De Schenkhuizens: Een Indische familie in Los Angeles

Bron J Zen: Documentaire uit 1998 over de migratie van Indische Nederlanders naar de VS. Aan bod komt ook De Soos (a.o. opgericht door Tjalie Robinson en Lilian Ducelle) en het verhaal achter De Indo, een Indisch krantje samengesteld door en voor deze groep met als drijvende kracht Rene Creutzberg.
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Schenkhuizens: Een Indische familie in Los Angeles

 1. Henk Anthonijsz, Eindhoven. zegt:

  Schenkhuizen
  Heb ik in Bandoeng gekend. Werkzaam bij de Gebeo ( electrisiteitsbedrijf).

 2. Tjodot zegt:

  Geweldige docu. Zal het in Nederland ook zo gaan met de generaties indo’s ???

 3. Anise zegt:

  We leerden indertijd in LA via via een Vlaams gezin kennen met drie dochters. De oudste was in België geboren en getogen tot haar 10e en sprak perfect Nederlands. De middelste was er wel geboren maar verhuisde op haar 5e, ze sprak Nederlands met een zwaar Amerikaans accent en deed dat liever niet. De jongste was in de VS geboren en sprak geen Nederlands (of weigerde dit te spreken). Ze was wel een ideale oppas want ze verstond onze kinderen.

  Ik denk zodra je in een land wordt geboren, je er volledig geassimileerd wordt. Natuurlijk voornamelijk als er geen grote ‘eigen’ gemeenschap met een sterke identiteit is. We zagen het zelfs aan onze kinderen; ze wilden -vooral als er vriendjes bij waren- liever geen BI of Nederlands meer met ons spreken.

  In LA zijn er natuurlijk meer mensen met een Indonesische achtergrond dan in andere gebieden en zelfs wat kerkgenootschappen maar toch niet zoveel. Ik ging redelijk vaak naar de KKI en daar hetzelfde als in Nederland; iemand moest de priester vertalen voor de kinderen als ze naar voren werden geroepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.