Coronavirus en discriminerende voorzichtigheid/ grappen

Update: Er is een petitie online
Wij zeggen nee tegen racisme tegen Chinese (en ook alle andere Aziatische) Nederlanders.

Wij vragen de media, hun verantwoordelijkheid te nemen en goede verslaglegging te doen. Wij vragen hen zich bewust te zijn van hun rol in beeldbepaling, stereotypering en vooroordelen die over ons en andere bevolkingsgroepen in de Nederlandse sameleving heersen, daarom ook vragen wij de media met ons in gesprek te gaan over hun rol en de gevolgen van hun handelen. Wees bewust van het huidige tijdperk waar wij ons nu in bevinden,  wees bewust van de hypes en het vele nepnieuws, sta daar boven
Petities.com

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen alert te zijn voor discriminerende grappen en voorzichtigheid naar Chinezen. Uitslag

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

28 reacties op Coronavirus en discriminerende voorzichtigheid/ grappen

 1. Indisch4ever zegt:

  Radio 10 is diep door het stof gegaan nadat het afgelopen week een satirische inhaker op het coronavirus liet horen. Op de melodie van ‘Wij vieren feest’ was de tekst ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ uitzond. Radio 10 en dj Lex Gaarthuis geven aan geschrokken te zijn van de reacties.

  De Chinese gemeenschap was behoorlijk verbijsterd door de sketch die twee dagen geleden te horen was op de zender. Daarin wordt opgeroepen om geen Chinese gerechten meer te eten, vanwege het coronavirus. De mailbox van Lex Gaarthuis, die het het lied van de Rotterdamse Toon uitzond, stroomde vol. ,,Dat heeft mij aan het denken gezet”, reageert hij nu. AD.nl

 2. PLemon zegt:

  @ Dat heeft mij aan het denken gezet”, reageert hij nu.

  # Maar als … het omzetten van onvrede of kritiek over actualiteiten of personen in een grap een relativerende werking heeft?

  *** Citaat ” In het kort
  Satire is komisch commentaar op de werkelijkheid. Satiremakers spreken zelf van een gereedschapskist waarin diverse humoristische instrumenten en stijlfiguren zitten. Ze kunnen voor elk onderwerp een passende vorm of stijlfiguur kiezen.

  Kees van Kooten en Wim de Bie heen worden nog steeds beschouwd als de satirische grootmeesters, ook al zijn ze na bijna veertig jaar samenwerking in 1998 gestopt met wekelijkse satire.

  In een egalitair land als Nederland zijn satirische grappen populair omdat hierdoor iedereen weer gelijk wordt. Bovendien heeft het omzetten van onvrede of kritiek over actualiteiten of personen in een grap een relativerende werking.

  Omdat satire met een kritische blik naar de samenleving en machthebbers kijkt, is de functie ervan niet te onderschatten. Het bespotten van religie, politiek en koningshuis is een vorm van meningsuiting die volgens velen een wezenlijk onderdeel van de vrije samenleving is. De laatste jaren zorgen met name grappen over de islam voor controverse.

  De grenzen van satire zijn heel persoonlijk. Terugkijkend zie je de grenzen van satire wel opschuiven. Waar in de jaren zestig geloof en godsdienst nog bijna heilig waren, is er vijftig jaar later weinig commotie als een satirische grap over de koning of het Onze Vader wordt gemaakt.

  https://npofocus.nl/artikel/7964/grof-of-grappig-waar-ligt-jouw-satirische-grens-

 3. Jan A. Somers zegt:

  Ik kom maar even uit mijn schuttersputje. Over gebeurtenissen met duizenden slachtoffers en honderden doden maak je geen grappen. Dat is niet alleen dom, maar onbeschoft. Heeft u al eens een naaste verloren waarna de buurman grapjes daarover gaat maken?

  • PLemon zegt:

   @ ,..over doden maak je geen grappen. Dat is niet alleen dom, maar onbeschoft.

