31 okt Lezing: Bersiap! Het vergeten geweld in Indonesië

Lees de bachelorscriptie:
Op basis van deze analyse wordt gesteld dat het te voorbarig is om te spreken van een opzettelijke vernietiging van Europese, Indo-Europese en andere ‘koloniaalgezinde burgers’, maar er sterk sprake lijkt te zijn van ‘sterk genocidale boventonen’. library.uu.nl

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

14 reacties op 31 okt Lezing: Bersiap! Het vergeten geweld in Indonesië

 1. Robert zegt:

  “Sterk genocidale boventonen”. Als je geluisterd hebt naar of gelezen hebt de redevoeringen van de brontakker Bung Tomo dan weet je wat de “boventonen en alle andere tonen” behelsen van zijn
  ideologische opvattingen. Ik heb naar die redervoeringen geluisterd met familieleden(mijn grootmoeder ,moeder) en ik zag de consternatie en angst en tranen in hun ogen en gezicht. Wel een andere ervaring dan het schrijven over de Bersiaptijd.

  • Robert zegt:

   En tenslotte, ik zag ook hoe mijn familieleden afscheid van elkaar namen, tijdens de Bersiaptijd, omdat ze dachten dat hun einde nabij was!

 2. Robert zegt:

  redervoeringen=redevoeringen.

  • Bert Krontjong zegt:

   Ach Robert ,Bung Tomo was maar een klein mannetje 1.60 mt en waarschijnlijk ook klein geschapen dit soort kleine miesgazzertjes moeten dit dan op een andere manieren compenseren en dat doen ze door een grote bek op te zetten ,een vuile lafbek was ie en hij werd ook niet voor vol aangezien door de overige Indonesische leiders zoals de intellectuele dr Hatta .

   • PLemon zegt:

    @ hij werd ook niet voor vol aangezien door de overige Indonesische leiders

    # betul?

    *** Soedirman, die aan het einde van de strijd een legendarisch geworden mars over Java maakt, kent qua faam geen gelijke onder de Japans opgeleide officieren. De enige die in de buurt komt, is Bung Tomo (Soetomo). Bung Tomo is het die middels radiotoespraken de jeugd in Soerabaja opzweept tot gewapend verzet tegen de Engelsen en onverzoenlijkheid jegens de Nederlanders. Een belangrijke straat en het voetbalstadion in Soerabaja zijn naar hem vernoemd. In Nederlandse kringen wordt hij echter verfoeid om zijn haatdragende redevoeringen en actieve rol in het geweld tegen Nederlandse burgers.
    https://javapost.nl/2015/08/08/de-indonesische-militaire-achtergrond/

    • Bert Krontjong zegt:

     Geachte heer Lemon ,ik schreef Indonesische LEIDERS ,ja onder de jeugd ,die van voren nog niet weten hoe ze er van achteren uitzien was hij populair maar dat zou iedereen zijn die felle haat zaaiende oproepen doet maar het verstand van Bung Tomo was die van een doperwt ,dat hadden die Indonesische LEIDERS snel ingezien ,Bung Tomo was nog te dom om de koffie Tubruk rond te brengen .

    • R Geenen zegt:

     @@het verstand van Bung Tomo was die van een doperwt ,dat hadden die Indonesische LEIDERS snel ingezien@@
     En die Indonesische leiders hadden het lef niet om in te grijpen en lieten de jonge hersenloze heetgebakerde permuda’s hun gang gaan. Wel de eenheidstaat uitroepen en de rest aan het moordentuig overlaten. Wat dat betreft waren Soekarno en zijn trawanten medeschuldig aan een vorm van genocide. Immers het zelfstandig uitroepen van hun land was op dat moment minder belangrijk; het moorden van de mens des te meer.

 3. Bung Tomo is geen millitair en nooit in militaire opleiding gehad .Want de Seinendan is voor jongens die de militaire DISIPLINE leren zoals marseren enz.Hij was een correspondent van de Domei Pers Bureau en voor de radio, de pemoeda’s tot verzet opriep.Zijn militaire titel is honoirare toen hij Minister van de Defensie was.

 4. Peter van den Broek zegt:

  Ik kan alleen maar de reactie van dhr Lemon onderschrijven. De andere reacties zijn volledig buiten proportie, gebaseerd op speculaties, veronderstellingen en onderbuikgevoelens, zgn fake-news. Dat bevordert niet een serieuse discussie over de eigenlijke rol van Bung Tomo in Soerabaja van novemberf 1945. In tegendeel het speelt degenenen zoals Marjon van Pagee en haar Histori Bersama in de kaart die de misdaden van Indonesiers in de Bersiap naar de achtergrond schuiven. Laten we ons tot de feiten beperken.

