Een vergeten urn op de Dam

In de schaduw van de officiële Indië-herdenkingen organiseerde Peggy Stein uit Hengelo zaterdagmorgen een korte plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Foto is van Des Theelepel

Stein, voorzitter van de Stichting Indisch Platform 2.0 en zelf van Indische komaf, vindt dat er te weinig aandacht is voor de duizenden slachtoffers van de zogeheten Bersiap-tijd, de periode na de Japanse capitulatie waarin Indonesische jongeren massaal wraak namen op de vertegenwoordigers van hun koloniale verleden.  tubantia.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Een vergeten urn op de Dam

 1. Jan A. Somers zegt:

  Mw. Stein was wel slim om aan die urn te denken. Bedankt! Ik heb het altijd over mijn bersiapbankje, bij het monument onder een paar bomen. Zeeuws meisje en ik zitten daar tijdens onze hormat. Dat zou een stenen bank moeten zijn, stevig, maar wel lekker zittend. Met zicht over het terrein van het monument. Met alleen BERSIAP daarin gebeiteld. Je krijgt dan geen ruzie met de bestaande doelstelling van het Indisch Monument. Met een afspraak met Gemeentelijke Reiniging dat daar neergelegde bloemen niet direct worden verwijderd. Dat gebeurt bij het monument ook niet. Wie o wie kaart zo iets aan? IHC?

  • Bung Tolol zegt:

   @Wie o wie kaart zo iets aan ? Kunt u zelf doen even een e-mailtje sturen naar de bestaande politieke partijen van die desbetreffende plaats/locatie en dan kijken wie het idee oppikt en het ter stemming brengt ,wethouder van Openbare Werken benaderen kan ook .maar dat Indisch monument is toch niet alleen bedoeld voor slachtoffers van de Bersiap ?

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik ben niet thuis in het Haagse, en wordt er dus ook niet naar me geluisterd. Dit is nou net een klus voor het IHC! Maar daar ken ik niemand. Afgaand op de namen en plaatjes lijkt me dat een sinjo Soerabaja daar ook niet zoveel verder komt.
    “slachtoffers van de bersiap” Dat is nou net het probleem met dat monument. Het is ter herdenking TOT15 augustus 1945! Vandaar dat ik denk aan een bersiapbankje, los van het monument, maar wel in de buurt. Twee dingen in één klap.

    • R Geenen zegt:

     @“slachtoffers van de bersiap” Dat is nou net het probleem met dat monument. Het is ter herdenking TOT15 augustus 1945! @
     Precies. En dat vanwege de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur, vermoedelijk. In Breda en Roermond werden daar zonder politieke spelletjes wel ook de bersiap slachtoffers herdacht Voor de politiek moet alles wijken. Heb je als Indische familie zowel in de oorlog als in de bersiap verloren en hun wil herdenken, ga dan niet naar het monument in Den Haag..

    • Bung Tolol zegt:

     @Hr Somers ,als u nou een e-mail naar griffie@denhaag.nl. stuurt zorgt deze griffier dat uw e-mail bij alle raadsleden komt ,het is volgens mij maar een bescheiden wens van u ,kost ze niet zo veel ,ze kunnen ook een plaatje met bersiap op die banken schroeven .Moet lukken ,wel een nette brief graag ( grapje)😃😄😎

    • Jan A. Somers zegt:

     U weet misschien niet hoe of de Haagse (en andere) molens draaien. Dat duurt jaren, met alle ups en downs. Doe ik niet! Leeftijd en gezondheid!. Vandaar misschien IHC. Die worden er tenslotte voor betaald. En ik wil dan (stilletjes) meedoen.

 2. PLemon zegt:

  #De heer Huib Otto heeft zich een tijd terug voor een gedenkteken hard gemaakt…..

  ****Gedenkteken bersiap
  Geplaatst op 13 december 2014 door Indisch4ever

  Gelet op de huidige leeftijd van de nog levende nabestaanden die de Bersiaptijdaan den lijven hebben meegemaakt zou het een mooi geschenk aan de Indische gemeenschap zijn dat na 70 jaar eindelijk eens die duizenden onschuldige doden ook herdacht kunnen worden. Wij zouden U graag willen oproepen hieraan te willen mee werken en Uw beste krachten te wijden. De kosten kunnen mijns insziens via crowd funding gevonden worden.

  In de hoop en het vertrouwen dat Uw stichting hieraan haar medewerking zult willen en kunnen verlenen, hoop ik spoedig van U te mogen horen.

  Met vriendelijke groet
  Stichting Herdenking Bersiap Slachtoffers i.o

  Huibert P.C. Otto

  • R Geenen zegt:

   13 December 2014 is bijna 6 jaren. Wat is er in deze bijna 6 jaren gebeurd?
   Intussen, en ik herhaal, worden de bersiap slachtoffers wel in Breda herdacht. En ook in Roermond.
   Zijn er nog andere gemeenten? Ik zou zeggen sla gewoon de herdenking van Den Haag over. Way too much politics Toch niet vergeten van het ei naar een minister, de japanse krans in het water en nu de indonesische ambassador plus de geallieerden. Straks ook nog japan als vriendjes van de Oranje. Indo’s vergeet Den Haag.

   • Bung Tolol zegt:

    Nu we het toch over Huib Otto hebben ,weinig meer van hem gehoord op dit blog misschien weet si Boeroeng wat meer per slot van rekening heeft Boeroeng zijn e-mail .Ja Huib heeft alle reden voor zo,n gedenkteken .

    • Hans Boers zegt:

     Wellicht is Huib één der velen die het hier (ook al) voor gezien houden, wegens de agressieve en negatieve houding van enkele “berichten bijdragers” op dit forum?

     Wellicht is zijn gezondheid toch minder geworden? Hj had vorig jaar toch een zware operatie achter de rug?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.