7 december 1941 Aanval op Pearl Harbor

De aanval op Pearl Harbor was een verrassingsaanval door de Japanse Keizerlijke Marine onder leiding van admiraal Isoroku Yamamoto op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï, op zondagochtend 7 december 1941. De aanval was bedoeld om het grootste deel van de vloot van de Verenigde Staten te vernietigen, zodat Japan vrij spel zou hebben in de Pacifische Oceaan.  Wikipedia

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

23 reacties op 7 december 1941 Aanval op Pearl Harbor

 1. Jan A. Somers zegt:

  Verrassingsaanval? Op 29 juli werd in Indië de militaire noodtoestand afgekondigd, op 30 november waren alle verloven ingetrokken, en tussen 2 december en 5 december vertrokken alle luchtstrijdkrachten naar hun oorlogsbestemming.

  • e.m. zegt:

   “”KAWAGUCHI, Saitama Pref. – Sneak attack? Yes. But a surprise? Not according to the Honolulu Advertiser. Its Nov. 30, 1941, edition proclaimed that “Japan may strike over the weekend.”

   A surprise at the U.S. governmental level? “This dispatch is to be considered a war warning” read an admonition from U.S. Chief of Naval Operations Adm. Harold Stark on Nov. 27. “An aggressive move by Japan is expected within the next few days.” “”

   — Publiek geheim !

   • Piet Azijnpisser zegt:

    Men wist dus kennelijk tot op het hoogste Amerikaanse niveau en tot aan Nederlands Indië dát er “iets” op korte termijn op komst was. De hamvragen: Hebben de Amerikanen zich expres laten verrassen om een hoger doel te bereiken of werden ze werkelijk verrast omdat ze de Japanners niet in staat achtten zo’n stoutmoedige luchtaanval op Pearl te plannen en uit te voeren?

    Velen hebben geprobeerd deze hamvragen te beantwoorden. Voor zover ik weet is het enig juiste antwoord onderbouwd met onwrikbaar bewijs nog niet gegeven.

 2. PLemon zegt:

  @ verrassingsaanval?

  # gehoopte en gewenste…

  *** De verrassingsaanval op Pearl Harbor heeft nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aanleiding gegeven tot allerlei complottheorieën. Hoe kon de enorme Japanse vloot onopgemerkt in de buurt van Hawaii komen? Waarom hadden de Amerikaanse inlichtingendiensten niets opgepikt? Een aantrekkelijk antwoord op deze vragen is dat er wel degelijk signalen waren opgevangen over een mogelijke aanval, maar dat Roosevelt deze bewust negeerde.

  Geen militaire gevolgen
  De achterliggende gedachte is dat een Japanse aanval de president namelijk wel goed uitkwam, omdat het de mogelijkheid bood het door hem steeds meer verfoeide isolationisme op te geven. Zeker sinds de aanval van Duitsland op Polen was Roosevelt voorstander van een Amerikaanse interventie, maar de neutraliteitspolitiek maakte dit vrijwel onmogelijk. Bovendien was een ruime meerderheid van de Amerikaanse bevolking tegen militaire avonturen in Azië of Europa.

  Eenmaal herkozen intensiveerde Roosevelt echter de steun aan Groot-Brittannië, onder meer door de zogenoemde Lend-Lease-Bill, waardoor militair materieel kon worden verstrekt, en de ondertekening van het Atlantic Charter in augustus 1941. Om het Congres en de publieke opinie achter Amerikaanse deelname te krijgen, had Roosevelt echter een ‘incident’ nodig, een duidelijk vergrijp waardoor de Amerikanen niet anders konden dan ingrijpen. Volgens Churchill vertrouwde Roosevelt hem in augustus 1941 al toe dat hij zo’n incident wilde provoceren.

  Nu wordt de analyse dat Roosevelt in de herfst van 1941 aanstuurde op deelname aan de Tweede Wereldoorlog door vrijwel alle historici onderschreven. Dat geldt echter niet voor de stelling dat Roosevelt om die reden bewust signalen voor een naderende aanval op Pearl Harbor heeft genegeerd.

  https://www.historischnieuwsblad.nl/tweedewereldoorlog/artikelen/kwam-de-aanval-op-pearl-harbor-president-roosevelt-goed-uit.html

 3. RLMertens zegt:

  ‘7 december 1941 etc.’- Echter waarom werd de 7 december Hare Majesteit 1942 rede zo genoemd? En de 7dec.divisie, die naar Indië ging; als een verrassingsaanval op de Republiek?

 4. Jan A. Somers zegt:

  Op 11 mei 1940 werd in Indië de staat van beleg van kracht. Nu werd het Binnenlands Bestuur ook ingeschakeld bij specifieke defensietaken..Zo werden sinologisch-Japananologisch geschoolde bestuursambtenaren ingezet bij de contraspionnage. Zij waren al eerder ingezet bij de begeleiding van excursies van de Japanse economische onderhandelingsdelegaties. En konden rapporteren over de mogelijke Japanse landingsplaatsen in geval van oorlog.
  “de 7decemberdivisie” Dat is toch voor iemand die wil begrijpen toch niet zo moeilijk? 7 december was toch het begin van de oorlog met Japan? En de 7 decemberdivisie was oorspronkelijk bedoeld om deel te nemen aan de oorlog tegen Japan. Net zoals de mariniersbrigade die in Amerika werd opgeleid en uitgerust. Snapt het nu een beetje? Ik kan het niet eenvoudiger vertellen.

