Lezing 130 jaar Javaanse migratie

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Lezing 130 jaar Javaanse migratie

 1. Het moet zijn 130 jaren VERLAKKERIJ zijn door de Hollandes rontselaars tegen de aller laagste Javanen en Sundanesen van educatie.Want het was hun verteld dat Suriname niet ver was van LAMPONG( Sumatera).

  • Jan .A. Somers zegt:

   Maar als ze het niet hadden gedaan, hadden wij misschien geen zwemkampioene gehad!

  • Jan A. Somers zegt:

   Maar als ze het niet hadden gedaan, hadden wij misschien geen zwemkampioene gehad.

  • Mister Bule zegt:

   Ik denk dat bij die mensen er indertijd weinig besef was over absolute afstanden en dat uitleggen waar Suriname wél lag, totaal geen nut had. Alles was ver en wat maakt het uit als je een contract voor vijf jaar kreeg?

   Een beetje voor ons zoals het verschil in afstand tussen de aarde en Mars vs. Neptunus. Dit is factor 60 maar totaal abstract en nietszeggend. En veel Nederlandse overwinteraars doen ook Bali terwijl die 15+ uur flink wat meer is dan naar Benidorm.

   Indertijd is 1 op 4 weer teruggekeerd dus het was blijkbaar perfect mogelijk te vertrekken. Dat vele bleven doordat men zich schaamde of door financiële stimuli kan je toch geen verlakkerij noemen.

   • Bung Tolol zegt:

    De meeste Surinaamse Javanen vertrokken in de jaren 50 v.d.v.e dus zij kwamen aan in een vrije Staat Indonesie ,velen vestigden zich op Sumatra en deden het daar goed maar ze bleven sterke banden houden met Suriname tot nu toe ! De Surinaamse Javanen hielden/ houden een sterke middenpositie ( politiek ) beetje zwalkend tussen de Hindoestanen en Creolen .Neemt niet weg dat intussen ook veel Surinaamse Javanen in Nederland zitten .

    • Bung Tolol zegt:

     Toen een Indonesische president ( Yudjohono ?) een bezoek bracht aan Suriname vroeg een verslaggever aan een paar Javaanse jongeren of zij deze Indonesisch Javaanse president ook als hun president beschouwden .antwoord bijna verontwaardigd “” Nee hoor onze president is Jules Wijdenbosch ( Creool ) Vraag gesteld aan een paar Boeroes ( afstammelingen van Hollandse boeren ) of zij zich Surinamer voelden ? Antwoord volmondig “” Zeker wij Boeroes zijn Surinamers !”” Een Javaanse Warung in Nederland is makkelijk te herkennen ,er staat altijd een Surinaamse vlag op de voorruit .Wat ook grappig is om te vermelden De Surinaamse Javanen spreken altijd 3 talen 1) Onderling bahasa Jawa 2) Officieel ( school, werk ,overheid ) Het Nederlands 3) Met andere bevolking groepen Het Sranang Tongo ( Surinaams)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.