Nationaal Archief focust op periode vlak na bevrijding 

In het Nationaal Archief in Den Haag opent donderdag de tentoonstelling De oorlog die bleef – de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten, foto’s en andere spullen wordt verteld over net na de oorlog, over mensen die verdacht werden van collaboratie, oorlogsmisdadigers, slachtoffers die terugkeerden uit de kampen en de identificatie van omgebrachte personen. Ook komt de situatie aan de orde in Nederlands-Indië, waar na de capitulatie van de Japanse bezetter de strijd om de onafhankelijkheid van de kolonie losbarstte.   DVHN.nl

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Nationaal Archief focust op periode vlak na bevrijding 

 1. Ook de domme oorlog verklaring aan Japan op 8 November 1941 en dat de Nederlandse regering in 5 dagen door fietsende Japanners was weg gejaagt uit Ned-Indie.

  • Bert Krontjong zegt:

   @Bert van Willgenburg : dankzij uw reactie om 22:26 ,ben ik te weten gekomen ,dat u ook een website beheert over oorlogshandelingen ,op een vroeger tijdstip zal ik daar toch een kijkje nemen ,lijkt mij interessant .

 2. Peter van den Broek zegt:

  Citaat:……Ook komt de situatie aan de orde in Nederlands-Indië, waar na de capitulatie van de Japanse bezetter de strijd om de onafhankelijkheid van de kolonie losbarstte.

  Jammer voor het Nationaal archief want Japan als Keizerlijke Staat gaf zich volgens de verklaring van Keizer Hirohito op 15 Augustus 1945 over. De feitelijke capitulatie was pas op 2 september 1945 op de USS Missouri. Ir. Sukarno had al op 17 Augustus bij de proklamasi de onafhankelijkheid uitgeroepen.

  De berechting van Japanse oorlogsmisdadigers en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië komt aan bod bij het thema Ontheemd, aan de hand van de geschiedenis van bestuursambtenaar Henry d’Ancona.
  Dat kan interessant worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.