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘toch niet zo moeilijk etc.’- Een koninklijke rede benoemen naar de datum van een lafhartige aanval op de USA; niet zo moeilijk te begrijpen? Wel eens dit aan een Amerikaan voorgelegd? Stupid as a dog! Hij was beledigd! En dan nog een divisie naar zo’n bloedige dag benoemen,….. idem als ode/herinnering aan die fatale dag met zovele slachtoffers? .- ‘om deel te nemen aan de oorlog nb. tegen Japan etc….., die toen al op apegapen lag; wat een belachelijke idee… Enfin, het Indië drama werd tenslotte daarmee bezegeld.
   Eenvoudig/er te begrijpen …. of niet?

   • Jan A. Somers zegt:

    ” oorlog nb. tegen Japan etc….., die toen al op apegapen lag;” Verre van dat hoor, het besluit tot gebruik van de atoombom was niet voor niets.Verovering van Japan zou een enorm aantal Amerikaanse militairen het leven kosten, en verlenging van de oorlog. Met nog meer slachtoffers in de Indische kampen, in Indië, Birma en Japan. Tijdens de conferentie van Jalta in februari 1945 waren de vooruitzichten op een overwinning nog niet rooskleurig, een grote aanval op Japan zou pas eind 1945 kunnen beginnen, na de nederlaag van Duitsland, en pas eind 1946 met succes beëindigd worden. Pas in juli 1945 kwam de atoombom beschikbaar, tijdens de conferentie van Potsdam besloot President Truman tot inzet van dat wapen.
    Denk er ook om dat die 7decemberdivisie (en de mariniersbrigade) voornamelijk bestond uit oorlogsvrijwilligers die zich al in oktober/november 1944 in Nederland hadden aangemeld in de toen bevrijde gebieden Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Japan was nog op volle sterkte! Zo waren de beste troepen al uit Indië terug gehaald. Vandaar de oprichting van de PETA op 3 oktober 1943.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘de 7 december divisie/HM rede etc.’- U draait om de hete brij; nl. de keuze om deze fatale datum als divisie en koninkelijke HM.radio rede te benoemen; is toch een mate van onfatsoen. Tegenover de USA en vooral de gevallenen. Stel dat Engeland een 10e( Duitse inval in Ned.) mei divisie zou benoemen? Zelfs een koninkelijk 10 mei rede zou houden naar India toe; om hen merdeka aan te bieden. Leuk voor ons?

    • Peter van den Broek zegt:

     Over namen gesproken, Het regiment van Heutz bestaat dat nog, of mag dat ook niet meer zo genoemd worden? Het beestje moet toch een naam hebben, dus laat maar die divisie 7 december geoemd worden, zal wel om poltieke redenen gebeurd zijn

     Net zoals Groningse Nederlanders wat hezelfde betekent als Indische Nederlanders. Laat het klootjesvolk toch in de waan dat ze ook iets weten.

    • RLMertens zegt:

     @PetervandenBroek;’regiment van Heutz etc.’- Bestaat nog. Nog altijd erewacht bij de jaarlijkse Indië herdenking; compleet met bamboe Knil hoeden.

 5. RLMertens zegt:

  @PetervandenBroek;’regiment van Heutz etc.’- Bestaat nog. Nog altijd erewacht bij de jaarlijkse Indië herdenking; compleet met bamboe Knil hoeden.

  • RLMertens zegt:

   @PetervandenBroek’; ‘7dec.divisie etc.’- Om politieke redenen benoemd? Welke? -Bij het indrukwekkende monument op zee in Honolulu/Hawaï vroeg ik mij inderdaad af; welke politieke Nederlandse prominent het in zijn hoofd heeft gehaald om een Nederlandse divisie naar deze fatale datum te benoemen. Met ook nog een bijbehorende mars/lied met de tekst; mannen van de daad etc. Van Mook?, die ook de koninklijke 7 dec.HM rede had opgesteld? Gewoon absurd.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Een beetje ontwikkelde Indo heeft het over Van Heutsz. De (z)oon van …..s.

  • Bung Tolol zegt:

   Als je de zin begint met van m.b.t een naam schrijf je inderdaad “”Van Heutsz “”maar als je schrijft het zoontje van generaal van Heutsz was Johan Bastiaan van Heutsz ,die Johan Bastiaan was een SS -Obersturmbannfuhrer gesneuveld in 1945 in Rusland .Volgens mij schrijft een echte ( Niet ontwikkelde ) Indo het woord zo Fen Heus .

  • Anoniem zegt:

   @JASomers/ Bung Totol; ‘van Heutsz etc.’ – van….. met een hoofdletter? Bij de ss was het…. von. Zijn vader, floot onder klamboe in Atjeh, altijd een cantate van Johan, vandaar…Ach, zo vader zo zoon… blitzkrieg.

 7. R.L.Mertens zegt:

  @JASomers/ Bung Totol; ‘van Heutsz etc.’ – van….. met een hoofdletter? Bij de ss was het…. von. Zijn vader, floot onder klamboe in Atjeh, altijd een cantate van Johan, vandaar…Ach, zo vader zo zoon… blitzkrieg.

  • Jan A. Somers zegt:

   Sorry, ik heb (al in Soerabaja) geleerd zorgvuldig om te gaan met namen. Overigens: Als werkstudent bij de Gistfabriek was ik begonnen met op de reclameafdeling brieven schrijven aan artsen. Daar moest dan de juiste titulatuur van een gepromoveerde op staan, De weledelzeergeleerde heer / vrouwe, als ik het me nog goed herinner. Daar had ik geen zin in aangezien de meeste artsen niet gepromoveerd zijn. Maar van mijn baas kreeg ik mijn eerste les in marketing: Doe het nou maar, als je dat niet zou hebben gedaan, en die arts blijkt wel te zijn gepromoveerd, zijn we misschien een klant kwijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.