De oorlog verdeelt Japan tot op het bot

Weigert Japan zijn oorlogsverleden onder ogen te zien? Nee, zo simpel ligt het niet, zegt historicus Sven Saaler.
Duitsland wordt vaak geroemd om zijn grondige verwerking van het nazi-verleden, terwijl Japan kritiek krijgt omdat het de eigen agressie in de Tweede Wereldoorlog nog altijd niet zou erkennen. Sven Saaler is opgegroeid in Duitsland en woont nu al twintig jaar in Tokio, waar hij moderne Japanse geschiedenis doceert. Japan heeft wel degelijk aan verwerking gedaan, zegt Saaler, maar hij ziet een zorgelijke trend.  Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

43 reacties op De oorlog verdeelt Japan tot op het bot

 1. Anoniem zegt:

  De Japanners weten blijkbaar nog niet hoeveel oorlogsslachtoffers zij hebben gemaakt.

  • R Geenen zegt:

   In de jappenkampen konden ze ons gevangenen ook niet tellen.

   • Robert zegt:

    Daarom hebben ze de oorlog verloren.De Japs konden niet de eilanden tellen waar ze grote troepenconcentraties hadden. De Amerikanen omzeilden de sterk verdedigde (door de Japs)eilanden en bezetten de licht verdedigde eilanden in de Pacific.(except.Okinawa en Iwojima)

   • Jan A. Somers zegt:

    “konden ze ons gevangenen ook niet tellen.” Mijn moeder en ik zaten niet in een Japans kamp. Maar we konden wel twee keer een correspondentiekaart in het Maleis, met een maximaal (25?) aantal woorden versturen naar mijn vader in een kamp in Singapore, mijn broer in een kamp,in Bandoeng, en mijn zus in een kamp in Lampersari. En al eind augustus/begin september vond ik hun toenmalige verblijfskampen op de lijsten bij de informatiepost van het Rode Kruis in Soerabaja.

    • R Geenen zegt:

     Ja kijk heer Somers, er waren een 300,000 Nederlanders, zowel blanda’s als Indischen. Er was toen 1 familie die blijkbaar gekozen werd om uitgezonderd te worden. Want ze vermoeden dat dan de heer Somers later voor hun op zijn minst een goed woordje zal zeggen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Die correspondentiekaarten haalde je gewoon op het postkantoor. Hoefde niet eens een postzegel op, ik denk Japanse veldpost. Ik dacht door de Kaoem Indo bekend gemaakt. En de informatie over de verblijfplaatsen (kampen) direct na 15 augustus waren getypt op lange formulieren, en aangeplakt in de inlichtingenpost van het Rode Kruis, tegenover het Oranjehotel. Maar ja, daar moet je dan ook heen gaan. Bij die Rodekruispost kon je ook formulieren van het Nederlandsch-Indische Roode Kruis invullen met het verzoek te zoeken naar de verblijfplaats van vermiste familieleden. Bijvoorbeeld weggevoerd in de bersiap. Heb ik nog. Dat er volgens u één familie werd gekozen om hier gebruik van te maken lijkt me een niet onderbouwde veronderstelling. Jammer. Maar om gebruik te maken van die mogelijkheden moest je natuurlijk wel even opstaan uit je krossi males.

    • R Geenen zegt:

     U heeft het blijkbaar over Java wat betreft de benodigde formulieren en de krossi males.

    • Anoniem zegt:

     Toch aardige mensen die Japanners dat zij de post lieten verzenden naarhun gevangenen, dat werd ook gedaan door de Nazis omdat er internationale akkoorden bestaan over die zaken. Twee van mijn Indo ooms werden opgepakt door de Kempetai in 1944. Een stierf onder de martelingen en de andere kwam na lange martelingen en verhoren uit de handen van de Kempetai als een lopende wandelstok, zo mager was hij De Kempetai was zo netjes om het lijk van mijn overleden oom af te leveren aan het huis van zijn moeder. Dit gebeurde allemaal in Surabaya. Waarom werden zij gearresteerd en gemarteld?Alleen omdat zij naar de BBC Wereldomroep luisterden en werden verraden.Zo aardig en menselijk waren toch die Japanners.

