Kleindochters van generaal Spoor spreken

Generaal Spoor (1902-1949) was legercommandant in Nederlands-Indië tijdens de ‘politionele acties’. Zijn kleindochters Hendrickje Spoor en Sacha Schneiders-Spoor: ‘Hij was geen monster. Ieder weldenkend, gevoelig mens zit onder zulke omstandigheden in een onmogelijke situatie’. Deel 10, tevens het laatste deel, van een serie over de kinderen van de hoofdrolspelers in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, die 75 jaar geleden begon.    Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kleindochters van generaal Spoor spreken

  1. RLMertens zegt:

    ‘@Klein dochters; ‘onmogelijke situatie etc.’- Net voor de Japanse inval kon/mocht hij naar Australië uitwijken. De ineenstorting van Knil werd voor hem een obsessie; een vernedering ten overstaan van de Inlanders, die hij na de capitulatie 1945 wilde revancheren. Dat in de Japanse tijd de Indonesische afkeer tegen de Nederlanders is gegroeid moet hij als Nefis (Intellengence service) man zeker hebben geweten! De officieren spraken al onderling over; wat voor een oorlog er dan gevochten moest worden; een Atjeh- of een Java oorlog? Dat voor ons beleid de situatie in Indië na 1945 een verassing was; is onzin! Hij was dan ook de man, die ten koste van alles op de acties tegen de Republiek aandrong. Als een ‘echte havik’ poogde hij de politiek naar zijn hand te zetten!
    – VN ambassadeur JG.de Beus; Het laatste jaar van Indië; ‘dat een 3e politionele actie nodig was. Ik kon mijn oren niet geloven. Ik begon nu beter te begrijpen welke invloeden het vorig jaar hadden bijgedragen tot advies van Batavia aan den Haag, ten gunste van een militaire actie. Nu dat echter geprobeerd, zowel binnenlandse politiek als internationaal mislukt was, was het mij een raadsel hoe iemand nog kon hopen dat een 3e actie wel datgene zou bereiken, waarin beide vorige gefaald hadden’.

  2. Tom Vermeulen zegt:

    Ik ben op dit moment de biografie van Spoor aan het lezen. Vooralsnog geen inhoudelijke reactie dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.