Pondok Yanie weer open

Vanaf donderdag 4 juni is ons restaurant weer open
Wij kijken er naar uit u te verwelkomen in ons restaurant,zij het dat we samen met u gaan werken binnen de door deregering vastgestelde spelregels:      Pondok Yanie

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

35 reacties op Pondok Yanie weer open

 1. Dus je hebt een Pondok Yanie, een Pondok Malden en in Weesp heb je Pondok Jawa. Samen Pondokken ja gezellig.

  • R Geenen zegt:

   Pondok heeft te maken met klein, dus klein huis, klein restaurant, een gewone keet. Hoe wil je daar 1.5 meter afstand houden? Gezellig samen ziek worden?

   • Bert Krontjong zegt:

    Ja klopt Pondok is in het Indonesisch huisje maar in dit geval is de naam verkeerd gekozen of ze willen iets intiems uitstralen ,want het restaurant gelegen in Bentveldt gemeente Zandvoort /Bloemendaal is niet zo klein ,na een week open kun je wel stellen ,dat al die regeltjes en voorschriften restaurant en cafe bezoekers afschrikken ,ik wil spontaan een biertje drinken en een hapje eten ,als je dan door de barkeeper naar je gezondheid wordt geinformeerd ,heb ik al gegeten en gedronken ,ik wacht wel even tot het weer normaal is .

    • R Geenen zegt:

     @@in dit geval is de naam verkeerd gekozen of ze willen iets intiems uitstralen @@
     Weer een stelletje onnozele 3de of 4de graad Indo’s? die een bepaalde trend schijnen te moeten volgen. Het belangrijk vinden om Indonesisch te zijn en er van alles denken te weten. Doordat ik in SoCal woon en dus niet in Nl merk ik dat blijkbaar eerder op. Dat verschijnsel is gelukkig hier niet aan de gang. Zal ook niet gauw gebeuren, want de gemiddelde Indo hier voelt zich echt Amerikaan.

    • R Geenen zegt:

     @Bert: Nog iets. Ik zag hun menu van gerechten. Is dat ook Indisch geworden: Gerechten met keuze witte rijst, gele rijst, nasi goreng of bami goreng? En dan het beroemde gerecht met lekkere saus. Ik noem de naam maar niet.

 2. Bert Krontjong zegt:

  @Onnozele 3de of 4de graad Indo,s? “” Nee hoor gewoon asli Indonesiers er zijn tegenwoordig niet veel Indo,s die nog een restaurant hebben ,ze zijn er wel maar beduidend minder dan vroeger en wat die nationaliteit betreft ,sommige Indo,s van de 3e en 4e generatie zijn zich bewust van het feit dat ze OOK Indonesisch bloed hebben en in tegenstelling tot de 1e en 2e generatie gaan zij er prat op ,altijd handig in die multi culturele samenleving ,die Nederland is geworden .Ik heb een neefje (30 jaar) ,die er extreem rechtse ideeen op na houdt ,”” Weg met buitenlanders en zo “” Ik heb hem er fijntjes op gewezen dat zijn voorouders van vaders kant toch niet zo Arisch waren ,trouwens ik zie er ook niet bepaald Arisch uit ,hopelijk slaat de boodschap aan en slaat hij een andere weg in ..

  • R Geenen zegt:

   @Bert: Toch merk ik dat er een bepaalde trend is. BV de oude pasar malam in Den Haag, Houtrust, werd niet gelopen in Batik bloezen and Sarong. Wij spraken of poogden maleis te praten.We waren gewoon een Indo met een accent in onze NL taal. Volgens Bo Keller, die ik wel eens bel, heb ik nog steeds een Indisch accent. Gewoon omdat ik niet besmet bent met het huidige blanda taaltje.
   Nu zie ik Indo families hier op bezoek komen met een totok accent. En die zelfde Indo’s gaan doen of ze alles van Indonesie weten en zo gaan gedragen. Een vreemde wereld daar bij jouw in dat landje aan de noordzee. Heb zo’n idee dat de jonge Indo in de knel zit en niet meer weet waar hij bij hoort. Daarentegen heeft de jonge Indo hier het verleden achter zich gelaten en denkt aan de toekomst als een Amerindo of Amerikaan. Is het niet zo dat alle tehuizen voor Indo en Molukker nu Indonesische namen krijgen? Heeft mijn zus me laten weten.

