Peter Sterk in Indonesische film Bumi Manusia

Over Bumi Manusia-inhoud:
De film Bumi Manusia is gebaseerd op het boek van Pramoedya Ananta Toer.. Zie Aarde der mensen.

Njai Ontosoroh, concubine van de Nederlander Herman Mellema. Zij runt op kordate manier het bedrijf van Mellema, die inmiddels vrijwel nooit meer thuis is. Minke wordt verliefd op haar dochter, Annelies Mellema, met wie hij aan het eind van het boek trouwt in een islamitische bruiloft, overeenkomstig de inlandse gebruiken. Dit huwelijk is echter volgens de Nederlandse wet ongeldig. Herman Mellema is inmiddels overleden, verstrikt geraakt in een Chinees bordeel. Njai Ontosoroh mag als inlandse niet de voogdij over haar Indo dochter hebben, waardoor de Nederlandse familie Mellema toestemming had moeten geven voor het huwelijk.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Peter Sterk in Indonesische film Bumi Manusia

 1. Catlien zegt:

  Peter Sterk, je bent dan nog niet goed verindonesischt als je je beledigd voelt als je n stoel aangeboden wordt. De volgende keer toch ook maar even dat knopje omdraaien 😊

 2. ellen zegt:

  https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio/111867-113-aarde-der-mensen-radiodrama

  Dit is het hoorspel (duur 1.5 uur) van Aarde der mensen, geschreven door Pramoedya Ananta Tour.

  • Josephine zegt:

   Wat super goed zeg Ellen deze link, dank! Ik ga hem binnenkort fijn luisteren. Mijn leesconcentratie is niet meer wat het geweest is, dus ik ben erg benieuwd. Zou de film ook graag zien, zou hij hier in Nederland vertoond gaan worden?

 3. Boeroeng zegt:

  citaat
  ———
  Dit huwelijk is echter volgens de Nederlandse wet ongeldig. Herman Mellema is inmiddels overleden, verstrikt geraakt in een Chinees bordeel. Njai Ontosoroh mag als inlandse niet de voogdij over haar Indo dochter hebben, waardoor de Nederlandse familie Mellema toestemming had moeten geven voor het huwelijk.
  ——-
  Een islamitische huwelijk was niet verboden indertijd. En ik neem aan dat juridische toestanden rond zo’n huwelijk werden behandeld door het inlandsch gerecht.
  Het was geen huwelijk van de Europeesche Burgerlijke stand, maar een christelijk huwelijk was dat ook niet.
  Wie wilde huwen voor europees burgerlijk huwelijk) moest tot een bepaalde leeftijd toestemming hebben van de ouders en Ontosoroh was juridisch niet europeaan.
  Maar konden zij en de dochter geen dispensatie aanvragen ?

  In dit verhaal werd de Hollandse zoon van Mellema als een racist weggezet en dan ga je denken dat hij te Nederland een burgerlijk huwelijk blokkeerde omdat hij als voogd werd beschouwd door de wet ? Natuurlijk deugt dat niet.

  Nu had ik ooit gelezen dat ergens na 1900 werd ingevoerd dat een europese vrouw die huwde met een inlandse man haar europese status verloor en de wet ging haar als inlander beschouwen.
  Maar na welk huwelijk ging die statusverandering in? Door een europees burgerlijk huwelijk en na zetten van haar handtekening was zij geen europeaan meer ?
  Of de statusverandering was ook gerealiseerd door een islamitisch huwelijk ?

  • Bert Krontjong zegt:

   Tja een beetje hypocriete maatschappij toen maar je moet alles in “”die Tijd”” zien .Mijn Hollandse opa en Inheemse oma “” moesten “” op hoge leeftijd Hij was 64 en zij 60 nog trouwen volgens Europese maatstaven anders blokkeerden zij het huwelijk van hun zonen ,hun schoonfamilie zei “” Zolang jullie ouders niet volgens de wet getrouwd zijn ,mogen jullie niet met onze dochters trouwen !”” Dus togen die 2 oudjes na 40 jaar samengewoond te hebben naar het Europese stadhuis .Gelukkig bestaan die feodale opvattingen niet meer in Nederland ,helaas nog wel in Indonesia ,als je als man/vrouw met een moslim/moslima wilt trouwen moet je je bekeren tot de islam .

