Beppie: verkracht in Nederlands-Indië en tien jaar dood in huis

Tien jaar lang lag Beppie de Bruin dood in haar huis aan de Jan Porcellisstraat in Rotterdam-West. Ze werd in november 2013 bij toeval gevonden door bouwvakkers. Haar levensverhaal is een tragedie die begon in Nederlands-Indië en eindigde op een eenzaam sterfbed in Rotterdam-West.
Onderzoeksjournalist Griselda Molemans dook in het verhaal van Beppie. Ze ontdekte dat Beppie, net als duizenden andere vrouwen, slachtoffer werd van verkrachting door een Japanse soldaat in Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog  Rijnmond

Luister dit interview.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Beppie: verkracht in Nederlands-Indië en tien jaar dood in huis

 1. RLMertens zegt:

  @ GMolemans; ‘dook in het verhaal etc.’- Ter info; tijdens de Japanse bezetting ’42-’45 woonden wij met 3 Indo gezinnen in één huis buiten de kampen. dwz 4 vrouwen(mannen geïnterneerd) en 11 kinderen+ 3 oma’s! – Als jochie hoorde ik toen bij ons thuis, een samenspraak tussen mijn moeder en haar zusters ( leeftijden 26-30 jr.); in het maleis werd er plotseling geroepen; ‘siapa njang tjeplong?’= wie duikt er in? Ik begreep er niks van. Tot ik na de bevrijding, inmiddels een tiener geworden, mijn moeder er na vroeg; ‘ik die tijd was het voor de vrouwen een toer om aan de kost te komen. voor eten te zorgen etc. Makkelijker ging het als ‘Europese'(!) huishoudelijk hulp bij de Jap te werken. Uiteraard niet bij zo’n doodgewone soldaat, maar bv. bij een officier. De verdiensten waren in die tijd zo hoog; dat gezin/nen er van konden leven. Er waren natuurlijk ook consequenties aan verbonden; een Jappen kind’. Zij die ‘er in sprongen’ deden het voor de families; de kinderen etc. Echter na de bevrijding volgde de ‘afrekening’! Waarbij degene die ‘er in sprong’ voor der rest van haar leven; éénzaam er alleen voor stond! – Er bestaat in Holland een vereniging van deze Japans nakomelingen. Maar de moeders ….
  note; met respect/dank(!) voor al die moeders, die ons/kinderen in die Japanse periode er door heen sleepten! Alsmede door die bersiap/revolutie periode !!

  • Jan A. Somers zegt:

   “was het voor de vrouwen een toer om aan de kost te komen. voor eten te zorgen etc.” Dat was één soort sterke vrouwen, Zorgend voor hun gezin. Die andere soort sterke vrouwen waren in de Japanse interneringskampen. Op diverse manieren hun kinderen opvoeden tot volwaardige burgers. Les geven, zangkoortjes, zelfgemaakte speelmaterialen, enz.

  • Jan A. Somers zegt:

   effe vergeten. Was in 2005 in het Museon te zien op de tentoonstelling Pret Achter Prikkeldraad, momenten van ontspanning en troost in Japanse interneringskampen. Waar ook het boek ‘Gestrand in Indië’, muziek en cabaret in gevangenschap,. werd gepresenteerd.

 2. Griselda Molemans zegt:

  Geachte mijnheer Mertens, de twee verenigingen van Japans-Indische nakomelingen (JIN en Sakura) vertegenwoordigen de belangen van zogeheten JIN’ers die uit een liefdevolle relatie voortgekomen zijn. Wanneer u de organisaties zonodig moet noemen, had u er goed aan gedaan u eerst op de hoogte van de feiten te stellen.

  Daarnaast vind ik de suggestie als zou Beppie de Bruin als vijftienjarig meisje “eringesprongen zijn”, hetgeen haaks staat op de informatie die familieleden verstrekt hebben, buitengewoon pijnlijk en beledigend.

  • RLMertens zegt:

   @GriseldaMolemans; ‘erin gesprongen etc.’- Ik suggereerde zeker NIET, dat Beppie dat is overkomen! Ik vertelde alleen een verhaal(!), die ik als jochie bij mijn familie toen aanhoorde. Meer niet! note; En mijn uiting van respect geldt zeker voor alle(!) moeders uit die ellendige periode. Wel of niet erin gesprongen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.