  • Arthur Olive zegt:

   “Ik heb hem er fijntjes op gewezen dat zijn voorouders van vaders kant toch niet zo Arisch waren.”
   Zijn voorvaders waren waarschijnlijk Nederlandse repatrianten geboren in het koningkrijk der Nederlanden. Geen buitenlanders dus.

   • Bert Krontjong zegt:

    @Pak Olive :ja betul zijn voorouders waren inderdaad Nederlandse repatrianten geboren in het koningrijk der Nederlanden en geen buitenlanders “” Maar die zelfde voorouders hadden wel Indonesische voorouders en die Indonesische voorouders waren wel Nederlandse ingezetenen maar geen Nederlands onderdaan en die reparieerden ook niet ..Dat mijn neefje zo extreem rechts is geworden ,komt grotendeels door zijn woonomgeving ,hij woont in wat je nu rustig een Marokkaanse buurt kunt noemen met veel criminaliteit .en hij ziet er totaal niet Indisch uit maar eigenlijk gewoon als een Hollander .Mij beschouwen die Marokkanen ook als een buitenlander maar mijn neefje is voor hun een Hollander .

    • Arthur Olive zegt:

     @Pak Bert
     Als ik in een buurt woonde met veel criminaliteit zou ik ook zeggen:weg met die lui. Ik hoef daarvoor niet extreem rechts voor te zijn want de left houd daar toch ook niet van.

    • R Geenen zegt:

     @Als ik in een buurt woonde met veel criminaliteit zou ik ook zeggen:weg met die lui. @
     Mee eens. Maar in Nederland krijgen ze van de plaatselijke justitie slecht een tik op de vingers. En dat is precies het tegenover gestelde van the deep south over here! En beide manieren hebben averechts effect. Het grote verschil is dat de bewoners uit zo’n buurt vaker het slachtoffer zijn.

 3. Bert Krontjong zegt:

  @Ron ,dat is geen ( bukan ) trend maar evolutie ,ontwikkeling ,aanpassen etc .Die oude Pasar Malam op Houtrust ,die tijden komen nooit meer terug ,ben er in 1965 geweest ,mijn ouders gaven zowat iedereen een hand ,iedereen kende iedereen ,trouwens batik bloezen ! heb dat feestje ter ere van Rene Creutzburg gezien ( In California dus ) nou zowat iedereen liep in batik en de vrouwen in sarong kebaja ,ja wat moeten ze dan in boerenkiel en op klompen lopen ? Weet wel dat er vooral bij de eerste generatie Indo,s veel animositeit heerste jegens de Hollander maar dat zal wel te maken hebben met al die betalingen en het niet betalen van hun salarissen tijdens krijggevangenkamp ,ik woon hier nu al meer dan 50 jaar zou vreemd zijn als ik ook niet een beetje Hollander was geworden ,natuurlijk ! En in Amerika zou ik gewoon een Amerikaan zijn geworden maar je eigen afkomst moet je ook niet verlogenen ,als een Indo mij uitnodigt maar erbij zegt “” Ja wij hebben geen makanan voor je “” kom ik natuurlijk niet op bezoek ,want dat heb ik van mijn ouders meegekregen GASTVRIJHEID ,mijn deur staat voor iedereen open Zwart ,Wit ,bruin of geel ,we kijken toch allemaal scheel .en als een Indo je niets te eten aanbiedt is het geen ,bukan orang Indo .