    • R Geenen zegt:

     @@Waarom werden zij gearresteerd en gemarteld?Alleen omdat zij naar de BBC Wereldomroep luisterden en werden verraden.Zo aardig en menselijk waren toch die Japanners.@@
     Precies zo op West Sumatra. Er liep een treinspoor van Padang omhoog naar Boekittinggi. Om de klim te maken had het spoor een tandrad. Maar ja dat rad verslijt ook eens. Dejap die daar geen verstand had, beschuldigden een 30 tal mannen van de Ombilin mijnen van Sawahlunto van Sabotage. O.A. de vader en oom van de heer Keller en mijn vader werden opgepakt en maandenlang gemarteld en vertroeteld. Nog niet de helft kwam er levend vandaan. En Nederland en japan maakten jaren later een overeenkomst ter compensatie van die ellende. Mijn moeder kreeg daar een bedrag van 385 guldens voor. Helaas heeft ze de 385 guldens weer moeten inleveren want er moest immers een schuld, kleding voorschot en meubelvoorschot betaald worden. Is het niet bewonderenswaardig die vriendschap tussen Nederland en de Nips.

    • Jan A. Somers zegt:

     Zelf heb ik het genoegen gehad ongeveer drie maanden bij de Kenpeitai in Soerabaja te hebben gelogeerd. Met vier aanklachten. Met de luxe van een privé-cel met eigen buitenkooi. (bestemd voor staatsgevaarlijken). Met buren die op een gegeven moment niet meer terugkwamen van de verhoren. De Indonesische rechercheurs mepten harder dan de Japanners. Moesten waarschijnlijk nog een CV opbouwen. Op een dag werd ik weer zoals gewoonlijk uit de cel gehaald, ik dacht weer naar de verhoorkamer. Maar nee, Ik kreeg mijn broekriem terug en ook de veters van mijn schoenen. En twee kwartjes voor de tram naar huis. Wat bleek? Een Belgische kennis van mijn moeder had mij vrij weten te praten, met de verplichting mij op zijn melkerij tewerk te stellen. Maar eerst opgelapt door de Indonesische huisarts, die snapte er alles van, ik was bij hem niet de eerste.. Ik zal wel weer commentaar krijgen over die aardige Japanners. Doet mij niets. Wat weet u eigenlijk af van die Kenpeitai? Persoonlijk, niet van ooms of zo!

    • Jan A. Somers zegt:

     “omdat er internationale akkoorden bestaan over die zaken” Ja, nadat ik in Batavia in het Struiswijkkamp was terecht gekomen, kon ik meteen een telegram sturen naar mijn vader in Singapore over mijn nieuwe adres (zijn adres kende ik van de informatiepost van het Rode Kruis in Soerabaja). Ale post daarna ging met de veldpost.

    • Jan A. Somers zegt:

     “U heeft het blijkbaar over Java” Nog erger, alleen over Soerabaja. Nog erger. alleen eigen ervaringen. Ik ben op eigen gelegenheid op zoek gegaan naar mogelijkheden voor contact met mijn vader, broer en zus. Die bleken er dus te zijn. En de informatielijsten bij het Rode Kruis zag ik ‘vanzelf’ in mijn melkritten. Maar uit eigen ervaring merkte ik ook in Batavia dezelfde mogelijkheden. Volgens mij moeten die ook in de steden op Sumatra zijn geweest. Maar ook daar werd er dan niet mee geleurd, net zo min als in Soerabaja.. Je moest zelf op het idee komen om er naar op zoek te gaan. Overigens ging mijn moeder tijdens de bezetting regelmatig naar bijeenkomsten van een wijkcommissie. Buren vonden dat maar niks, daar waren alleen maar Japanners en inlanders (met kleine i) aan het woord. Het was inderdaad veel propaganda voor het het Groot-Aziatische rijk onder leiding van Japan, maar ook nuttige informatie, zoals bijvoorbeeld over de voedselvoorziening.

