NL FILM gaat Max Havelaar verfilmen

“Wij willen het verhaal vertellen met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland.”NL Film

Producent NL Film werkt aan een nieuwe verfilming van de literaire klassieker Max Havelaar van schrijver Multatuli. Dat heeft producent Kaja Wolffers woensdag bekendgemaakt

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op NL FILM gaat Max Havelaar verfilmen

 1. Geen fouten maken als de vorige film met een Javaan als de bupati van Lebak die met een sterke Jvaans accent praat.

  • Bertsiap zegt:

   Ja ik begrijp Pak Wal wel ,stel je voor er is een film over Andre Hazes ,toch een ras ras Amsterdammer en de acteur ,die Hazes moet voorstellen spreekt dan met een Limburgs accent nou dan zijn de rapen gaar !! Trouwens die filmmensen zoeken nog een adviseur ,meteen aanmelden Pak Wal .

  • RLMertens zegt:

   @WalSuparmo; ‘javaans accent etc. – Maar zijn rol/mimiek etc. was subliem! Vooral de scene; hoe hij door dat brilletje naar het (voorschot) geld keek….. Ook de verdere rollen van die hele cast: Indische weduwe Sloterik, Andinda ea.. De verre gezichten van sawahs etc., achtergrond muziek/geluiden; tjitjak etc. Voor mij een fantastische Rademaker film. En gelukkig ….on Amerikaans! (zonder bombasme) – De film werd jaren lang in Indonesië geboycot! Waarom Wal? – Ik heb de première op tv. in Jakarta meegemaakt. En daarna gezellig erover gediscussieerd.

 2. Jan A. Somers zegt:

  “met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland.” Dan is het de Max Havelaar van Multatuli niet meer. Griezelig om deze versie dan als maat aller dingen te hebben.

 3. tjodot zegt:

  Ben heel erg benieuwd. Eerst zien en daarna reageren zeg ik maar.

 4. RLMertens zegt:

  @NL film; ‘Poncke etc.’- De Max Havelaar was een inspirerend boek voor jonge Indonesische nationalisten. ( en nu nog!) Het werd in de jr.’20/’30 op de Indische middelbare scholen (daardoor!) geboycot! Die genratie noemde Havelaar een oproer kraaier.
  Onlangs nog herdacht een Indonesische historicus op de laatstgehouden dekolonisatie bijeenkomst 2019 in het Pakhuis, Amsterdam met een bijdrage; van Multatuli tot Poncke! – Waarom geen film van Poncke? Of is het nog niet zover? Met de kennis van nu?
  note; ooit op deze site gelezen; er komt een (spannende) film over Westerling?

  • J.A. Somers zegt:

   ” Met de kennis van nu?” Ja, gewoon een deserteur. Die het tegen zijn eigen maten opnam. Los van de juristerij, dat moet u toch wat doen, denkend aan uw militaire dienst?

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘ja, gewoon een deserteur etc.’- Is toch een spannend verhaal; een Nederlander, die tegen zijn eigen vaderland vocht! En …het voor de onderdrukten opnam! Niet met woorden, maar met daden/wapens! – Hij stond tenminste aan de goede kant van de geschiedenis. Met de kennis van nu.Dus…

 5. Robert zegt:

  De goede kant van geschiedenis? Het hangt ervan af aan welk kant je staat en in welke richting je kijkt die je goed vindt. Wat goed is voor de een is slecht voor de andere. Vraag dat maar aan de mensen van Oost-Timor en de Papuas van West Irian.

 6. jolanda zegt:

  tijdens mijn vakantie in Indonesië enkele
  jaren geleden zag ik een Indonesische film
  over Max Havelaar.
  Max Havelaar werd door een Nederlander
  gespeeld.
  Geheel vanuit de Indonesische gedachte
  gemaakt.

  • R.L.Mertens zegt:

   @Jolanda; ‘van uit de Indonesische gedachte etc.’- Hoe was die gedachte?Vertel….
   Opmerkelijk was het, dat Multatuli in Indië op de middelbare scholen werd geboycot; hij was opruier etc. Maar bijna alle studerend Indonesiërs (Stova etc.) kenden zijn verhaal! En voor hen een inspiratie! Een Indonesische oom verwelkomde mij in 1980 met een gedicht uit de Multatuli; ‘zult gij ons nog langer vertrappen…uw harten vereelten met het geld etc.
   In de jr.90 bezocht een bijeenkomst van Indische letteren in Leiden; over Multatuli Ik droeg toen en vers voor van dit gedicht; niemand van de aanwezigen; vele Indië oud leerlingen kenden dit gedicht. Muv. van de voorzitter! Die nimmer in Indië is geweest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.