  • R Geenen zegt:

   @heb dat feestje ter ere van Rene Creutzburg gezien ( In California dus ) nou zowat iedereen liep in batik en de vrouwen in sarong kebaja ,@
   Ik weet niet over welk feestje je het heb. Ik ben op een van zijn laatste verjaardagen geweest, dat in een Koreaans restaurant-buffet werd gehouden. Rene was daar met zijn 2de echtgenote, een Chinees-Indonesische. Hij had inderdaad daarom ook een Indonesische blouse aan. En zij een kebaja. Later hoorde ik dat er een 200 mensen waren, ik ook en de heer Olive heb ik daar voor het eerst ontmoet en kennis gemaakt, ook met zijn eega. Veel meer mannen hadden eerder een kleding stuk uit Hawaii aan. Het merendeel gewoon op zijn Amerikaans. Wat je zegt gezien te hebben, ken ik niet.

   • Bert Krontjong zegt:

    Oh Hawaii hemden ,ja die zie ik dan abusievelijk aan voor Batik hemden .Je moet ook wel goed kijken voor je het verschil ziet .

    • R Geenen zegt:

     Wel Bert, ik zie daar een groot verschil in. Ik heb er zelf 2, in het rood en in het blauw.
     Allebei met bloem motieven. Typisch). Batik ziet er dan ook heel anders uit.
     Ik zie het al Bert, je bent ook al te lang in blanda land. maar nothing wrong with you. Alleen die invloed.

  • Jan A. Somers zegt:

   “oude Pasar Malam op Houtrust ” Logisch. Het is geen liefdeswerk Leger des Heils, er moet gewoon geld verdiend worden. En van die ouwe Indo’s valt niets te halen. Vandaar de verbreding. Leuk of niet, het brengt geld op.
   “voor je het verschil ziet .” Geeft toch niet, als maar buitenlands is. Komt uit dezelfde fabriek in Bangladesh. Slavenarbeid, maar dat zal de drager een zorg wezen.
   “het niet betalen van hun salarissen tijdens krijggevangenkamp ” Wat hebben die achterstallige salarissen nou met krijgsgevangenschap te maken? Alle Indisch ambtenaren, burger of militair, gevangenschap of niet, hebben er recht op. Maar let op, niet alle militairen hadden salaris, alleen de beroeps!

 4. Peter van den Broek zegt:

  Maar is dit restaurant corona-free of corona-safe?. Het volgt wel de door de regering vastgestelde spelregels gebaseerd op de aanbevelingen van die rare Van Dissel RIVM, maar is dat lijkt mij niet voldoende. Er mag binnen wel 1,5 meter afstand worden gehouden, maar als het een slecht geventileerde ruimte is, dan is de kans op een wolk virussen wel erg groot. Daar komt nog bij dat er ook nog een loopbuffet is en dan wordt de kans op besmetting groter.

  Maar ik lees dat het ook een afhaal-chinees is, dat lijkt me een beter idee. Eerst met het mondkapje naar binnen en bestellen, dan buiten wachten. Als de bestelling klaarstaat, weer naar binnen en contactless betalen en dan weer vlug weg, tenminste zo doe ik het in Italië.

  Afgelopen zondag zijn we hier in Italië naar het strand gegaan. Wel van te voren de ligstoelen reserveren. De mensen kwamen met het mondkapje op naar de strandtent en werden geregistreerd. Daarna werd de lichaamstemperatuur gemeten, een meisje had 38.8°, maar dat lag aan het meetapparaat, het viel nog mee dat ze het mondkapje afdeed bij het zwemmen.
  De gemiddelde leeftijdsverwachting in Italië is 82 jaar en die wil ik wel halen.

  • Jan A. Somers zegt:

   “die rare Van Dissel RIVM” Hoezo raar? Hij moet samen met Rutte zigzaggen tussen volksgezondheid en opstand. Da’s wat anders dan stukjes schrijven op I4E zoals u misschien weet.

