Ter herinnering, ter herdenking

Uiteindelijk was ik op school ook een hybride figuur. Ik was een Indische jongen, dat kon je wel aan me zien, maar ik was een beetje blank. Dus ik moest me invechten in mijn eigen groep, van de Indo’s. In die maatschappij moest je altijd kijken, waar hoor je bij? Hierbij, daarbij, praat je petjoh? (taal van Indische Nederlanders, red.) Of versta je het niet? Ik wel, natuurlijk. En Bahasa Indonesia, en Javaans, maar ook Nederlands. Het was schakelen, schakelen tussen de verschillende lagen.  NRC

Joty ter Kulve – van Os werd in 1927 in het toenmalig Nederlands Indië geboren. Haar vader, Koos van Os, was van Nederlandse komaf en haar moeder, Lizzy Dom, was Indisch. Iemand met zowel Indische als Nederlandse voorouders; ook wel ‘Indo’ genoemd.  Wassenaarders.nl 


How my dad remembers 15 August 1945

Het einde van de Tweede Wereldoorlog bracht geen vrede in Nederlands Indië. De afslachting van de Nederlanders en Indische Nederlanders door losgeslagen moordbendes in de beruchte periode van de Bersiap staat Helena (87) voor altijd op het netvlies gegrift. ,,Ik kan nog altijd niet slapen in het donker. Dan zie ik de wreedheden en de beelden van de lijken weer voor me.”gelderlander.nl

Zie dit verslag: Thea zat als klein kind in een interneringskamp en geeft nu les over wat ze meemaakte

Cornelis van Geenen (1927) en Suze van Geenen-Beynon (1932) groeiden op in respectievelijk Djokjakarta (Java) en Manokwari (Nieuw Guinea). Ze ontmoetten elkaar op een militair terrein van het Nederlandse leger op Nieuw Guinea. Cornelis, die op Java de militaire kaderschool had gevolgd, was na de politionele acties overgeplaatst naar Hollandia, de hoofdstad van Nieuw Guinea. In 1953 trouwden ze en nadat in 1962 Indonesische troepen het eiland binnenvielen, vertrokken ze naar Nederland. Als beroepsmilitair werd Cornelis gelegerd in Arnhem. In 1974 volgde overplaatsing naar Breda.
Zie de film

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Ter herinnering, ter herdenking

 1. R Geenen zegt:

  Heb de film van het echtpaar Van Geenen gevolgd. Van Geenen is geen familie van mij zonder “van”

 2. Henk Anthonijsz zegt:

  Ik heb in Bandoeng indertijd gekend: Nono en Joke Geenen. Ook samen in het kamp Goenoenghaloebgezet6en. Familie van je? Zijn ze er nog?
  Met vr gr Henk Anthonijsz

 3. RLMertens zegt:

  @M.Maresch; ‘ik was een Indisch jongen etc.’- Inderdaad was(!) een Indische jongen’! Geen behoefte om terug te gaan…..mijn kinderen wel…..(!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.