Dit is het verschil tussen soto en saoto

Saoto is misschien wel de meest gewaardeerde soep van de Surinamer. En de multi-culturele koker (of afhaler) weet dat je bij de Indische toko een soortgelijke soep eet, die bovendien naar bijna exact dezelfde naam luistert: soto. Waar komt de soep oorspronkelijk vandaan? En wat is het verschil in smaak?  24Kitchen

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dit is het verschil tussen soto en saoto

 1. Haast ieder volksgroep(suku) in Indonesia heeft zijn eigen soto soort,soto Betawi,soto Padang,TJOTO Makassar ,soto Banjar enz.

 2. R Geenen zegt:

  Alle soepen hier in SoCal gemaakt door Indonesische eethuisjes zijn voorzien van veel sambal en/of lombok. Van de week heb ik Sajur lontong Medan gekocht. De soep is al aardig pedis, maar daarnaast krijg je een ei belado met veel sambal en een stuk rundvlees. Bij de ei belado is rawit gebruikt.

 3. Indorein zegt:

  Soto is van oorsprong 100% Indonesisch. Elke regio in Indonesië heeft haar eigen variëteiten.
  In de 19e eeuw werd deze soep door Javaanse plantage werkers in Suriname geïntroduceerd. Echter, hun versie was die van de arme kampongbewoners die echt heel veel verschilt van de versie van de toenmalige rijkere Indonesiërs en niet te vergeten de Indische Nederlanders die het van hun kokkie leerden en veelal verrijkten met eigen ingrediënten.
  Saoto is gewoon een verbastering van soto en omdat sommige ingrediënten in Suriname niet voorradig waren werden andere ingrediënten gebruikt waardoor de smaak veranderde (mede ook door de invloed van andere volken zoals de Indiërs en de Afrikaanse slaven).

  De in Nederland nu zo populaire saoto is weer een verrijking van ingrediënten van de oorspronkelijke Surinaamse Javaanse versie uit de 19e eeuw.

  Tegenwoordig weet men dat niet meer, want de koloniale periode met haar excessen is nauwelijks bekend onder de huidige NL-ers. Maar ook de 3e en 4e generatie Indo’s en Surinamers weten het ook niet meer.

  • R Geenen zegt:

   @De in Nederland nu zo populaire saoto is weer een verrijking van ingrediënten van de oorspronkelijke Surinaamse Javaanse versie uit de 19e eeuw. @
   In SoCal kunnen de meeste Indo’s niet oordelen over het Surinaamse eten. Gewoon omdat we ook geen contact hebben met Surinamers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.