 5. Bert Krontjong zegt:

  Ja die RIVM heeft zich onmetelijk belachelijk gemaakt ,door eind februari begin maart nog te verkondigen ,dat er niks aande hand was met dat Corona virus ,dat slaat niet toe in Nederland ! “” Gaat u maar rustig slapen !”” Dat deden zij in Taiwan effe iets anders ,al bij het eerste beste gerucht ,dat er iets in Wuhan aan de hand was ,sloten ze alle toegangs wegen tot hun land ,uit China .De Chineze regering verkondigde dat er niets aan de hand was maar die luitjes uit Taiwan geloofden en vertrouwden die Chinesen niet ,ze kunnen het weten ! Zij zijn zelf Chinesen .Een goede raad aan die soepkippen van de RIVM ,ga eens kijken hoe Taiwan omgaat met zo,n pandemie .Was vandaag voor het eerst in mijn stamcafe ,vroeg de barkeepster “” Zeg Bert jij hebt toch geen last van dat Corona gehad ?”” Ik antwoordde “” Ja wel hoor en niet gehad ,heb het nog steeds !”” Iedereen lag in een deuk ,gelukkig maar zei de barkeepster ,als je nee had gezegd had je weg gemoeten ,want iedereen hier ik ook hebben dat virus “” En of die van Dissel een rare snuiter is ? Nou 1000 % ! Totaal van de Corona pot gerukt .

  • Arthur Olive zegt:

   “De Chineze regering verkondigde dat er niets aan de hand was……”
   China blokeerde alle binnenlandse vluchten uit Wuhan maar niet de internationale voordat de wereld wist wat er eigenlijk gaande was. Daarbij kwam ook nog dat de W.H.O de wereld met opzet bedroog.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Het enige wat ik denk te hebben begrepen is dat er voor een intelligente knock down in Nederland te weinig intellectuelen zijn.

  • PLemon zegt:

   @voor een intelligente knock down in Nederland te weinig intellectuelen

   # daarom wordt de ‘lock down”(op slot gezet) marketing technisch slim zo genoemd.

   *** citaat: ” In Nederland heeft gemiddeld gezien 2,5 procent van de mensen een IQ dat hoger is dan 130. 68 procent van de Nederlanders heeft een gemiddeld IQ, oftewel een IQ dat tussen de 85 en 115 ligt.

   Je kunt je IQ laten meten door een Gratis IQ test te doen op deze website. Dit is een zogeheten indicatie IQ test en geeft dus een (grove) indicatie van je IQ. Wil je een nauwkeurige IQ meting, dan kun je dit het best laten doen bij een psychiater.

   https://www.zobegaafd.nl/wat-is-het-gemiddelde-iq-in-nederland/

   • R Geenen zegt:

    Wel eens gelezen, dat een hoge IQ grenst aan het krankzinnige. Dat was naar aanleiding van een zeer begaafd met hoge IQ echtpaar. Kregen kinderen waarvan enkele krankzinnig waren.
    Willen presteren en je goal bereiken is vaak belangrijker dan een hoge IQ.

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat een hoge IQ grenst aan het krankzinnige. ” God en de duivel staan in de overgang naast elkaar. Gewoon wiskunde: Als je doorgaat in plus, kom je in het oneindige vanzelf in min. Het enige verschil is + of -.

    • R Geenen zegt:

     @@. ” God en de duivel staan in de overgang naast elkaar. Gewoon wiskunde:@@
     Met het begrip wiskunde heb ik geen moeite. Maar dat andere zegt mij bitter weinig.

    • Arthur Olive zegt:

     “Het enige verschil is + of -.”
     Zero (0) zit tussen plus en minus.
     Zero is het onbekende, er is geen definitie voor zero.

    • R Geenen zegt:

     @Zero is het onbekende, er is geen definitie voor zero.@
     What about, als iemand zegt, dat hij een grote nul is?

    • Arthur Olive zegt:

     “Wat about, als iemand zegt, dat hij en groote nul is?”
     Dat is geen definitie maar een omschrijving.

