Stenentaal is gelukkig niet in graniet gebeiteld

Volgens de steenhouwer worden de plaatsen van geboorte en overlijden vrijwel alleen vermeld als de overledene daar erg aan gehecht was. ‘Dat gebeurt vaak bij Indische mensen en anderen die elders geboren zijn’. Vermeld je die plaatsnamen op de steen, dan schept dat wel de verwachting dat bij het overlijden van de partner ook haar of zijn geboorte- en overlijdensplaats op de gemeenschappelijke steen komen.    Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Stenentaal is gelukkig niet in graniet gebeiteld

 1. Jan A. Somers zegt:

  “ook haar of zijn geboorte- en overlijdensplaats op de gemeenschappelijke steen komen” Dat is bij mijn ouders en schoonouders ook gebeurd.

 2. e.m. zegt:

  Ik zag in dezelfde editie van Trouw in een overlijdensbericht, dat naast de geboortedatum en geboorteplaats ook het geboorteland stond vermeld: * Tegal (Nederlands Indië)

  • Bert Krontjong zegt:

   Leuk pak E.M ( Nou ja niet leuk voor de overledene ) maar Tegal is ook mijn geboorteplaats 6 maart 1949 dus de jure in Ned Indie en de facto in Indonesie .Las eens dat Tegal voor de oorlog een broedplaats was van communistisch verzet tegen de Nederlanders ,deed me wel goed als vroegere communist ,dus toch in de juiste plaats geboren .Ze hebben daar ook een mooie Aloon Aloon maar de architectuur is niet zo boeiend als die van Semarang ,Semarang heeft nog veel oude koloniale gebouwen ,als die eenmaal opgeknapt zijn wordt het weer een beauty van een stad ,misschien ( zeker) moeten ze dat doen zie het maar als een ode aan Pak Pierre !

   • e.m. zegt:

    @ Semarang heeft nog veel oude koloniale gebouwen ,als die eenmaal opgeknapt zijn@

    — In 2017 was daar een fotoreportage over in Museum Volkenkunde te Leiden. Als ik me goed herinner ging het om de voortgang van de renovatiewerkzaamheden in Kota Lama Semarang. Op een van die foto’s is niet Kilroy me bij gebleven, maar de graffiti ‘PdlC Was Here!’.

    Dat het ongelijk verdeeld is in de wereld hoef ik niet uit te leggen. Daar zijn dominees voor. Maar waar ik voor €19,00 een paar werkschoenen bij de Aldi op de kop tikte, stonden die Indonesische bouwvakkers met teenslippers op de steigers en uiteraard hun dampende Javaanse Jongens.

    Die werkschoenen kwamen overigens goed van pas in een overgangsfase waarin magazijnwerk moest worden verricht. Volgens mij was het geen Surinamer maar een Antilliaan. Moi met m’n Aldi werkschoenen en hij in z’n oogverblindende witte Nikes van over de 100 euro. Toen hij klaar was met zijn taak besloot hij blijkbaar zijn volle kar eerst over de tenen van zijn rechtervoet te laten rollen. Ja, dan wil je wel dansen op één been, zeg maar.

    And Now for Something Completely Different; ik zag na lange lange tijd weer eens een reactie van die altijd behulpzame Mw Nadia Leworthy-Hanssens voorbij komen, en ik had niet eens zoiets van ‘hè hè eindelijk weer een teken van leven’, maar geloof het of niet het eerste wat ik dacht was , hoe of dat Indischen/Indo’s in Engeland omgaan met gotong royong musyawarah Brexit. I know: off topic!

    • Bert Krontjong zegt:

     Nou dat had ik nou nooit gedacht ! Pak Pierre lijkt mij toch een nette Indisch man ( zo op het oog ) maar s,avonds ging Pierre er dus op uit ,om al die gebouwen in Semarang onder te spuiten met zijn kenmerk PdlC was here ! Terlalu dese ! Terwijl Humprey en die andere De La Croix de hele buurt uit hun slaap hield met die krontjong muziek ,daarbij bijgestaan door ene Guus Becker ,vind je het gek dat die mensen uit Semarang een pesthekel hebben aan Indo,s ? Die mensen uit Semarang hebben een pesthekel aan krontjong ze horen liever Andre Hazes ! Want Hazes had een tophit met “” Geef mij maar Semarang want Semarang is mooier dan Parijs “”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.