Igone de Jongh vertrekt bij Nationaal Ballet

Zie de video van  talkshow Eva Jinek
Igone de Jongh heeft net niet de magische 25 jaar aangetikt in haar danscarrière, als ze haar vertrek aankondigt bij het Nationaal Ballet. “Dat is ook maar een getal. Dit voelt goed.” Ze stopt bij het gezelschap, maar blijft dansen: “Ik vind dit de mooiste kunstvorm die er is”.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

31 reacties op Igone de Jongh vertrekt bij Nationaal Ballet

 1. Loekie zegt:

  – Ja, en?
  – Iemand ooit van haar gehoord?
  – Iemand ooit nationaal ballet bijgewoond?
  – Ze is opeens een van ons?
  – We hebben weer iemand op trots op te zijn?
  – iemand ooit gehoord van Roy M. die keihard werkt en onderzoek doet, met succes, naar bestrijding van taaislijmziekte? Of moet hij eerst bij Jinek komen om bekend te worden?

  Wat klinkt dit, he.
  Krijg dadelijk weer op mijn flikker van Boeroeng.

  • Boeroeng zegt:

   Je hebt een probleem met je gal. Loekie Wat is er misgegaan met je ooit
   Igone de Jongh is van Indische komaf en dus is ze Indisch nieuws.
   Het zal toch niet zijn dat je dat allleen erkent als ze minder blank zou zijn ?
   Of heb je iets tegen indo’s die wel succes en status hebben in het leven of is je probleem dat mensen niet geinteresseerd mogen zijn in indo’s met succes? Jaloersheid ?
   Wellicht is je boosheid dat mensen trots zijn op een ander lid van de eigen etnische afkomst ?
   Heb je geen interesse in dit nieuws ? Ook mooi. Scrolll dan gewoon door.

 2. Bert Krontjong zegt:

  Wat een knappe vrouw die Igone ,ze is nu 39 jaar en een wereld ballerina volgens de kenners ,verbaast mij niet dat geen enkele Indo haar kent ,Indo,s bezoeken wel kumpulans ,pasar malams of country western shows en kijken op de t.v het liefst naar tante Lien en Ricky Rissoles .Nee Indo,s bij het Nationaal ballet ? ja hoogstens bij de kassa of als portier .de meeste indo,s zullen de deur niet platlopen bij het Nationaal ballet .Ergens begrijp ik si Loekie wel ,als je effe rondvraagt op deze site wie Igone de Jongh kent ,zul je zien dat geen 1 er ooit van haar gehoord heeft maar aan de andere kant zij ziet er toch overduidelijk Indisch uit en is een wereldster op haar gebied ,dus ook goed dat Boeroeng haar hier even voor het voetlicht brengt..Bij mijn schaakclub zijn er nogal wat ballet liefhebbers ,dus als er eentje vraagt “” Zeg Bert ken jij die ballerina Igone de Jongh ?”” Zeg ik “” Ja natuurlijk elke Indo kent haar ,zij is een wereldster van Indische komaf !”” Uiteraard lieg ik als de neten ,want pas zonet heb ik van haar gehoord .

  • R Geenen zegt:

   Come on Bert, hoeveel mensen in Nederland en in de rest van de wereld doen aan ballet. Vaak is het ook een club van de andere kant. Niet mijn keuze. Jij doet aan schaaksport. Ook niet iets waar veel mensen zich in begeven. Mij hoef je niet te vragen of ik een beroemde schaker kent. Daarentegen ben ik een enorme liefhebber van Sole and blues en Kansas City style muziek. Vermoedelijk zijn op dat gebied niet veel Indo’s. Toch gelukkig dat een ieder op dat punt zijn eigen keuze kan en mag bepalen. O, en ik doe graag aan fotografie, zowel met de camera als met software. En ik ken er maar een die het redelijk goed doet. Dat ben ik. Maw ik heb niets aan andere namen.

