Negen doden bij overstromingen in Jakarta 

In Indonesië zijn de voorbije 24 uur zeker negen doden gevallen bij zware overstromingen in delen van de hoofdstad Jakarta. Er zijn ook 13.000 mensen geëvacueerd uit lager gelegen delen van de stad. Jakarta zinkt langzaam weg in zee. Zeven jaar geleden vielen er rond Nieuwjaar zelfs tientallen doden bij wateroverlast.   VRT NWS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

27 reacties op Negen doden bij overstromingen in Jakarta 

 1. R Geenen zegt:

  @@Wellicht zullen grote delen van Jakarta prijsgegeven worden aan de zee en moeten mensen landinwaarts verhuizen. Dat zal een grote kost met zich mee brengen in een land waar armoede toch al welig tiert. @@
  Heb vanwege de kerst mijn neef in Jakarta gebeld en gesproken. Hij woont in het zuiden aan de buitenkant van Jakarta zowat tegen Bogor aan. Waar willen ze de laaggelegen bewoners naar toe verhuizen? En de armoede die daar welig tiert komt door de ongelijkheid en corruptie. Wordt tijd dat daar aandacht aan wordt besteed. In 10 jaar moet de nieuwe stad klaar zijn? De stad zinkt per jaar tussen 10 en 25 cm. Even een klein reken sommetje maken. Hoeveel van de bewoners wonen in het laag gelegen Jakarta? De overstromingen vinden nu al in het centrum plaatst.

  • Bert zegt:

   @ Ron zegt “” En de armoede die daar welig tiert komt door ongelijkheid en corruptie “”Tja tijdens het Soeharto regime was er al veel corruptie nu is het nog vele graden erger ,het motto onder “” Gezaghebbers “” is nu graaien wat je maar kan graaien ! Ieder voor zich God voor ons allen ! Arm land ,arm volk .Die uiterst corrupte parlementsvoorzitter ,die betrapt werd ,toen hij enige miljarden dollars eiste van de Amerikanen ,het hele tafereel werd stiekem gefilmd ,is nog steeds in functie en wordt niet vervolgd ,terwijl de bewijslast overvloedig is .Corruptie in Indonesie ,? Het is dweilen met de kraan open .Trouwens bandjirs waren er in Batavia ook al maar er werd toen wel wat tegen gedaan ,Batavia had in 1945 . 600.000 inwoners ,de zaak was nog te overzien ,nu wonen er 15 miljoen mensen ,een toename van 14,4 miljoen in amper 74 jaar .! Ik hoop dat Pak Wal goed kan zwemmen of een roeibootje klaar heeft staan . .

   • R Geenen zegt:

    @@Ik hoop dat Pak Wal goed kan zwemmen of een roeibootje klaar heeft staan . .@@
    Goed zwemmen tussen de shit van mens en dier. Men krijgt daar gratis bacteriën en ziekten. Vraag mij af wat de gemiddelde leeftijd van de Jakarta mens is. Hoeveel kleine clubjes zijn er in Nl die geld ophalen voor de arme sloebers? En wat wordt er in de wereld tegen de corruptie gedaan? Niets toch. Dus zoals je zegt, dweilen met de kraan open. Ik ben wat blij dat wij, moeder en kinderen, daar weg konden komen zonder de toestemming van NL.

   • R Geenen zegt:

    @@“”Tja tijdens het Soeharto regime was er al veel corruptie nu is het nog vele graden erger@@

    Nog niet zolang geleden heeft er in een krant gestaan dat er nieuwe wetten zijn. O.a. voor corruptie stond een gevangenisstraf van 6 jaren. De nieuwe wet heeft het verlaagd naar 2 jaren. Lust je nog peultjes?

 2. Jan A. Somers zegt:

  Amsterdam is sinds het begin als dorpje twee-en-een-halve meter gezakt. En bestaat nog steeds. Schiphol ligt (dacht ik) twee meter onder NAP. En boven Rotterdam ligt het diepste punt van Nederland, ik dacht 7 meter onder NAP. Bij de ontgroening moeten de feuten van sommige verenigingen daar een kruiwagen zand storten.

  • Bertsiap zegt:

   @Amsterdam is sinds het begin als dorpje 2,5 meter gezakt en bestaat nog steeds , Ja dat klopt maar Amsterdam heeft duinen voor zich ,ik heb goed rondgekeken bij de kust van Jakarta maar heb nog geen duinen kunnen ontwaarden .Het grootste probleem van Jakarta is dat de mensen grondwater uit de bodem onttrekken .Nou ja hopen dat ze snel een oplossing vinden ,Jakarta is toch mijn meest geliefde stad daar .

