Depaja Makanan

website,… archieftopic.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Depaja Makanan

 1. R Geenen zegt:

  He, eindelijk niet dat woord, maar duidelijke informatie.

  • PLemon zegt:

   @ eindelijk niet dat woord

   # origineel en aangepast ipv authen….?

   *** ” Onze (over-)(groot-)moeders namen voornamelijk hun recepten uit Oost-Java mee toen ze de oversteek vanuit Nederlands-Indië maakten. In het Nederland van de jaren 50 waren echter weinig van de Aziatische kruiden, groenten en fruit verkrijgbaar die nodig waren om de gerechten te maken. Ze moesten dus op zoek gaan naar vervangende ingrediënten en gebruik maken van de gedroogde soorten die vrienden en familieleden zo nu en dan meebrachten. Met veel creativiteit lukte het hen om de geliefde gerechten op tafel te zetten, al was de smaak iets veranderd. Het Indische eten zoals wij dat nu kennen was ontstaan.

   • Arthur Olive zegt:

    “Met veel creativiteit lukte het hen om de geliefde gerechten op tafel te zetten, al was de smaak iets verandered.”
    Een oom van mij probeerde de smaak van sambal gandaria te krijgen met jonge druiven.
    Gandaria is een soort manga

   • R Geenen zegt:

    @@Met veel creativiteit lukte het hen om de geliefde gerechten op tafel te zetten, al was de smaak iets veranderd. Het Indische eten zoals wij dat nu kennen was ontstaan.@@
    Dat klopt als een zwerende vinger. Mijn moeder, van Franse afkomst en geboren in Padang, was er een kei in.Het woord “Authentiek” heeft zij echter nooit gebruikt. In tegendeel, zei spraak dan altijd, dat de smaak in de buurt kwam, maar eigenlijk moet dat en dat er in. Jaren later kon ze wel de benodigde ingredienten krijgen. Heb van haar veel geleerd.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Ze moesten dus op zoek gaan naar vervangende ingrediënten” Daarbij goed geholpen door Beb Vuyk. Ze wordt hiervoor verguisd, maar heeft toch velen buiten de grote steden geholpen om toch lekker Indisch te koken. “veel creativiteit” Inderdaad!

    • R Geenen zegt:

     @lekker Indisch te koken@
     Is dat niet erk betrekkelijk? Mijn moeder en oma konden bij de eerste hap al zeggen wat er aan ontbreekt. Dan vraag je je af, wat is dan lekker? Heeft u smaak of geen? Daar valt normaal niet over te twisten. Misschien herinnert U de foto van de jaren 50/60 waarbij een blonde Hollandse gebogen staat over een paar pas aangekomen Indische vrouwen. Die vrouwen hadden een aardappel in de hand. Hun werd duidelijk gemaakt hoe je een aardappel alleen kan/mag schillen?
     Die foto vind ik persoonlijk veel erger dan wel of geen smaak. Die foto was onbeschoft, denegrerend, beledigend en discriminerend. Echt een voorbeeld van de blanda bla bla. En het Indische stilzwijgen. Voor mij is dat nog altijd een van de beste opnamen ooit over ons gemaakt, want het toont onze Indische geschiedenis in al zijn facetten.

    • Ronereon zegt:

     @RG “Die foto was onbeschoft, denegrerend, beledigend en discriminerend.”. Volstrekt eens met u ! Ik ben mij eer bewust van hoe u en uw moeder zijn behandeld ! Andersom is het ook een foto van uiterste bekrompenheid, onwetendheid, onbeschaafdheid, grove omgangsvorm, primitiviteit welhaast, totaal onbenul van de belanda (destijds). Een belanda die een oorspronkelijk van de Inca’s gestolen knolgewas aanbiedt. Hoe ironisch. Door dit soort beelden was ik me al vroeg bewust in een dierentuin met witte apen te zitten en die heb ik sindsdien ook zo behandeld. Nootjes bij de hand en af en toe een goede beuk. Nooit last gehad van discriminatie en racisme. Zij wel.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Dan vraag je je af, wat is dan lekker?” Lekker is wat ik lekker vind.
     “hoe je een aardappel alleen kan/mag schillen?” De meesten hadden nog nooit een aardappel geschild. Vlak onder de schil zitten de meeste vitaminen, maar je moet ook rekening houden met de pitten, die giftig kunnen zijn (aardappel is een nachtschade! blauwzuur.). Met naar je toe schillen houd je het beste zicht over je werk en de minste kans op in de vinger snijden.

    • R Geenen zegt:

     @@Met naar je toe schillen houd je het beste zicht over je werk en de minste kans op in de vinger snijden.@@
     Je reinste onzin. Hoe schilt u dan een grote manga of een Ananas? En wat doet u met een kriel aardappel? Wordt die geschild? Nee, gewoon gewassen en geborsteld. Laat een ieder gewoon in zijn waarde en doen wat men gewend is. Het was gewoon dat witte superieure gevoel van de witte Ned. die in Indie al bestond en in Nederland proberen voort te zetten. Die zelfde onzin was er toen dat links handigen met rechts moesten leren schrijven.

 2. Anoniem zegt:

  altijd een plezier om naar Depaja Makanan te gaan. En Jane is zo gastvrij en vriendelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.