  Zo ook de verbinding tussen genocidale boventonen en Bung Tomo. Als “Robert” zo graag de werkelijke geschiedenis over de Bersiap wil weten moet hij vooral zo beginnen.

  Laat hij eerst de scriptie van dhr Hol lezen, zelfs ik snap wat daarin staat.

  • Hans Boers zegt:

   @ Peter van den Broek, die o,a. schreef ” Als “Robert” zo graag de werkelijke geschiedenis over de Bersiap wil weten moet hij vooral zo beginnen. ”

   Peter Peter Peter toch, alweer dat hautaine wijsvingertje van je naar de heer Robert….Eerst even nadenken en beseffen dat de heer Robert het heeft MEEGEMAAKT in levende lijve en jij niet. (Jij bent slechts een Excel manneke en manipuleert graag cijfetjes….) Hetgeen impliceert dat de heer Robert een stuk ouder is dan jij.en je dan a.u.b. NIET moet suggereren dat de heer Robert het niet snapt en hetgeen tevens automatisch inhoudt dat je wat meer respect toont voor OUDERE medecommentattoren . Een weerwoord mag best maar dan wel op gepaste toon.

 5. Peter van den Broek zegt:

  Dhr. Robert vat “Sterk genocidale boventonen” letterlijk op, maar als hij de scriptie van dhr Hol had gelezen dan had hij kunnen weten/snappen, dat Hol “boventonen” in overdrachtelijke zin gebruikt.

  Dhr Hans Boer haalt wat dingen door elkaar maar dat is hem gegeven de leeftijd vergeven. De regel is respect voor ouderen maar als ouderen zoals Robert en Krontjong Bert permiteren zich in liederlijk taalgebruik uit te drukken, dan hoef ik daarvoor geen resspect te tonen, in tegedeel, hoon is hun gerechtvaardigd deel. Bovendien respect dwing je af.

  Ook raad ik Loekie aan de scriptie van dhr. Hol te lezen, voordat hij een genuanceerd oordeel velt. Hol heeft als stelling……..“In hoeverre kan het geweld jegens Nederlandse en Nederlandsgezinde burgers ten tijde van de Bersiap (1945-1946) op het eiland Java in Indonesië gedefinieerd worden als een genocide?”.

  Voor een antwoord maakt hij een uitgebreide en verantwoorde analyse van de 126 documenten uit het dossier Jack Boer, daarbij een theoretisch onderbouwd raamwerk niet uit de weg gaand.
  Zijn kwantitatieve analyse van het Bersiap geweld is zeer bruikbaar voor verder onderzoek m.n. het sexuele geweld van Indonesische nationalisten tegen Nederlandse en Indo-Europese bevolking. Mijn kwantitavieve onderzoek is anders, heeft te maken met ” historical research, a methodology in time of digital transformation” zoals ik laatst in een discussie aangaf. Ik stond er zelf versteld van toen ik het zei

  Let wel de projectgroep die het geweld in de dekolonisatie-oorlog bestudeert, schenkt wel aandacht aan het sexuele geweld van Nederlandse militairen t.o. de Indonesische bevolking, maar niet aan datzelfde geweld van Indonesische nationalisten t.o. Nederlanders en sympathisanten.

  • Loekie zegt:

   Stel je toch niet zo aan, man. Een bachelor-scriptie is gewoon een opstel van een tweedejaars student van ongeveer 20 jaar oud. Hij zal er zijn best op hebben gedaan, maar niet doen alsof het gaat om een belangrijk standaardwerk. Straks ga je nog een spreekbeurt van een leerling van groep 7 van de basisschool nog bron gebruiken.

  • Hans Boers zegt:

   @ Peter van den Broek:

   De heer Robert liederlijk taalgebruik???? Leer eens lezen Peter en koop een nieuwe bril… De heer Robert reageert vanuit zijn gezichtshoek op het item en vertelt wat hij heeft meegemaakt en that’s all… en schrijf mijn naam eens goed. Het is de eerste keer niet dat je bril weer eens beslagen is wat betreft het spellen van mijn naam.
   En ik haal niks door elkaar, dus kap nu eens met dat gedoe van je en reageer gewoon op normale wijze en niet dat pocherig gedoe ten toon spreiden aub.

 6. Boeroeng zegt:

  svp…niet mensen persoonlijk aanvallen.
  Reageer inhoudelijk met respect voor de opponent.
  Dit moet niet zo doorgaan….
  Ik moet weer posts verwijderen en dit topic gaat dicht .
  Zonde… want het onderwerp is iets wat velen bezighoudt en kan goed gepresenteerd worden met de scriptie

Reacties zijn gesloten.