Weduwe van Indië: Prins-Vaillant


In dit graf liggen Mr. Charles Hubert Prins en echtgenote Cornelia Mathilde Vaillant  hun zoon Charles  en achterkleindochter Kee. Mr. Prins was de zoon van gouverneur-generaal Ary Prins en Marie Anne Pietermaat resp. geboren te Schiedam 1816 en Amsterdam in 1817. ( zie imexbo.nl).
Charles Hubert senior was geboren te Batavia en daar opgegroeid, misschien de middelbare school in Nederland gevolgd, daarna  rechten gestudeerd en geslaagd te Leiden. Van 1883 t0t 1892 met het gezin wonend te Bergen op Zoom als advocaat procureur. Vanaf 1893 jurist en juridisch ambtenaar te Semarang. Toen in 1904 zoon Charles Hubert overleed woonde hij met echtgenote in Den Haag .

Cornelia Mathilde Vaillant,(foto 1874),  geboren te  Schiedam was dochter van de arts Christiaan Vaillant en Maria Loopuyt.
Haar halfzus Gesina huwde schoonbroer Daniel Prins zes jaar eerder dan zij met Charles Hubert in 1874,  ook te Schiedam.
Aldaar  verloor Cornelia  2 zoontjes in 1879 en 1882.  De jongste zoon Charles Hubert  begroef ze in 1904 in dit graf, waarna vermoedelijk dochter Marie Elize haar heeft bijgezet in 1932.
Marie Elize Prins huwde in 1895 te Semarang met de militaire arts Sjoerd van Hasselt, totok geboren te Indië net als zijn moeder.
In 1911 gingen ze naar Nederland met vier zonen. Marie en Sjoerd kwamen daarna terug voor een aantal jaren. Alle zonen gingen ook  naar hun geboortegrond voor langere tijd.  Zoon Sjoerd was als militaire arts krijgsgevangene, zijn echtgenote was in  vrouwenkamp Tjideng. Zoon Christiaan en echtgenote overleefden in burgerkampen.
Zoon Charles Hubert was ca 15 jaar  te Indië en daar werd zijn dochter Cornelia Mathilde (Kee) geboren in 1926 en ze moet er  deels opgegroeid zijn. Hoewel ze bij het overlijden van haar vader te Batavia in Den Haag was . Marie Prins ook.
Kee werd als laatste begraven in dit graf .

Een andere achterkleindochter van Prins-Vaillant was Caroline de Westenholz, oprichtster van het Louis Couperusmuseum. Haar moeder Liesje van Hasselt hertrouwde na de Westenholz met een broer van Ellen Vogel, kinderen van Indisch meisje Ellen Buwalda

Deze familielijn Prins-van Hasselt had geen indo-europese afkomst, maar wel wortels in de Indisch-Nederlandse gemeenschap.
De vorige aflevering in deze serie ging over de familielijn Pelupessy-Tuwankotta.
Vermoedelijk zonder een indo-europese oorsprong maar ook met wortels in de Indisch-Nederlandse gemeenschap te Indië ,

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.