 7. Bung Tolol zegt:

  @Willen presteren en je goal bereiken is vaak belangrijker dan een hoge IQ ,ja helemaal waar maar wat heb ik vaak gezien ,vooral bij Indische mensen ,dat hun kinderen onder druk worden gezet om vooral goed te presteren ter ere en glorie van hun ouders en als hun kinderen onder die druk bezwijken en in een psychiatrische inrichting terecht komen ,trekken die ouders hun handen van die kinderen af ..Als het vanuit het kind zelf komt ,is het goed wordt het opgedrongen is het foute boel .Heb ook eens een IQ test gedaan uitkomst : Zwakbegaafd ,nou ja tweede test gedaan uitkomst Behoorlijk zwakbegaafd ,nou vooruit derde test ( Hoop dat die beter uitvalt) uitkomst zeer zeer zwakbegaafd .Moest mij laatst voor de rechter verantwoorden zei die rechter “” Beseft u wel wat u gedaan heeft ?”” ( Iemand in elkaar geschopt ) mijn advocaat liet die IQ testen zien aan die rechter zei die rechter “”Dat verklaart alles 1 weekje schoffelen en niet meer doen !””

  • R Geenen zegt:

   Ik begrijp wat je bedoeld. Er zijn echter goede methoden en ook slechte methoden bij het opvoeden en begeleiden van je eigen kinderen. De ham vraag is vaak: Doe je het voor je kind of doe je het voor jezelf en status.

   • Bung Tolol zegt:

    Veel Indo,s deden het vooral voor hun zelf en hun status ,als je de hele achtergrond van de Indo kent en hun plaats in die koloniale samenleving ,kun je er zelf begrip voor hebben ,dus niet meteen veroordelen maar eerst kijken ,waarom zijn die mensen zo geworden ? Trouwens ik zie het ook bij Hollanders ,vader rechter ,moeder dokter nou kind moet ook zoiets worden nou niet alle kinderen hebben die capaciteiten ,als beide ouders daar begrip voor hebben o.k maar hebben zij dat niet ,wordt het een drama ! Kan er een boek over schrijven maar ja wie koopt er een boek van een zwakbegaafde schrijver ?

    • Ronereon zegt:

     BT, dat was inderdaad de insteek van vrijwel alle Indo’s, direct gerelateerd aan de koloniale samenleving en zijn culturele referentiekaders. Heel herkenbaar. Zo hoog mogelijk maatschappelijk scoren via onderwijsprestaties en zo Nederlands mogelijk worden. Kost wat kost. De focus was niet op de stimulering van ontplooiing van het kind zelf als authentieke entiteit (overigens was dat in Nederland destijds ook niet het geval). Maar bij Indo’s was het extremer (ref. kenmerken van de koloniale samenleving). Ik zou zeker geïnteresseerd zijn in uw boek, why not (denk niet dat u dat gaat schrijven:-). ? Ik ben niet zwakbegaafd, integendeel. Op autisme spectrum, zeer hoog IQ (vlgs diverse testen), edoch open voor atypisch onderzoek, mocht u dat suggereren. Wat is uw concreet voorstel, BT ?

    • R Geenen zegt:

     Het is niet alleen bij de Indo het geval. Ben ik mee eens. Opvoeden is en blijft een kunst. Er zijn ouders die het willen bepalen en er zijn die hun kinderen de keuze laten en begeleiden. Ja, en dan zijn er de wezen. Meestal willen de verzorgers hun zo gauw mogelijk kwijt. Ik leerde van de Amerikaanse filosofie een ding. Je talent en kennis in die richting sturen waar je er het meest van kan maken; zowel in succes als het verdienen. Wij oudere Indo’s hebben bijna allemaal armoede gekend. Met een goal voor ogen heb ik daar persoonlijk een streep onder gezet. Nooit gekeken of gedacht aan steun. Ik ken heel wat Amerindo’s die er hetzelfde van denken.

   • Ronereon zegt:

    Een bijzonder relevant en belangrijk onderwerp in het licht van m.n. de turbulente tijden. waarin wij leven. Maar hoe dit zich verhoudt tot ‘Pondok Yanie is weer open’ is tamelijk onduidelijk. Zou de Pondok gebaat zijn met een (uiteraard gesubsidieerde) workshop en een geïntegreerde, duurzame aanpak ? Een paar constructieve hints werden al gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.