    • R Geenen zegt:

     @maar ook nuttige informatie, zoals bijvoorbeeld over de voedselvoorziening.@
     Dat woord bestond op west Sumatra niet eens.

    • Peter van den Broek zegt:

     Ik heb alleen verhalen van mijn ooms, dat is in de leedvergelijking toch veel minder, stelt eigenlijk niks voor.
     Japanners hadden in de oorlog een voorliefde voor openbare werken, bijvoorbeeld spoorlijnen in Myanmar. In die tijd lag daar de oudste broer van mijn vader doodziek en van de honger in een barak. Zijn jongere broer stal voor hem wat eten van de Jap. Hij werd gesnapt en toen hebben de Japjes hem de les gelezen. Ze waren wel zo barmhartig en menslievend hem te laten leven. Om indruk te maken liet hij ons weleens zijn rug zien. Zag eruit alsof het woensdag gehaktdag was. Hij mepte wel hard zijn kinderen en heus niet met de sapoe lidi, we dachten dat hij wat overgehouden had van de kamptijd.
     Er kwam bij mijn oom een man langs, die met hem in het kamp had gezeten, oom Manak, een klein gebogen man, zal ook wel gemept zijn. Op een gegeven moment woonde die oom bij het gezin van mijn oom in. Ze liggen naast elkaar begraven. Zo’n kamp schept wel een band voor het leven.

    • R Geenen zegt:

     @Zo’n kamp schept wel een band voor het leven.@
     Dus ook uw familie heeft nogal wat ervaring met de jap. En blijkbaar heeft de tweede ww oorlog ook een band geschapen tussen nederland en japan.

 2. R Geenen zegt:

  In procenten uitgedrukt zijn er door de jap veel meer Europeanen, Nederlanders inclusief Indo Europeanen vermoord dan Joden in Duitsland.

  • Bert Krontjong zegt:

   @Ron zegt “” En blijkbaar heeft de tweede ww oorlog ook een band geschapen tussen Nederland en Japan “” Die band is puur eigenbelang uit Hollands standpunt ,zolang die Belanda,s geld kunnen verdienen aan Negeri Jepang is het goed ,als Japan morgen tot het economisch niveau van pak hem beet Zimbabwe vervalt ,is het over met die goede betrekkingen ,het is heel simpel ,als je geld hebt ,heb je vrienden ! Die Nederlandse overheid is een onbetrouwbare overheid ,zij hebben die MKB ( Midden Klein Bedrijf ) 95 % beloofd als tegemoetkoming in de loonkosten ,zolang die Lockdown duurt maar een paar pientere jongens hebben alles nagerekent ,zij komen uit op 60 % ,dus belazeren zit in hun bloed ,zij belazeren alles en iedereen .Die Nederlandse overheid belazerde ook die Joden ,die ( levend) terugkwamen uit die concentratie kampen ,uit pure frustratie vertrokken die paar overlevende Joden voorgoed uit Nederland .””We werden als honden behandelt !!”” Daarna was het de beurt aan die bruine pinda,s ,die na 1949 “” Terugkeerden “” een hoge ambtenaar schreef een rapportje “” Die pinda,s zijn lui en crimineel en nog dom en langzaam ook ,jammer genoeg hebben ze een Nederlands paspoort maar wij moeten er voor zorgen ,dat ze gewoon in hun apenland blijven “” Helaas voor die ambtenaar waren die pinda,s ook niet op hun achterhoofd gevallen “” Wij zijn Nederlanders en u kunt ons NIET het recht ontzeggen ons Vaderland te betreden “” Na aankomst is een groot percentage Indo,s toch maar doorgereisd naar Amerika ,want Negeri Belanda voelde koud en kil aan .

