SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) wordt priester

 “Had je twee jaar geleden tegen me gezegd dat ik voor priester wilde ­leren, dan had ik je uitgelachen. Ik heb nooit een priesterdroom gehad. Mijn Indische grootmoeder nam me vroeger als jongetje elke week mee naar de kerk. Ik vond de rituelen erg mooi, de wierook, de muziek. Het geloof hoorde er gewoon bij.”   Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) wordt priester

 1. e.m. zegt:

  Als je maar weet wat je wilt. Maar zo’n keuze in deze tijd blijft opmerkelijk. Sterkte en succes man!

 2. Jan A. Somers zegt:

  Als misdienaar in Soerabaja heb ik meerdere (Indonesische) priesterstudenten meegemaakt. En als vrijwilliger in de kerk in Delft heb ik ook weer meerdere priesterstudenten meegemaakt. Twee werelden!

 3. PLemon zegt:

  @ Ik heb nooit een priesterdroom gehad.

  # de omslag is wetenschappelijk niet verklaarbaarbaar.

  *** Mensen hebben hun hoop en idealen vastgesteld. Het probleem bij de meeste mensen is het feit dat we te vast zitten aan het denken en gedrag in dit leven. Sommige geneeskundigen constateren dat godsdienst fungeert als afleidende geestelijke ziekteleer tegenover constructief denken en gedrag. Historisch gezien, is de opkomst en de neergang van de godsdienstpsychologie als functie van een wetenschappelijk vooroordeel in de psychologie betwistbaar. Maar gedragsmatig en psychoanalytische afkeer richting de godsdienst is goed gedocumenteerd. Persoonlijke theologische en niet-theologische posities hebben laten zien dat onderzoek te beïnvloeden is.
  https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/42183-korte-inleiding-op-de-godsdienstpsychologie.html

 4. Bert Krontjong zegt:

  Tjonge jonge geachte pak Lemon ,zal wel allemaal kloppen wat in dat citaat staat ,maar het is toch echt niet te volgen voor eenvoudige mensen als ik ,beetje universitair geneuzel ,weet alleen dat “”MIJN “” pastoor ontslagen is vanwege dat hij zijn homoseksualiteit aan de grote klok heeft gehangen ,ik schrijf “” Mijn”” pastoor maar wij spelen alleen schaak in die R.K kerk ,kasihan die vent ,wij schakers en ook de Amsterdamse gemeenteraad steunt deze man maar zijn baas een kardinaal of zo ,is er nog eentje van het stenen tijdperk ,geen menselijk gevoel daarom zitten die kerken in een neerwaartse spiraal .

  • PLemon zegt:

   @ een kardinaal of zo ,is er nog eentje van het stenen tijdperk ,geen menselijk gevoel daarom zitten die kerken in een neerwaartse spiraal .

   # Hr Bert…dus toch?

   *** godsdienst fungeert als afleidende geestelijke ziekteleer tegenover constructief denken en gedrag.

   • Indorein zegt:

    ” .. *** godsdienst fungeert als afleidende geestelijke ziekteleer tegenover constructief denken en gedrag… “:
    Gelooft uzelf wat u hier citeert? Is het verstand (constructief denken) uw godsdienst?
    Ben benieuwd wat u hier op antwoordt!

    • PLemon zegt:

     @ Is het verstand (constructief denken) uw godsdienst?

     # citaat :” Sommige geneeskundigen constateren enz”, …..dus voor u dit gevonden…tja te bedenken dat desondanks de emotie voor de ratio beslist.

     *** Religie is voor de psychologie een interessant fenomeen. Wat beweegt mensen om in iets te geloven waarvan nooit is bewezen dat het ‘waar’ is? Zoeken gelovigen naar een verklaring van het leven, een manier om hun leven te leiden, hebben ze behoefte aan een groep waarbinnen zij zich thuis voelen of is er een andere reden voor hun volhardende geloof? Ook Freud werd gegrepen door deze vragen en begon voor het eerst uitgebreid over religie te schrijven in zijn essay De toekomst van een illusie uit 1927.

     Volgens Freud biedt religie de mens illusies, verfijnde fantasieën om in te geloven en mee door het leven te gaan. Het meest bekende religieuze verhaal over God als beschermende vader komt volgens Freud voort uit de kindertijd. In deze periode moet het kind de afgunst jegens zijn vader in de concurrentiestrijd om de moeder opzijzetten, … enz.
     https://www.ziedaar.nl/article.php?id=245

 5. Jan A. Somers zegt:

  Vanwege krakkemikkigheid van ons beiden komen we niet vaak meer in de kerk. Gisteren wel, sterfdag van onze zoon. Er was meeleven, als ware het familie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.