   # dacht dat de angst vh virus op de korrel werd genomen… ” Vreet geen Chinees, dan heb je niks te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen, ”
   Vindt deze aanpak ook weinig respectvol naar de bevolkingsgroep maar ” satire moet niks”

   *** Citaat:. ‘O, hallo, mag je dan niks lelijks zeggen over dode of bedreigde mensen? Moet je de boeken van Rushdie mooi vinden, de films van Van Gogh?’ Nee, natuurlijk niet. Je mag alles vinden en ook zeggen, maar nuffige zinnetjes als: ‘satire moet inventief zijn’, ‘alles mag, als het maar grappig is’ of ‘zomaar kwetsen is een zwaktebod’, dat zijn zwaar beladen uitspraken in de context van censuur. De suggestie dat satire ergens aan ‘moet’ voldoen, al bedoel je alleen maar je eigen smaak, is koren op de molen van elke censor.

   Op Facebook blijkt dat nu vrij concreet. Daar zijn cartoons en gedichten verwijderd die kwetsend zouden zijn voor Erdogan, waarna Facebook is gaan ‘onderzoeken’ of het wel echt om satire ging. Alsof je dat kunt meten!
   https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/in-een-vrij-land-moet-satire-helemaal-niets~b8902d7a/

 4. Indisch4ever zegt:

  citaat
  ___
  In Wageningen studeren en werken ongeveer duizend Chinese studenten aan de Wageningen Universiteit. Zij zijn geschokt over besmeuringen en doodsbedreigingen in studentencomplex Bornsesteeg 1. Aanleiding is het Coronavirus dat vooral in China voor veel problemen zorgt.
  ‘Chinezen sterf’, luidt de vertaling van de Engelse tekst die in de lift van het complex is gekalkt. Ook zit de lift onder de ontlasting

  bron

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb een (Singapore)Chinese schoon(klein)zoon. Afgestudeerd zowel in Delft als in Rotterdam, nu octrooigemachtigde. Ik vraag er maar niet naar.

   • Bertsiap zegt:

    Ja het Corona virus maar nu woedt de Ciara storm ,het schijnt dat die nu om 18.00 uur in Delft aan het huishouden is ,blijft u wel thuis heer Somers ,anders moeten ze u straks nog van de toren van de Nieuwe Kerk plukken en nee in dat schuttersputje is het ook niet veilig ,u kunt zomaar een boom op uw kepala krijgen ,lekker thuis voor de buis blijven .

 5. Jan A. Somers zegt:

  Doe ik!

 6. Boeroeng zegt:

  Al snel waren er berichten over racistische aanvallen op mensen van Aziatische afkomst in onder andere Frankrijk, Canada en België. In Frankrijk bedachten Aziatische Fransen daarom de hashtag #JeNeSuisPasUnVirus, ‘ik ben geen virus’. En een filmpje van een Aziatisch Amerikaanse vrouw die in New York wordt geschopt, geslagen en ­uitgescholden voor ‘diseased bitch’ ging vorige week viral
  Het Parool

 7. Boeroeng zegt:

  citaat
  —–
  Meerdere leden van de Chinees-Nederlandse gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen radio-dj Lex Gaarthuis en Radio 10, vanwege het lied Voorkomen is beter dan Chinezen, dat zondag te horen was op de radiozender. Het lied zou “discriminerend” en “haatzaaiend” zijn. Dat staat in een ondertekende verklaring van verschillende Chinees-Nederlandse organisaties, zo meldt EenVandaag.
  https://www.nu.nl/binnenland/6029809/leden-chinees-nederlandse-gemeenschap-doen-aangifte-vanwege-lied-radio-10.html

 8. Boeroeng zegt:

  ‘De wereld draait door’ 10 febr 2020, zie op 6.25 minuten
  https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/527503

 9. Boeroeng zegt:

  citaat
  —-
  Op de Facebookpagina van Reza Kartosen-Wong, die in zijn Parool­-column van afgelopen maandag al tot in pijnlijk detail beschreef wat Aziatische Nederlanders te verduren krijgen sinds de uitbraak van het ­coronavirus, meldt een Koreaanse student dat hij geen kaartje mocht kopen in een Amsterdamse tram en het voertuig moest verlaten. Hij citeert de conductrice: ‘I need to keep my passengers safe.’

  https://www.parool.nl/nederland/aziatische-nederlanders-zijn-al-decennia-mikpunt-van-spot-en-belediging~b85739a2/

 10. Bertsiap zegt:

  Die Koreaanse student wilde met cash geld betalen en dat kan/mag niet meer in een Amsterdamse tram/bus ,dat is vooral gedaan wegens de vele berovingen van een chauffeur ,veiligheid voor alles !

