Waarom werd Kamp Westerbork later ‘De Schattenberg’ genoemd?

De naam Schattenberg kwam niet uit de lucht vallen. Abuys: “Nog voor de Tweede Wereldoorlog stond het gebied waar het kamp in lag al bekend als De Schattenberg. Dat heeft te maken met de vele grafheuvels die daar in de omgeving te vinden waren. Als je op oude kaarten kijkt, zie je ook dat er veel grafheuvels rond het kamp lagen.”   RTV Drenthe

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Waarom werd Kamp Westerbork later ‘De Schattenberg’ genoemd?

  1. Jan A. Somers zegt:

    Ik lees in het item: “Guido Abuys is conservator van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork:” Hij kwam bij ons thuis een interview (een van de vele) afnemen voor een TV-documentaire. Uit mijn (een beetje leeglopend) hoofd: Hij had (voor de NOS?) een documentaire gemaakt over de Zuid-Molukkers in de Schattenberg. Toen hoorde hij ook over de opvang van mensen uit Indië/Indonesië, waar hij ook aan wilde werken. Maar daar heb ik niets meer van gehoord. Tot ik kort geleden een stukje uit mijn interview zag in het boek: ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’. Met nog andere interviews. De toestemming daarvoor was van het IHC gekomen, maar ik zag ook: “De rechten van het interview liggen bij het Archief Herinneringscentrum Kamp Westerbork.” In dat boek is overigens ook een interessant verhaal van Marianne in ’t Anker-de Jong over een Joods gezin tijdens de Japanse bezetting en daarna. Het zou interessant zijn te weten wat het IHC met al die interviews denkt te gaan doen. Kostbare zaak geweest met al die video-opnamen. (overigens een aparte ervaring hoe of zo’n cameraploeg bij iemand thuis het heft in handen neemt.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.