   • Bert zegt:

    Ha ha Ron : je schrijft “” Jij doet aan schaaksport ,ook niet niets waar veel mensen zich in begeven “” In Indonesia is catur sekak volkssport nummer 1 ,komt omdat het goedkoop is en mensen alleen stukken en een bord nodig hebben ,verder door het internet speelt iedereen tegen iedereen,speelde net nog tegen een sterke Amerikaan uit Boston en na afloop even chatten ,voertaal is Engels .Door het internet heeft schaken een grote vlucht genomen ,vroeger was schaken inderdaad net als ballet iets voor de elite ,ballet is nu inderdaad voor de fleur fine ,schaken daarentegen is gewoon een volkssport geworden ,het wordt zelf op scholen onderwezen .,de jeugd is er dol op ! Trouwens die Minang Kabouwers uit Sumatra schijnen grote aanleg te hebben voor schaken ,zonder studie en zonder lessen gewoon puur natuur winnen ze van sterke Europese spelers ..Wereldkampioen Max Euwe reisde eens door Sumatra en speelde een potje tegen zo,n Kabouwer ,die kabouwer wist niet dat zijn tegenstander Max Euwe was ,hij verloor dus en zuchtte “” Hoe kan ik nou verliezen ,ze noemen mij de Euwe van Sumatra !””

    • R Geenen zegt:

     @@“” Hoe kan ik nou verliezen ,ze noemen mij de Euwe van Sumatra !””@@

     Heel leuk. Over de jaren heb ik ontdek dat ik geen persoon ben om iets te doen met een ander zamen. Ben graag alleen. Daarom doe ik o.a. fotografie. Daarom werk ik aan mijn website en schrijf artikelen via mijn computer. Ik luister ook graag alleen naar muziek. Niet gestoord worden vind ik fijn.Voordat ik met pensioen ging heb ik elke dag met anderen moeten delen, nu bepaal ik alles zelf.
     Soms zeg ik tegen mijzelf. Ik ga even zwemmen. Dan ga ik mijn zwembad in. Vandaag ging ik naar de kumpulan en om 1 uur zei ik gedag tegen de anderen. Meesten blijven tot een uur of twee.

 3. Ted zegt:

  Ricky Rissoles? Ga toch vliegen!

 4. Hans Boers zegt:

  Loop toch niet zo te zeikstralen trolletje.

  Boeroeng doet zijn best om dit forum te voorzien van Indo nieuws in welke vorm dan ook en als dank krijgt ie constant stom raaskallend negatief commentaar….. Kom zelf dan eens met nieuws items in plaats van je negatief gezeik…. Zeker bijna volle maan en tijd voor een diazepammetje?

  En nu zit je zeker te gniffelen achter je screen en in je zweethandjes te wrijven van gelukzalig klaarkomend genot? Want je hebt weer aandacht.

 5. Arthur Olive zegt:

  Eerlijk gezegd hou ik niet van ballet, begrijp er niets van en als men moet uitleggen wat ik zie dan zie ik het liever niet. Al de ballarinas met eelt op hun tenen en dan die mannen die ronddartellen in hun tights.
  Mijn Oma Lapre hield er echter veel van. Ze vertelde me vaak over de beroemde Russische ballet danser, Anna Pavlova, die ze in 1929 in Batavia heeft gezien toen ze de Stervende Zwaan dans performance gaf.

 6. Boeroeng zegt:

  Indische mensen zijn geinteresseerd in andere Indische mensen, in de eigen nazaten en de nazaten van die andere Indische mensen.
  En als een van die nazaten iets opmerkelijks doet dan kan dat nieuwswaardig zijn voor deze site.
  Igone de Jongh is dus met dit afscheid nieuwswaardig voor deze site.

  Over schaken gesproken…. de schaker Loek van Wely zou van Indische komaf kunnen zijn, maar ik heb nooit voldoende aanwijzingen gevonden.
  Vind ik die wel en komt hij in het nieuws , dan is dat nieuwswaardig.
  of iemand wel of niet zich als indisch of indo profileert is niet beslissend voor mijn keuzes van nieuwswaardigheid.
  Als een lezer te nadrukkelijk niet trots wil zijn op Indische nazaten, dan hoort hij geen lezer te zijn.
  Het relativeren van deze trots kan een item zijn in een reactie, maar breng dit dan genuanceerd en niet opgefokt.

