De Weduwe van Indië: Dieudonné-Schotman

Dit is het graf van het echtpaar Dieudonné-Schotman
Henri Emile Dieudonné was geboren in 1901  in Kudat, Brits Borneo. Hij overleed in 1973 te Wassenaar. Zijn vader Carl Frederik Dieudonné (1867 Batavia-1934 Bandoeng) werkte toen te Kudat op de kokosnotenplantage Laha Datu. Henri’s moeder was Louisa Trusty.  Henri ging het KNIL in. 1925 2e luitenant infanterie, 1928 1e luitenant. 1937 kapitein, 1946 majoor, 1950 als luitenant-kolonel ex-knil overgegaan naar de Koninklijke Landmacht in Nederland . Zijn stamouders waren zijn grootvader de Bredanaar Joseph Petrus Nicolaas Dieudonné, kapitein kwartiermeester in het Indische Leger en Emilie Gertrude Antoinetta Goldman, geboren in Riouw, dochter van Carl Frederik Goldman, gouverneur van de Molukken.

Henri en Emilia Schotman huwden in 1932 te Soerabaja
Emilia was dochter van Willem Leendert Schotman uit Rotterdam (1878-1935 Soerabaja) en de Ariantje Georgina Ruitensolo (1889 Probolinggo -1970 Utrecht), niet erkende indo-europese.   Willem was werkzaam te Soerabaja bij machinehandel Becker & Co.
Emilia heeft  alleen met twee oudste kinderen in Australïe gewoond een aantal jaren voor en ten tijde van de oorlog 41-45.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.  Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.  Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen te Den Haag .

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.