  • Jan A. Somers zegt:

   Het is al jammer genoeg dat zo’n voorzorg moet worden genomen. Moet je niet de chauffeur daar op aanspreken + betichten van discriminatie. Gelukkig weten die chauffeurs dat ze in het OV het aanspreekpunt (=pispaal) zijn, zijn ze gewend.

   • Bung Tolol zegt:

    Op een Amsterdamse tram is de conducteur/trice het aanspreekpunt ,op een bus moet de chauffeur het zelf oplossen en bij problemen meteen de bus stopzetten en assistentie aanvragen ,die busjes van ondersteuning rijden vaak rond in moeilijke buurten .Had het ook eens meegemaakt ,er was een lastig Surinamertje en de chauffeur dreigde de bus stop te zetten ,kon ik echt niet hebben want had haast ,ben naar dat lastige joch toegelopen en zei tegen hem “” Hier heb je een zakje hash maar je stapt meteen uit ye saka djai ( Surinaams ) je stapt hier uit “” Zo gezegd zo gedaan ,chauffeur blij ,passagiers ook blij geen oponthoud en ik helemaal blij ,rot gozertje natuurlijk ook blij ,kortom iedereen blij in de rij .

  • Boeroeng zegt:

   Als de conductrice dit zei: ‘I need to keep my passengers safe.’
   Dan lijkt het alsof ze de koreaanse student wegens corona niet wilde toelaten.

   Die student hoorde kennelijk niet van haar : you had to pay with creditcard and you can buy ov-chipcard at the station

   • Bertsiap zegt:

    Geloof niet erg ,dat het een gevalletje Coronavirus angst is geweest van die conductrice ,eerder een gevalletje miscommunicatie en ja veel conductrices gebruiken plat Amsterdams Engels of wat er voor moet doorgaan en voor die Koreanen is Engels ook de moedertaal niet .Heb vaak wat meegemaakt in de tram ,standaard is dan dat de tram stil blijft staan en dat er assistentie wordt aangevraagd ,bij besmeuring van banken moet de tram richting remise en alle reizigers moeten uitstappen .Er zijn allemaal procedures waaraan die GVB mensen moeten voldoen ,iemand zomaar weigeren ,omdat ze denken ,dus denken ,dat die persoon een besmette ziekte onder de ledenen heeft kan echt niet .Zij zijn toch geen dokters of medisch bevoegd ?

 11. Arthur Olive zegt:

  Over Coronavirus en Chinezen gesproken.
  De Chinezen hebben een gezegde:”Crisis creates opportunity”.
  Het Amerikaanse Congress en Senate hebben gisteren en vandaag een bedrag van 8.2 miljard opzij gezet voor deze crisis. Een groot gedeelte daarvan gaat naar het onderzoek voor een vaccine.
  Inovio is al ver gevordered met een vaccine voor Corona en begint volgende maand met testing
  Het is een DNA basis vaccine en is daardoor niet giftig en heeft geen refrigeration nodig.
  De stock (INO) is nu $9.80 en gaat snel omhoog. Ik heb het drie dagen geleden gekocht voor $4.76
  Hier is een video waarbij dr. Kim, CEO van Inovio, in gesprek is met president Trump en andere CEO’s van pharma companies.
  Vandaag waren er meer dan 110 miljoen shares traded.
  https://www.c-span.org/video/?c4858361/user-clip-inovio-ceo-joseph-kim-adressing-trump-companies-coronavirus-plan

  • Arthur Olive zegt:

   Het is nog niet telaat om millionaire te worden.
   Inovio (INO) is de enige vaccine die DNA based is en daarom is het niet nodig om het koud te houden tot -80C. zoals die andere vacines. De formula kan ook snel veranderd worden als er een mutation in de virus is. De aandelen zijn nu al gestegen tot $29.94 van $9.80 toen ik het eerst hierover had.
   Volgende week Maandag of Dinsdag zal het geweldig omhoog gaan met het nieuws over het resultaat van de eerste vaccine trial en de aankoop van de militaire voor het delivery instrument van de vaccine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.