   • Jan A. Somers zegt:

    Gelukkig zijn in Nederland de waterschappen continu bezig met het droogmalen van het westen en noorden van Nederland. Maar ze doen het wel gepland. En wateronttrekking aan de bodem is voor particulieren vergunningplichtig, En aan duinen op zich heb je weinig, je moet wel gepland onderhoud plegen. Zo is er jaarlijkse zandsuppletie, en is voor proef voor de kust van het Westland een zandmotor opgespoten. De waterschappen zijn dan ook zelfstandige rechtspersonen (net als gemeenten en provincies), hebben een eigen ‘parlement’ met vrije verkiezingen, en een eigen begroting, daarvoor mogen ze ook hun eigen belastingen heffen. Dat is een behoorlijk bedrag hoor! Daar zit dan ook de afvalwaterzuivering in. Volgens kenners zou het waterschap de oudste vorm van democratisch bestuur zijn.

    • R Geenen zegt:

     Net of de waterschappen bepalen hoeveel de grond zakt. Nee, het is het soort grond waar Nl is op gebouwd, voornamelijk klei. en Jakarta op een moeras, die nu plaatselijk wordt drooggelegd. Vervolgens als reactie ontstaat er communicerende vaten ( als de druk overal gelijk is). Is de druk niet overal gelijk, o.a. door het gewicht van gebouwen boven de grond, heb je kans op de toren van Pisa in combinatie met Venice.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” voornamelijk klei. en Jakarta op een moeras,” De veengebieden waar het westen van Nederland vooral uit bestaat is ontwaterd moeras. Door de ontwatering kan er weer zuurstof bij dat plantaardig materiaal komen waardoor dat veen wordt weggeoxideerd. >> bodemdaling. Als verder door de ontwatering de waterdruk in de bodem daalt, zal bij gelijk blijvende bodemdruk de korreldruk stijgen, waardoor de korrels dichter op elkaar worden gepakt >>bodemdaling. Het is aan de waterschappen een compromis te zoeken. Of dieper ontwateren zodat de boeren met zwaar materiaal op hun land kunnen komen, of ondieper zodat de bodemdaling door oxidatie vertraagd wordt.
     Grondwaterwinning t.b.v. de drinkwatervoorziening gebeurt in de hogere zandgebieden, waar nauwelijks bodemdaling plaats vindt. Maar in andere zandgebieden, zoals de duinen, wordt op. grote schaal rivierwater geïnfiltreerd, kunstmatig grondwater, dat weer wordt gewonnen voor de drinkwatervoorziening.
     Gebruik van grondwater voor airconditioning is vergunningplichtig, en mag alleen met retourbemaling, dujopuitten.
     Voor huizen en gebouwen is er in de slappe grond geen probleem, die worden op palen gebouwd. Maar in Groningen zijn er door de gaswinning problemen ontstaan. Het is daar stevige kleigrond. en de huizen waren er vroeger dan ook gewoon op staal gebouwd, dat ging goed. Maar door de gaswinning kwam de bodem in beweging: Probleem! Maar dat kenden wij al van de mijnbouw in Limburg: mijnschade Een en ander vergt wel de nodige regelgeving, voor sommigen een doorn in het oog. Maar zo houden we ons manmade land tenminste bewoonbaar.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Net of de waterschappen bepalen hoeveel de grond zakt.” Waar heeft u dat kunnen lezen?. Maar ze zijn wel verantwoordelijk voor een goed waterbeheer zodat de problemen binnen de perken blijven. En dat doen ze redelijk goed. Over de Deltawerken hebben ze 20 jaar gedaan. En zijn al begonnen met de volgende fase, de versnelde zeespiegelrijzing. Die levert hier nog geen problemen op, maar als je wacht tot het zover is ben je te laat. Gewoon rustig beginnen op de plaatsen waar nu normaal onderhoud is gepland.

    • R Geenen zegt:

     @@de versnelde zeespiegelrijzing. Die levert hier nog geen problemen op, maar als je wacht tot het zover is ben je te laat@@
     Vertel dat aan de mensen in Jakarta.

    • PLemon zegt:

     #Te bedenken dat de totale hoeveelheid water op aarde bijna constant blijft.

     *** De totale hoeveelheid water wisselt al sinds het ontstaan van de aarde en dat is nu nog zo. De schommelingen zijn echter wel afgenomen.

