Gesprekken met Joty ter Kulve-van Os

Joty ter Kulve-Van Os is geboren in het plaatsje Linggadjati (tegenwoordig Linggarjati) in Nederlands-Indië. Ze woonde in een huis dat haar vader Koos van Os daar had laten bouwen en later beroemd werd. Mevrouw Ter Kulve’s, haar broer en haar moeder overleefden de Jappenkampen en de Bersiap.

Door: Wati Chaeron
Op zondag 22 september 2019 heb ik als tweede generatie Indonesiër in Nederland, een bijzondere ontmoeting tussen twee oude dames bijgewoond. Beiden 92 jaar oud, opgegroeid in de stad Bandung (in voormalig Nederlands-Indië) en volgden onderwijs aan Het Christelijke Lyceum te Bandung tussen 1946 – 1948.De koloniale samenleving kende een hiërarchische indeling van etnische groepen. Binnen dit systeem behoorde Joty ter Kulve als christen – en als kind van Europese en inheemse ouders – tot de Indo-Europese groep. Etty Tjen A Kwoei werd als Indonesische moslim gerekend tot de inheemse bevolking, die destijds als ‘inlanders’ werd aangeduid. Door hun verschillende etnische achtergronden groeiden zij op in gescheiden werelden. Later zou blijken dat zij desondanks veel gemeen hebben. BelindoMag

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.