Ben Bot: ‘Indonesië zegt: hou eens op met excuses’

De Indonesiërs wensen helemaal ‘geen excuses’ voor Nederlandse wandaden tijdens de politionele acties in Nederlandse-Indië kort na de Tweede Wereldoorlog. Dit zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.   AD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Ben Bot: ‘Indonesië zegt: hou eens op met excuses’

 1. Toby zegt:

  Wat weet Ben Bot van de Indonesische tradities, hun manier om met dingen om te gaan, het glimlachen in je gezicht en hun adat, nada

 2. Bertsiap zegt:

  @Ben Bot is geboren in Batavia 1937 en heeft de oorlog doorgebracht in een Jappenkamp ,dit in gedachten zal hij toch wel wat van de Indonesische cultuur hebben opgesnoven .

  • R.L.Mertens zegt:

   @BErtsiap; ‘in een Jappenkamp etc.’- En oostindisch doof geworden! En gebleven.
   Alhoewel ik, zijn spijtbetuiging 2005 een geweldig/moedige stap vond. En hoopte op een vervolg; door bv. het bezoek van ons koninklijk paar op 17 aug. as! (want de koning weet hoe het in 1995 toe ging) Na 75 jaar had verdere zaken als excuses etc. volledig van de baan zijn! Waarom, waarom heeft Bot zich nu weer op deze wijze geuit?. Hij had moeten zwijgen, zich nu niet moeten inlaten met zulke overwegingen. Dan was hij (voor mij ) een djago gebleven met zijn speech in 2005.

 3. Robert zegt:

  The Past is a foreign country: they do things differently there.The Past is a bucket of ashes.

 4. aad van wijngaarden zegt:

  Helaas hebben na – oorlogs kabinetten nooit excuses aangeboden. Ook niet het kabinet waar Ben Bot zelf deel van uitmaakte. Het niet maken van excuses door vroegere en de huidige regering is een doordacht gevoelloos politiek spel om te voorkomen dat de regering ook eventuele consequenties had moeten dragen.

 5. Peter van den Broek zegt:

  17 augustus speelt een essentiële rol in Indonesië bij Het geeft aan hoe de nationalistische beweging ertoe werden gebracht een ‘vrije staat, gescheiden van de Nederlanders’ te op te richten en de uitdagingen na het uitroepen van deze onafhankelijkheid aan te nemen. Misschien is Indonesië de enige natie/staat ter wereld die is opgebouwd uit een collectieve verklaring van jongeren uit verschillende etnische groepen en culturen. Het was een langdurig proces van het opbouwen van nationaal bewustzijn onder Indonesiërs. Dit was een grote politieke beweging in de Indonesische geschiedenis die het geschiedkundig resultaat was van Nederlands kolonialisme. Zij, de jongeren kwamen overeen om deze droom van onafhankelijkheid waar te maken via de “Sumpah Pemuda” of jeugdeed, die op 28 oktober 1928 de volgende inhoud bevatte:

  Bertanah air satu—Tanah air Indonesia, Berbahasa satu—Bahasa Indonesia , Berbangsa satu—Bangsa

  De jeugdeed bracht de pemoeda’s van verschillende etnische en culturele achtergronden zoals Sumatraanse, Javaanse, Batakse, Ambonese en Chinese samen om de grote kloof van hun ethnische barriers te overbruggen en om zelfbewuste Indonesiërs te zijn. Deze eed werd een hoeksteen in het Verenigen van Indonesië en bleek een cruciaal punt te zijn in de strijd om de ketenen van het koloniale bewind te doorbreken.

  De politieke geschiedenis van Indonesië kan ook worden gezien als een proces om de belofte van Nationaliteit na te komen. Met het project van natie en karaktervorming benadrukte Soekarno trots op Indonesisch te zijn. In feite creëerde Soekarno ook ideologische vijanden, omdat het een concept vestigde van een sterke, rechtvaardige natie die door andere naties vooral Nederland zou moeten worden gerespecteerd.

  Door het Koninklijk bezoek niet te laten samenvallen met 17 augustus geeft Nederland eens te meer aan een dat het treurspel der gemiste kansen (De Kadt) nog steeds niet geëindigd is.
  Door op 17 augustus aanwezig te zijn zou de Koning aantonen dat Nederland de datum respecteert en zich er mee verzoent. Zodoende verliest niemand zijn gezicht. De (juridische) erkenning is een totaal andere zaak.

  Ik heb niet de indruk dat oud-minister Bot dat wilt of kan begrijpen. Hij kan niet over zijn eigen schaduw stappen en beperkt de persoon Ben Bot.

  • R.L.Mertens zegt:

   @PetervandenBroek; ‘over zijn eigen schaduw stappen etc.’- Het is Nederland( de regering!), die niet over zijn eigen schaduw kan stappen……Steeds dezelfde riedel; de Indonesiërs voelen, willen etc. dat helemaal niet. Want zij kijken …vooruit. En wij kijken door diezelfde voor ruit…!

  • Abraham Maurits zegt:

   Een wel erg eenzijdige reactie op zeer complexe gebeurtenissen die doorspekt is van een samenloop van omstandigheden die uniek is in de wereldgeschiedenis.
   Die eed werd helemaal niet gedeeld door de verschillende pemuda’s maar zelfs verdeeld.
   Soekarno sprak de jongeren jarenlang aan, zoals Hitler het Duitse volk opfokte, niet zozeer ter glorie van het Indonesische volk maar vooral om zijn ongegeneerde macht wellusten als gevierde dictator ten toon te stellen en zodoende ook veel politieke tegenstanders ontstonden die door doodseskaders werden geliquideerd gelijk Hitler tijdens zijn machtsvertoon.
   Het overgrote deel van het Indonesische volk wilden helemaal geen onafhankelijkheid maar samenwerking.
   Nederland moet al zeker niet 17 augustus erkennen en dus de Bersiap accepteren?
   Laat Indonesia eerst hun excuses aanbieden voor die gewelddaden dan hadden de vooral 1e ‘Politionele acties’ ook vast en zeker een ander karakter getoond ipv de vele ook -vaak terechte- wraakacties.
   Bij akte

 6. Lord Dendeng zegt:

  En wij kijken door dezelfde achter ruit!

