‘Nederlands-Indië had eerste vrouw die als rechter optrad in Koninkrijk’ 

Ruim 25 jaar voordat de eerste vrouwelijke rechter in Nederland werd benoemd, trad er in 1921 in Nederlands-Indië al een vrouw op als rechter. Dat blijkt uit een publicatie van jurist en historicus Rowin Jansen van de Radboud Universiteit die op 20 april in Rechtsgeleerd Magazijn Themis verschijnt.Jurist Jansen stuitte tijdens archiefonderzoek in Jakarta bij toeval op een uitgebreid dossier. Het bleek dat in 1921 een vrouwelijke griffier, Anna Lange, inviel voor een mannelijke rechter. Ze trad vervolgens op als volwaardig lid van de meervoudige kamer van de Raad van Justitie in Padang, aan de Westkust van Sumatra, en wees als rechter vonnis.     RN7

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op ‘Nederlands-Indië had eerste vrouw die als rechter optrad in Koninkrijk’ 

 1. Boeroeng zegt:

  Mr Anna Lange heette voluit Anna Maria Louiza Lange, geboren 1890 in Den Haag, overleden 1984 in Bergen. Zij was al te Indie in 1917 en ongeveer 20 jaar later vertrok ze naar Nederland met man en kinderen . In 1928 huwde ze met Henri van Rooy, werknemer van de Bataafsche Petroleum Maatschappij . In 1928 overleed haar moeder te Soerabaja. Die moest na overlijden van haar man Luder Lange in 1913 naar Indië gegaan zijn en ze woonde in bij haar dochter Anna ?

  Hoewel totok had Anna enige oude banden met Indië
  Haar vader was officier infanterie in Indië .
  Haar opa Lange werd in 1809 Hendrik Merkus genoemd door moeder Goverta de Kock, die een broer Hendrik Merkus de Kock had, de latere generaal en generaal gouverneur . Fort de Kock op Sumatra is naar hem genoemd.
  Opa Hendrik Merkus Lange had een broer Luder Lange die in Indië bleef hangen en huwde met Sophia Loth, dochter van Loth-van Naerssen.
  En ik vermoed dat er nog meer familie van haar te Indië was

 2. De Wettelijke bepalingen was door GG Ruchoson als concordant bepaalt tusen Nederland en Nedelands Indie in 1850 . Dus het heeft 71 jaar gerduurt voor dat een vrouwelike rechter in Ned-Indie was bernoemt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.