   • Robert zegt:

    De band was waarschijkheid een doorgestoken autoband.

   • R Geenen zegt:

    Dat heb je duidelijk op z’n Amsterdams gezegd.

   • Arthur Olive zegt:

    “Na aankomst is een groot percentage Indo,s toch maar doorgereisd naar Amerika”
    Ja pak Bert, zelfs gedurende deze lockdown schijnt het financieel ook beter te zijn voor ons hier. De loonkosten voor het Klein Berijf worden vrij gesproken zolang ze de werknemer niet ontslaan. Daarbij komt ook nog dat iedereen $1200 krijgt en de kinderen ieder $500. Een gezin van 4 krijgt dus $3400. Zelfs de mensen in California die hier illegaal zijn krijgen ieder $500. De werknemers die hun baan zijn kwijt geraakt krijgen $600/week extra boven op wat ze normaal zouden krijgen. Men is bang dat velen niet willen werken omdat ze nu meer verdienen. Het is een luilekkerland geworden.

    • R Geenen zegt:

     @Ja pak Bert, zelfs gedurende deze lockdown schijnt het financieel ook beter te zijn voor ons hier. @
     Ik weet niet hoe het in de rest van de wereld toegaat, maar ik kreeg het volgende vandaag te horen. De zwager van wijlen mijn broer woont in Scheveningen en heeft kanker. De dokter vertelde hem dat als hij ook de Corona krijgt hij niet meer geholpen zal worden. Op de galerij van zijn woning wonen veel jongeren die constant parties geven. Hij is altijd via de zelfde galerij verplicht deze hang en zuipende groep te passeren. Hij woont alleen. En nu heeft hij ook de virus. En inderdaad hij kan en wordt niet meer geholpen. Kan dat zo maar? Hij betaald toch ook voor medische verzekering?

 3. P van Geldere zegt:

  Als historicus ,Swen Saaler beweert dat de Jap.niet weigert het te laten inzien,waarom komt de Jap.dan niet met zijn aangerichte oorlogs schade over debrug met een vergoeding.
  Dit is het tegen beeld van de Duitsers.
  Vrouwen en kinderen mishandelen en van het ene kamp naar het andere kamp plaatsen.
  Jongens van 10 jaar weg halen bijn hun moeder ,heel diep moeten buigen en nog veel meer.
  Laat de Jap.dit alles maar aan zijn eigen bevolking weten.Dit alles met medeweten van keizer Hirohito en onder leiding van Generaal Hidiki Tojo./

  • R Geenen zegt:

   @Dit alles met medeweten van keizer Hirohito en onder leiding van Generaal Hidiki Tojo./@
   Precies. En dan te weten dat die Tojo ter dood werd veroordeeld, ik meen door hanging en Hirohito mocht blijven leven. Wat dat betreft was Hitler meer mans en pleegde zelfmoord.

   • Bert Krontjong zegt:

    Tijdens de naoorlogse processen vanwege de Nanking moorden ( + 300.000 Chinezen zouden zijn vermoord ) is er een generaal opgehangen ,die hiervoor verantwoordelijk scheen te zijn maar wat bleek deze generaal was tijdens die moordpartij helemaal niet aanwezig ,hij lag namelijk in het ziekenhuis ,wie voerde dus feitelijk het bevel ? Dat was een prins een neefje van Hirohitler en aangezien familie van Hirohitler ook onschendbaar was ,grepen ze maar die arme generaal ,ja je moet toch wat ,die generaal nam dan maar de schuld op zich ,terwijl het toch klaar als een klontje was dat ,dat rot neefje van Hirokontol het bevel had gegeven om al die Chinezen te tjintjangen .