 7. Boeroeng zegt:

  Reza Kartozen-Wong in de Parool:
  De Nederlandse oud-minister Ben Bot is die Duitse minister. Want terwijl Duitsland excuses heeft aangeboden voor zijn oorlogsverleden, heeft Nederland dat nog nooit volledig en on­omwonden gedaan voor de herbezettingsoorlog in Indonesië in 1945-1949, laat staan voor de meer dan drie eeuwen durende wrede koloniale bezetting die daaraan voorafging. Dat móet ook niet, volgens Bot. ‘Geen excuses!’ zegt hij hysterisch in een recent interview in het AD.

  ———-
  FederatieIndo op twitter:
  Schokkend & nieuw dieptepunt! Vml verzetskrant @parool blijft podium bieden aan haatcolumnist Reza Kartosen-Wong. Ditmaal mag deze stakker Nederlanders uit vml Nederlands-Indië wegzetten als nazi’s

  Heren, heren… doe toch niet zo opgefokt. Waar is de nuance gebleven ?

  • RLMertens zegt:

   FederatieIndo; ‘weg zetten als nazi’s etc.’- Eerst Nederlandse taal; leren lezen!

  • Peter van den Broek zegt:

   Het artikel Reza Kartozen-Wong begint met “stelt U eens voor…”. Natuurlijk maakt hij die vergelijking met Duitsland, want dat is nog steeds het zere punt bij Nederlanders. Hij kent de Nederlandse geschiedenis

   Stelt U eens voor dat de Indonesische president zijn excuses aanbiedt voor de wandaden tegen Nederlanders en indo-Europeanen in de Bersiap.
   Dat lijkt me toch een betere vergelijking, maar natuurlijk komt dhr Kartozen-Wong daar niet mee, want dat zijn zere punt. Dat herdenken zij niet, eenieder heeft zijn eigen vergeetachtigheid, kijk maar naar het bord bij de Simpang Club in Soerabaja.e

   Het zegt wel dat dat een trumpiaans ‘both sides’-narratief is, maar ik mag toch wel aandacht vragen voor deze door beide partijen vergeten slachtoffers? Dhr Pondaag heeft in Nederland alle gelegenheid gekregen in Nederland toch ook voor zijn slachtoffers te doen?

   Het gaat mij er om dat we een manier zoeken om ons te verzoenen met ons verleden. Ik heb niet de indruk dat dhr Karetozen-Wong daar mee bezig is.

 8. Boeroeng zegt:

  ## verzoenen met ons verleden ## houdt ook in verzoenen met mensen die anders of 180 graden tegenovergesteld denken over het stukje verleden van voorkeur.
  Ben Bot wordt hysterisch genoemd en de spreker hiervan Reza Kartozen wordt als haatcolumnist afgefakkeld.

  Heren, heren… doe toch niet zo opgefokt. Waar is de nuance gebleven ?

  • PLemon zegt:

   @ niet zo opgefokt.

   # Wong slaat al langer activistisch op de gong😷⛩️

   *** Citaat : ” Al enige tijd mag Reza Kartosen-Wong in zijn column in de Amsterdamse stadskrant Het Parool de meest vreemdsoortige bagger plaatsen. Zo vindt hij alle talkshows van de NPO en RTL knetterrechts en – ja hoor! – komt ook Nederland even de maat nemen over Zwarte Piet. Maar Reza heeft deze week iets nieuws bedacht: gewoon net doen alsof Nederlanders zich in Indonesië net zo hebben gedragen als de nazi’s tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945. En dus dat we op dezelfde wijze nu door de knieën moeten, met z’n allen. En het kabinet voorop. De Parool-kwetteraar kwettert:

   Verderop in zijn column verwijt Reza de CDA’er “arrogant en schuimbekkend” te zijn.

   De woorden kunnen op de warme instemming van niemand minder dan BIJ1-oprichtster Sylvana Simons rekenen. Ze brandt speciaal voor onze Reza een vlammetje, en vindt de woorden kennelijk helemaal ‘hot‘, en haalt ze integraal aan op haar Facebook-muur. Want ja: Nederlanders vergelijken met de nazi’s, hoe kan je dat nou niet ontzettend mooi vinden? Kuch.

   https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/sylvana-simons-en-parool-columnist-stellen-nederlanders-gelijk-aan-duitsers-in-woii-arrogant-en-schuimbekkend/

   • R.L.Mertens zegt:

    @PLemon;’net zo hebben gedragen als nazi’s etc.’- Brief uit Indië 1948; ‘en dat hele Nederlandse volk dat rustig toelaat, dat wij gedaald zijn tot Duits(!) peil en dat toelaat, opgezweept door Elsevier(!) en consorten, honderd duizend jongens met een rustig gezicht kampongs verbranden en mensen neerknallen. Dat is een aanfluiting voor iedereen. Kletsen dat kunnen we. Terwijl ik hier zit hoor ik mortier granaten van een leger dat orde en rust brengt’! Uit; De Wending; maandblad voor e, mei evangelie en cultuur, mei 1949.
    note; tijdens die ‘politionele oorlog’ zijn door ons meer oorlogsmisdaden bedreven dan door de nazi’s in bezet Nederland! ( uitgezonderd holocaust) Om over de ‘hele koloniale periode’ maar te zwijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.