   • R Geenen zegt:

    @@helaas nog wel in Indonesia ,als je als man/vrouw met een moslim/moslima wilt trouwen moet je je bekeren tot de islam .@@
    Niet alleen dat.Mijn neef en vrouw zijn christenen. Zij vieren ook o.a. Kerstmis. Hun christelijke zoon (was), is nu getrouwd met een moslima. Is ook bekeerd tot moslim en mag geen kerst vieren. Zielig voor hun 2 kinderen. In Indonesie wordt je geregeerd door zowel een regering, het leger en de moslims.

    • Bert Krontjong zegt:

     Ron zegt “‘ In Indonesie wordt je geregeerd door zowel een regering ,het leger en de moslims “” Ja klopt als een Indische donderbus maar kijk even naar Tempo Doeloe ,daar werden de mensen geregeerd door een knettergekke GG ( Goed Gek) ,het KNIL en het christendom ..Er is niets nieuws onder de zon .Het wachten is op een kritische ,goed onderwezen jeugd ,die het allemaal niet meer pikt .Een beetje zoals die goed ontwikkelde Papoea jeugd ( studenten) ,zij pikken het ook niet meer dat ze voor andjing en monyet worden uitgemaakt .De sleutel hiervoor : Goed onderwijs ,social media en het internet ,het is tegenwoordig moeilijk voor onderdrukkende regimes zoals het Indonesische om die wandaden onder het tapijt te vegen ,overal kunnen mensen video,s en foto,s maken met hun kleine mobieltjes .Daarom probeerde indonesie het internet lam te leggen .

    • R Geenen zegt:

     @@Tempo Doeloe ,daar werden de mensen geregeerd door een knettergekke GG ( Goed Gek) ,het KNIL en het christendom ..Er is niets nieuws onder de zon @@
     Niet mee eens. Groot verschil. Geen pressie. geen doodsbedreiging. Eerder bescherming. Vandaag als ik met mijn neef in Jakarta bel, kan ik over gewone dingen praten, maar niet over politiek en geloof in dat land. Dan worden ze benauwd. Geloof probleem alleen ondervonden in Gelderland, Nijmegen. Mocht niet voorin zitten, maar achteraan gaan staan omdat ik geen centjes had voor de collecte.

 4. ellen zegt:

  https://cdn.atria.nl/epublications/IAV_B00107888.pdf

  Boeroeng, Nederlands-Indie is ingewikkeld. Misschien staan in deze bachelorscriptie van Joke van der Meer, 2006, gegevens die je zoekt. “De vrouw volgt den staat van haren man” : wetgeving bij gemengde huwelijken in Nederlands-Indie.

  • Boeroeng zegt:

   Veel dank Ellen,
   Het was dus een wet ondertekend door Emma nog.
   “De vrouw volgt den staat van haren man”
   Maar zover ik die statusverandering begrijp , gaat die pas in bij een burgerlijk huwelijk voor de Europese burgerlijke stand indertijd.
   Eh in dit geval zoals het plot is in het boek kon er geen burgerlijk huwelijk zijn omdat er geen toestemming was van de voogd. die familie te Nederland.

  • Jan A. Somers zegt:

   In Nederland ook.

 5. Patrick Wouters - Senang producties zegt:

  Ik heb de film onlangs in surabaya gezien. Dit schreef ik erover in mijn reisdagboek:

  “In de vroege avond ga ik voor een habbekrats naar de bioscoop voor het epos Bumi Manusia (Aarde der mensen) gebaseerd op het eerste deel van de geweldige tetralogie van mijn favoriete Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer.
  Na de reclame volgt het volkslied en iedereen gaat staan. Drie uur duurt deze film en ik vermaak me opperbest. De film is Engelstalig ondertiteld en sommige dialogen zijn in (onbedoeld) komisch Nederlands. De film bevat mooie scenes, maar is her en der heel karikaturaal. Het onrecht waarvoor de kolonie verantwoordelijk was wordt heel goed verbeeld. Alleen daarom al is de film de moeite van het zien waard.”
  Patrick Wouters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.