     Het water vormt een kringloop, waarin het constant wisselt tussen reservoirs: rivieren, meren, zeeën, de atmosfeer, gletsjers en grondwater.

     Onderweg verandert het van toestand – vast, vloeibaar en gasvormig – maar dat heeft geen invloed op de totale hoeveelheid water.
     https://wibnet.nl/heelal/zonnestelsel/aarde/is-er-altijd-evenveel-water-op-aarde

 3. Boeroeng zegt:

  Zeker 21 mensen zijn omgekomen door overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Tienduizenden mensen zijn dakloos geraakt. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken bekendgemaakt.
   NOS

 4. Boeroeng zegt:

 5. Gelukkkig woon ik op de 3 de verdieping in een appartement van 27 ettages.De Great Sea Wall is niet doorgegaan alhoewel de vorige gouverneur al in Holland en Korea daar voor is geweest .Omdat de hoofdstad toch naar Oost Borneo gaat verhuizen.

  • R Geenen zegt:

   Wal schrijft: Omdat de hoofdstad toch naar Oost Borneo gaat verhuizen.

   Ja, dat kan wel waar wezen. Maar zoals ik lees is die stad pas over 10 jaren klaar voor bewoning. Je kan wel op de 3de verdieping wonen, maar je moet ook wel eens naar de begane grond toch?
   Ga je dan zwemmen om te shoppen?

 6. Arthur Olive zegt:

  De hoofdstad hoeft niet te verhuizen naar Borneo. Alles wat ze moeten doen is de naam veranderen in Venice of the East.
  Venice kwam onder water in de 5de eeuw en het bestaat nog.

  • R Geenen zegt:

   @Venice kwam onder water in de 5de eeuw en het bestaat nog.@
   Leuk gevonden. Maar afgelopen jaar konden de mensen daar ook te water gaan en stonden ze er tot hun middel in het water. De zeespiegel is aan het stijgen. Ook de Italianen hebben plannen om er wat aan te doen. Bij Venice is het water aan het stijgen. Bij Jakarta is het water aan het stijgen en de grond er boven aan het zakken. dat zakken gebeurd ook niet evenredig en tegelijk.U moet maar eens o.a. goed nadenken wat er bv met alle ondergrondse leidingen zoals sanitair, drinkwater, brand blus water, koeling water, instrumentatie en electricity kabels, enz gebeuren. Nu al lees ik dat er doden zijn gevallen door de combinatie van elektriciteit en water. De enige manier om dat alles onder controle te houden is alles inbouwen in grote betonnen buizen. En met de overbevolking is daar beslist geen plaats. Met mijn ervaring zegt ik: WEGWEZEN! U zegt Venice of the East. Ik denk meer aan Pisa of the East.

 7. Lord Dendeng zegt:

  In de geschiedenis van de Mensheid zijn er heel wat steden door de zee opgeslokt.

 8. Peter van den Broek zegt:

  Bij Venetië is nets anders aan de hand. In het verleden waren er overstromingen (max +193 cm) en om dat tegen te gaan, hebben Italianen nu een project Mozes, dat bestaat uit beweegbare dijken. Als de vloed te hoog wordt, dan gaan de dijken omhoog. De dijken zijn al geïnstalleerd , maar die onderdelen beginnen al te roesten (het lijkt een Alfasud wel, die begonnen al in de fabriek te roesten). Dat niet alleen, het hydraulisch systeem om alle dijken te laten bewegen is nog niet volledig geïnstalleerd, alhoewel al meer dan 90% van het project klaar is. Bijkomend probleem is dat de Venetiers gestopt zijn om hun beroemd kanalen uit te baggeren. De kanalen worden ondieper, maar als het water 1 meter stijgt dan moet je natuurlijk niet vreemd opkijken dat plotseling het waterpeil in je huiskamer bij het kanaal hoger staat, waterpijl is iets anders als waterstijging.

  De situatie in Nederland is ook anders. Volgens mijn agrarische kennis en kennissen is het Nederlandse probleem van niet te veel maar te weinig regen in bepaalde delen van het land. Nu moet de waterschappen het water binnen de dijken houden.

  Bij Jakarta is de verzakking (+1,5cm/jaar) het grootste probleem omdat teveel grondwater uit de bodem wordt gehaald voor gebruik als drinkwater etc. Maar zolang project ontwikkelaars in Noord-Jakarta mogen bouwen en appartementen worden verkocht , kan de overheid weinig doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.