nog niet en is het ook onbetaalbaar, typisch Nederlands, we willen nog geeneens voor een kwartrje op de eerste rij.

  Dus onze koning werd met een onverkoopbare boodschap, een onmogelijke missie naar Jakarta gestuurd. Waarom had hij niet alle geroofde kunstschatten in een KLM-vliegtuig geladen, met de vrachtkosten als staatssteun was de KLM toch ook gered? Nee, Koning Willem kwam met lege handen maar wel excuses. Daar koop je toch niks voor, dat weet ik zelfs als eenvoudige handelssman. We moeten de volgende keer wel met iets konkreets komen.

  Een federaal Indonesie was ook neokoloniaal 2.0. Dat wilde de Indonesiers helemaal niet, die wilden Zelf beschikken. NEXIT.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Dat wilde de Indonesiers helemaal niet,” Heeft u al die handtekeningen onder de RIS gezien? Vanaf Linggadjati tot soevereiniteitsoverdracht?

  • Mister Bule zegt:

   De meerderheid (lees: Javanen) wilde het niet. En de rest was te eigenwijs om dat (redelijke) argument van de ex-kolonisator aan te nemen. Die konden ze toch niet vertrouwen. De populist wel.

   Je bent toch goed gek om mee te gaan in het verhaal voor een eenheidsstaat met centrale bevoegdheden als je weet dat een bepaalde bevolkingsgroep een absolute meerderheid heeft? Zelfs de Sunni Moslims in Irak beseften dat het voorbij zou zijn op het moment dat er een ‘democratie’ geïnstalleerd zou worden.

   En nu hebben ze allemaal commentaar op de dominante bevolkingsgroep en het centrum van de macht. Waar men al jaren wanhopig bezig is te proberen het land nationalistischer te krijgen. Kijk eens naar willekeurige reclames op TV waarin “Indonesia!!!” wel drie keer vermeld wordt.

   Vergeet ook niet dat men wel degelijk recentelijk geprobeerd heeft te decentraliseren. Niet verwonderlijk dat de helft van de gouverneurs en een groot deel van de regenten in de bak zit en is aangeklaagd door de KPK; in één keer krijg je lokale zeggenschap over je budgetten en bakken met geld; de corruptie is zo gemakkelijk en verleidelijk.

   Een federale staat had hierin veel soelaas geboden en waarschijnlijk de dictatoriale periode vermeden.

   Mosterd na de maaltijd.

   • Jan A. Somers zegt:

    Helemaal mee eens! Maar blijft de vraag: “De meerderheid (lees: Javanen) wilde het niet” : vanwaar dan al die handtekeningen van die Javanen? Begin van onbetrouwbaarheid in afspraken? En op de .Akte van Soevereiniteitsoverdracht een loffelijke toespraak van Hatta? Met veel dank u wels? Hatta staat toch bekend als een intellectuele, nette, betrouwbare man! Geen Javaan! Een Minangkabauer! In Leiden afgestudeerd! U kent het vervolg: Atjeh, Molukken, Papoea?

 2. Boeroeng zegt:

  Literatuur is geen harde bron voor geschiedschrijving
  Het idee om literaire bronnen te gebruiken bij geschiedschrijving van Kester Freriks oogt mooi, maar is bezwaarlijk, meent Martin Bossenbroek.
  ————–
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/31/literatuur-is-geen-harde-bron-voor-geschiedschrijving-a4025800?fbclid=IwAR2sTLswSuOwjkE5sHr_op2RGS4RysA9sVmcUxTVyA5g6O15bPFmvHbEIj0

 3. Jan A. Somers zegt:

  ff vergeten: Zijn de USA, de UK, en de BRD ook neokoloniaal?

 4. Boeroeng zegt:

  Neo-kolonialisme ?
  Het is maar net welke omschrijving je gebruikt voor dit woord.
  Westerse landen olv de USA. proberen sinds de dekolonisatie manipulerend te zijn over de hele wereld. ten eigen bate, militaire en economische redenen.
  En dat kun je volgens deze definitie als neo-kolonialisme benoemen:
  https://nl.wiktionary.org/wiki/neokolonialisme

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat bedoelde ik niet. Ik reageerde alleen op de opmerking dat een federaal Indonesië als staatsvorm neokoloniaal zou zijn. Het stikt van de federale staten in de wereld. Daarvan had ik er drie genoemd. Met de vraag of in die gevallen de gekozen staatsvorm ook neokoloniaal; was.

 5. Boeroeng zegt:

  citaat ===========
  Begin en eind van Nederlands-Indië in één boek zonder moraalsaus vanuit het heden eroverheen. Dat is Martin Bossenbroeks ”De wraak van Diponegoro” in een notendop.
  ————————
  https://www.rd.nl/artikel/910734-nederlands-indie-en-java-oorlog-in-breed-perspectief?fbclid=IwAR1MaJR3JUaybkT8_fY_MYV4FOvgcjRy8T3W43oe36mKNY6djsA3NkHYrAo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.