‘Het tasje van Ria’ in Museon

Bijzondere voorwerpen doen het leven in de Jappenkampen in Nederlands-Indië herleven. Tasjes, tekeningen en keukengerei zijn binnenkort te zien in Museon. Nelleke’s moeder Ria zat in zo’n kamp. “Ik moet nu voorzichtig doen, want het is een museumstuk.”  EenVandaag

Tekeningen uit het kamp, geïmproviseerde kleding en zelfgemaakte muziekinstrumenten. Voorwerpen die herinneren aan de Jappenkampen in Nederlands-Indië. Ze zijn te zien in de tentoonstelling ‘Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting’ in het Museon in Den Haag. Een van die verhalen is van Leo Reinders, hij kluste in gevangenschap een viool in elkaar met alles wat hij kon vinden.  Omroep West

Gruwelijk en mooi: tekeningen en dagboekfragmenten uit de concentratiekampen schetsen de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Te zien in het Museon in Den Haag. Conservator Gert-Jan van Rijn licht toe, Nieuws BV redacteur Jef van Rijk vertelt het verhaal van zijn moeder, die pas laat vertelde over de verschrikkingen. Hoor het interview op site NPOradio1

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Het tasje van Ria’ in Museon

  1. R Geenen zegt:

    Tekeningen uit kamp Bangkinang. Hetty, haar volledige naam staat onder de tekeningen, was een vriendin van Gerdy Uyleman Anthonijs, getrouwd met Daniel Ungerer. Zij heeft de originele tekenen gekregen en ik heb ze in mijn computer gescand. https://myindoworld.com/japans-concentratie-vrouwenkamp-bangkinang/?doing_wp_cron=1583345493.3489680290222167968750

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.