    • R Geenen zegt:

     @dat rot neefje van Hirokontol het bevel had gegeven om al die Chinezen te tjintjangen .@
     Dank je wel. Weer wat bij geleerd. Dan toch ook een vraag. Het Nederlands Koningshuis heeft veel Duits bloed in hun aderen. Is dat de reden van de vriendschap tussen Japan en Nederland?

    • Bert Krontjong zegt:

     Dat rot klere neefje van Hirokontol heette prins Asaka ,omdat hij onschendbaar was als neefje van de keizer was hij slechts getuige op het proces maar hij was in afwezigheid van generaal Iwane Matsui ,de hoogste in rang tijdens die verschrikkelijke moorden .Wat beweerde prins Asaka nu ? Er waren helemaal geen moorden gepleegd en zijn soldaten hebben zich perfect netjes gedragen .Een fotograaf schoot een paar plaatjes van 2 Japanse officieren ,die een wedstrijdje hielden ,wie het eerst 100 mensen met het zwaard kon doden .Generaal Matsui bekende schuld om prins Asaka uit de wind te houden .

    • R Geenen zegt:

     @@Generaal Matsui bekende schuld om prins Asaka uit de wind te houden .@@
     Daarom heb je vandaag aan den dag nog steeds 2 zeer verdeelde groepen jappen. Zij die hun keizer als een god blijven zien en de meer moderne jap die zich meer aan de wereld wil aanpassen. Voor een buitenlander een groot probleem, want ze lijken allemaal op elkaar.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Hirohito mocht blijven leven” Tja, de Amerikanen hadden hem nodig!

  • Bert Krontjong zegt:

   @Pak Olive : Ja Oregon is toch een welvarende staat ? Niet zo,n staat als Louissiana of Mississippi .Louissiana is volgens mij de meest arme staat der U.S.A..Die staat boven/naast Oregon ,Washington is ook al een welvarende staat .@Ron ja die zwager van wijlen je broer, ja helaas wat je schreef klopt als een bus ,onmenselijk maar die artsen moeten prioriteiten stellen van de overheid .Het heeft niets met etniciteit te maken of leeftijd maar als je naast erge lichamelijke gebreken ook nog eens het Corona virus oploopt en kans op herstel bijna 0,0 % is moet de aandacht aan andere patienten worden gegeven .De kranten stonden bol van dat soort schrijnende gevallen ,ook een redelijk jonge man van 35 jaar met zwaar overgewicht en suiker ziekte kreeg te horen ,dat als hij het Corona virus oploopt ,hij niet meer geholpen wordt .Eigenlijk is P.M Boris Johnson ook zo,n gevalletje ,overgewicht ,ongezonde levensstijl ,hier zou hij niet meer behandeld worden maar gelukkig voor hem is hij minister-president van de U.K ,dus alles wordt uit de kast gehaald voor hem ,het was kantje boord maar hij is nu genezen .

   • R Geenen zegt:

    @@overgewicht ,ongezonde levensstijl ,hier zou hij niet meer behandeld worden maar gelukkig voor hem is hij minister-president van de U.K ,dus alles wordt uit de kast gehaald voor hem ,het was kantje boord maar hij is nu genezen .@@
    Ik denk niet dat ze dat in Amerika tolereren en advocaten springen er boven op. Ik heb die jongen in Scheveningen gekend. Een Indo met de achternaam van Balkom. Iedereen dient gelijk behandeld te worden.

    • Bert Krontjong zegt:

     @Ron ,100000 % met je eens ! Iedereen dient gelijk behandeld te worden .Helaas is het zo ,dat we niet allemaal gelijk geboren worden .De pasgeboren baby van een kroonprinses of zo ,heeft gelijk al een hele hele grote voorsprong op de pasgeboren baby van si Toetie uit kampong Tamanredjo .Trouwens die Nederlandse gezondheidszorg holt ook als een steen van de berg af ,als je in Thailand zit kun je je beter daar laten behandelen ,Duitsland en ook Belgie hebben al een betere naam w.b. die gezondheidszorg .Het Amerikaanse rechtsysteem kun je niet vergelijken met dat van Nederland hoge claims van advocaten met dollartekens in de ogen ,kun je hier wel vergeten maar ik hoop nu die Corona hysterie een beetje afloopt ze die zwager van je broer alsnog gaan helpen ,zou ook zomaar kunnen ,per slot van rekening willen die doktoren het liefst iedereen helpen ,dat is hun missie ,dat ze prioriteiten moeten stellen is ze opgelegd door de overheid .

