Bruin en wit

Iante Sahadat:
Bruin en wit
Altijd net buiten de groep, zo voelde mijn status als bruin/wit meisje. Bruin, want je huid verraadt je altijd, en wit, want het vormde mij: in mijn omgeving ontbrak het grotendeels aan kleur. We woonden in een wit buurtje, ik ging naar witte scholen, maakte witte vrienden, volgde colleges met witte medestudenten en ging werken bij een witte krant.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Bruin en wit

 1. R Geenen zegt:

  Racisme = Subtiel!

  Heel goed artikel.

 2. Boeroeng zegt:

  Haar verhaal is ook het verhaal wat veel mensen van Indische komaf hebben, maar dan iets anders
  Dit verhaal opzij zetten met “ze wentelt zich in slachtofferschap” is denigrerend.
  Het is niet willen weten dat men als andersuitziende dan de grote meerderheid ook anders behandeld wordt.
  Niet voortdurend, niet overal, niet door iedereen, maar het gebeurt wel.

  Daarom staat haar column hier tussen de indisch-gerelateerde onderwerpen. Het is ook een Indisch onderwerp

  # INDOLIFEMATTERS

 3. Peter van den Broek zegt:

  Als ik zo haar verhaal lees, dan is het een verhaal van een bruin/wit meisje. Maar of ik me met haar en haar luxe problemen kan vereenzelvigen is een andere vraag.

  Kijk ik naar haar achternaam en haar vader dan waren haar voorouders waarschijnlijk uit een Hindoestaans land afkomstig en als contractarbeider/koelie naar Suriname zijn versleept.
  Haar problematiek is dat ze in Nederland in een multi-culturele maatschappij opgroeide, als bruin/witte.

  Daar is niks mis mee, maar ik vergelijk haar met mijn zoon, ook een bruin/witte, die ook in een multi-culturele samenleving opgroeide. Hij was in Italië ook anders, maar dat heeft niet zo’n invloed als bij Jante Sahadat. Er spelen andere factoren een rol. Mijn zoon heeft twee jaar in Nederland gestudeerd, eerst in Eindhoven en daarna een stage aan de Zuid-as in Amsterdam en vond dat Nederland wel racistisch was. Van die opmerking keek ik wel op.
  Ik kan me de denkwijze van Jante Sahadat best voorstellen, maar dat heeft niks met het Indischzijn van doen.

 4. kembang merah zegt:

  Bruin/ witte…..wordt ook vaak een Bounty- kind genoemd…je ben van buiten bruin maar van binnen wit gezien je in een witte maatschappij ben opgegroeid met alle waarden die er toen zijn.
  Een geluk dat ik een écht Hollandse achternaam hebt vanwege mijn grootvader die toen naar
  Indië kwam om zijn kans te beproeven en daar met een Manodese vrouw was getrouwd….
  Mijn vader uiteraard een Halfbloed en ook is getrouwd en zo kwamen dan deze bruin/witte
  kindjes op de wereld….Wij moesten uit ons voormalig Indië vluchten naar het Vaderland ( Nederland) waar mijn grootvader is geboren en getogen….Ik heb in mijn jeugd jaren nergens last van gehad en ook niet tijdens mijn opleidingen en het werk….ondanks ik van aangezicht geen Nederlander ben….
  Alleen de afgelopen 25 jaar nadat véél buitenlanders/ immigranten/ asielzoekers het Land van Melk en Honing hebben gevonden is het racisme gegroeid wat het nu is geworden….vooral door groeperingen ( bv DENK) die het leuk vinden om deze situatie’s uit te buiten en haat uitzaaiende uitspraken doen…het is begonnen met Zwarte Piet die al ruim 250 jaar volks traditie is voor een kinderfeest !. Een ander Geloof…waar Kerstbomen moeten verdwijnen omdat het in hún geloof niet wordt toegestaan, en zo kunnen we doorgaan…..dan vraag ik mij af wát blijft er iets Nederlands nog van over ?!!!

  • Robert zegt:

   Goed dat U Halfbloed met een hoofdletter schrijft! Want het is fenomenaal om een halfbloed te zijn en te leven, de meesten zijn volbloed om in leven te blijven.

 5. Arthur Olive zegt:

  Half Breed, net als het verhaal van vele Indo’s
  “Both sides were against me since the day I was born.”

 6. Arthur Olive zegt:

  Ik dacht eerst dat de vader van Iante Sahadat erg onzeker van zichzelf was toen ik die foto bekeek maar dat schijnt toch niet het geval te zijn.

 7. baukegeersing zegt:

  Kan dat woord ‘wit’ nu eindelijk eens worden vermeden? Dat komt van de ‘Critical race theory’ een extreem radicale rassenideologie die is gebaseerd op onzinnige gedachten ontleend aan neomarxistisch denken. Die activistische ideologie is een bedreiging voor onze rechtsstaat. Word wakker en laat je niet langer misleiden.

  • Boeroeng zegt:

   Het leek mij dat het woord wit als vervanging van het woord blank kwam overwaaien uit Amerika, waar de woorden whites and blacks al veel jaren normaal zijn.

  • Ronereon zegt:

   Beste BG, De Critical Race Theory (CRT) heeft juist moeite om de relatie te leggen naar het neo-marxisme vanwege de twee pilaren van CRT, white supremacy, ras gaat voor klasse. Een mogelijkheid zou zijn om multi-ethniciteit en multi-racialiteit als noodzakelijk te zien om een arbeidersklasse te krijgen die effectief is. De term ‘wit’ is ook niet zichtbaar bij een post-marxist als Foucault. Interessant is zijn opvatting over racisme : een bepaalde denkwijze waarbij de ‘gezondheid’ van een deel van de bevolking afhangt van het uitsluiten van een ander deel van de bevolking. Het behoud van het leven van de bevolking vereist het verwijderen van groepen die het maatschappelijk lichaam ‘infecteren’. Dit proces is nu heel zichtbaar. Georganiseerde groepen en ideologie die anti-westers/blank/staat/historie/regelgeving zijn en opleggen van wat anderen moeten denken en vinden. ‘Wit’ komt uit de woke culture en is van Afrikaan-Amerikaanse oorsprong. ‘Woke’ ideologie zie ik persoonlijk als racistisch, in termen van Foucault, een bepaalde (onverdraagzame) denkwijze om alles wat blank (‘wit’, westers) is te verwijderen om de samenleving (en historie) gezond te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.