    • R Geenen zegt:

     @zou ook zomaar kunnen ,per slot van rekening willen die doktoren het liefst iedereen helpen ,dat is hun missie ,dat ze prioriteiten moeten stellen is ze opgelegd door de overheid .@
     Dat is de probleem in Nederland. De overheid heeft overal een vinger in en die bepalen alles. Teveel regelingen en wetten. Bemoeizucht! Dei advocaten met dollars voor hun ogen b=van de andere kant bereiken ook dat een dokter kan doen wat hij wil. En hij wil genezen. En de staat zal moeten betalen.

    • R Geenen zegt:

     Het is nu de volgende morgen en ik lees mijn schrijven van de vorige laat in de avond. Moet beter nakijken voordat ik het weg stuur.

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat ze prioriteiten moeten stellen is ze opgelegd door de overheid ” Voor mijn hartfalen heb ik een aantal jaren geleden een openhartoperatie gehad. Niks overheid, gewoon in de agenda van de administratie een gaatje zoeken. De prioriteit stelt de arts vast, dat kan/mag een overheid niet. Soms moet een eerder geplande patiënt worden verplaatst.
     “die artsen moeten prioriteiten stellen van de overheid .” Nooit iets van gemerkt. Zeeuws meisje belt de huisarts (in de weekenden en ‘s-nachts de huisartsenpost). In no time de ambulance voor de deur. Tettot naar het ziekenhuis. Eenvoudige zaken als boezemfibrilleren met elektrische patsboem direct verholpen. Voor spoedeisende ingrepen de agenda van de operatiekamer geraadpleegd. Heb meegemaakt dat dit (vanwege volle agenda) in een Haags ziekenhuis gebeurde. Niks overheid, gewoon de dames van de hartpoli.

    • R Geenen zegt:

     Is te hopen voor u. Maar de heer P van Balkom uit Scheveningen kreeg dat toch maar mooi van een arts te horen. Hier in SoCal weet ik niet met welke maten in Nl er gemeten wordt en door wie. Trouwens een andere Indo uit A’dam heeft mijn schrijven bevestigd. Ik neem dus aan dat U er volledig naast zit.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ik neem dus aan dat U er volledig naast zit.” Leuk dat ik weer een eenling ben. Vanaf 1987 ben ik voor hartfalen regelmatig, jaar op jaar met spoed naar het ziekenhuis gebracht. En diverse keren of direct, of na een volgende afspraak,geholpen. Nooit een vingerwijzing van de overheid gezien. Dat regelden of de huisartsenpost of de dames van de poli. Ook nooit een rekening moeten betalen. Dat was de zorgverzekering waar ik een pittige premie voor betaal. De staat betaalt niets. En paar jaar geleden werd me verteld dat de ambulance niet meer naar de spoedeisende hulp hoeft, maar rechtstreeks naar de eerste harthulp. En al in de ambulance begint de verzorging. Kan je op de harthulp meteen aan de slangetjes. Het enige probleem is dat daar de cardioloog van dienst zit. Die kent je niet, en moet je dossier doorspitten. En die is ergens anders opgeleid,. jonger of ouder, en gebruikt die procedures. Maar alles went.

 4. Peter van den Broek zegt:

  De historicus Sven Saaler is weliswaar in Duitsland opgegroeid, maar wellicht is hem toen wat ontgaan, van geschiedkundige amnesie heb ik soms ook last. Ik sprak gisteren met mijn zoon, die in Berlijn woont en hij vertelde dat in Berlijn op 8 mei “Tag der Befreiung” wordt gevierd, de dag dat Duitsland zich onvoorwaardelijk overgaf. In Italie waar ik woon was op 25 April “Festa della Liberazione”.

  Het komt er in het kort op neer dat Duitsland en Italië toen werden bevrijd van……… vult U zelf maar in. Maar van welk misdadig regime werd Japan bevrijd en wanneer vieren ze dat?
  Jammer dat de journalist van Trouw de logische vraag over de bevrijding van Japan niet aan de historicus ven Saaler stelde. Japan behoorde net zoals deze 2 landen tot de alliantie met de sprekende naam Asmogendheden, de term werd voor het eerst gebruikt door Benito Mussolini, van wie ik net de biografie aan het lezen ben. Naar analogie van wat er gevierd wordt in Duitsland en Italië ligt deze vraag toch voor de hand?

  Trouwens, vandaag is het bevrijdingsdag in Nederland. Toen werd Nederland bevrijd van…..

  Japan mag zichzelf nog steeds mogen bevrijden van haar beladen verleden. Er is nog wat te vieren

  • Anoniem zegt:

   Asmogendheden! Een juiste naam: alles is in as opgegegaan.

  • Bert Krontjong zegt:

   @Pak Somers Ya,ya tapi itu dulu ,sekarang bededa ! Jawel heer Somers ,dat was vroeger ,tegenwoordig is het anders ! In verband met de beperkte I.C kamers MOETEN de artsen een keus maken of ze het nou leuk vinden of niet ,dus ze MOETEN kiezen of die wel of die niet behandelen ,U bent bijna of wordt 90 ,u heeft hartcomplicaties gehad of heeft het ,nu krijgt u ook nog eens Corona ,sorry om te zeggen maar u wordt nu een I.C kamer ontzegd ,is niet leuk weet het maar het is niet anders .Deze maatregel om een schifting te maken is de doktoren wel degelijk opgelegd in verband met de beperkte ziekenhuis kamers .Ja hr Somes bij een pandemie is alles anders !

   • Jan A. Somers zegt:

    “bij een pandemie is alles anders !” En nu, na uw nu, zijn de hartpatiënten weer welkom. Er wordt zelfs door de cardiologen gesproken over een corona-angst een afspraak te maken. Met grote kans op sterfte! Hartpatiënten zijn weer hartelijk welkom! Hier in Delft is de eersteharthulp coronavrij gehouden. Bij mijn diagnose in 1987 had ik een gemiddelde overlevingskans van vijf jaar!
    ” is de doktoren wel degelijk opgelegd” Ik dacht dat de vereniging van IC-artsen dit zelf heeft opgepakt. Maar wellicht gebedeld bij de overheid om wat extra geld. Rutte babbelt alleen de IC-artsen na. De ziekenhuiswereld heeft een zelfstandig bestaan, moet zijn eigen broek ophouden, onderhandelend met de zorgverzekeraars.. Die laten zich niet commanderen (wel bedelen om een extraatje van de overheid).

 5. Bung Tolol zegt:

  @Trouwens ,vandaag 5 mei is het bevrijding dag in Nederland .Toen werd Nederland bevrijd van ……………Tjonge jonge moeilijke vraag ! Deze sla ik over ,volgende vraag graag .Oh wah effe ,ik al weten waren dat niet die luidruchtige toeristen met hun smerige braadworst en hun hebbelijke gewoonte een grote kuil te graven op het strand en dat als hun heimat te beschouwen ?

 6. Jan A. Somers zegt:

  “Deze sla ik over ,volgende vraag graag ” Verstandig!!! Ik ben er wel ingetrapt, zie “Voor wie is het 75-jaar vrijheid (…).” Eigenlijk wel stom, volgend jaar kunnen we weer opnieuw beginnen. Wordt weer selecteren-kopiëren-plakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.