 7. Bert Krontjong zegt:

  Van Wely is zeer waarschijnlijk Niet van Indische afkomst ,de persoon die ik nu ga beschrijven ook niet maar komt wel in de buurt .Ik heb het over Hoan Lion Tan geboren in Indonesia 1938 ,vertrok met zijn ouders naar Nederland in 1956 .In 1960 speelde hij voor Indonesia op de Olympiade van Leipzig en won de individuele gouden medaille ( Hij had dus een Indonesisch paspoort ) In 1961 verbijsterde hij de hele Nederlandse schaakwereld door Donner te verslaan en Nederlands kampioen te worden ,een dreun die nog een beetje na dreunt ,Wie had dat gedacht ? die onbekende Chinees uit Indonesie ! Na 1961 is er weinig van Tan meer vernomen ,hij bleef nog een tijdje in Amsterdam wonen maar raakte steeds meer het spoor kwijt ,ja Amsterdam jaren 60 ! alles kon en alles mocht .Zijn familie bracht hem maar snel weer terug naar huis ,Jakarta waar hij na een ongeluk overleed .Nog steeds heeft de Nederlandse schaakwereld het over Tan ,wie was toch die “”rare “” Chinees ,die plotseling uit de rimboe oprees en de hele Nederlandse top te kakken zette !

  • Bert Krontjong zegt:

   Tan geboren 1938 in Bogor en overleden in Bandung 2009 was de eerste Indonesische kampioen van Nederland ,hij kwam uit een steenrijke Chinese familie en was op het eind van zijn leven eigenlijk een psychiatrisch patient ,dankzij het geld van zijn ouders werd hij omgeven door bedienden en verzorgers ,zijn dood kwam op 71 jarige leeftijd ,toen hij zich verslikte in een stukje vlees .Als je goed kijkt naar die foto,s van Tan denk ik eerder dat hij een Indonesische Chinees was ,een campur dus .

   • Bert Krontjong zegt:

    Nog een kleine anekdote over Tan ,Lex Jongsma bekend schaker en journalist ,die veel schaakte met Tan in het Amsterdamse schaakcafe ,vond dat die beschaafde ,aristocratische ,zeer beleefde maar wereldvreemde Chinees toch wat van de wereld moest leren en nam hem mee naar een Nachtclub op het Rembrandtplein ,tot verbijstering van Jongsma kende iedereen Tan daar ,de uitsmijter ,de ober en de toiletjuffrouw ,het ging zo ”Hoi Tan “‘ he dag Tan !”” Hoe gaat het Tan ? Op naar de volgende Nachtclub ,het ritueel herhaalde zich ,he ouwe gabber Tan ,,hoi maatje Tan etc .Dit had Jongsma aan het denken moeten zetten ,Tan ontspoorde in dat vrije Amsterdam totaal ,hij was zwaar aan de drank en bedelde op straat om een biertje te kopen en stal ook fietsen ,zijn steenrijke familie haalde hem snel weg van die Sodom en Gamorra stad .

   • R Geenen zegt:

    Een familielid van de Chevalier, mijn moederskant, trouwde een Tan. Thomas Michael King Loen Tan en Helene Chevalier hadden 9 kinderen. Moeder Helene Chevalier had de familie stambbom uitgezocht en op papier gezet. Toen zij overleed, heeft een van de zonen het overgenomen. De meesten van deze familie wonen in en rond Amsterdam. Toen ik met hem contact zocht en de gegevens wilde overnemen, werd hij boos en stond het niet toe. Over een rare chinees gesproken.

    • Bung Tolol zegt:

     Er zijn + 1,3 miljard Chinezen + de helft heet Tan en + de andere helft heet Lie ,nu heb je ook wat tussenvormen zeg maar eigenwijze opsodemieters ,die noemen zich Tan Lie maar dan heb je de gevaarlijker soort ,die imbecielen noemen zich Lie Tan .Ik zou voor geen goud postbode in China willen zijn “” Post voor Lie !!”” Plotseling halve buurt voor je neus en bij “”Post voor Tan !!”” krijg je die andere helft op je nek .

    • R Geenen zegt:

     Daarom heb ik zijn hele naam bestaande uit drie woorden geschreven.

  • Boeroeng zegt:

   Bert, je weet over mij.. eigenwijs katjong deze:
   https://indisch4ever.nu/2008/11/07/louk-van-wely/
   Louk van Wely bestuurslid van het Indisch Familie Archief
   https://www.indischfamiliearchief.nl/Overons/Organisatie.aspx
   De overeenkomst met de naam van de schaker? Toeval… geen familieband ?
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Loek_van_Wely

   • Bert Krontjong zegt:

    Oh nou begrijp ik je ,de overeenkomst van Louk van Wely ( Indisch archief) en Loek van Wely ( schaker) Nou vooruit ga je een ander voorbeeld geven ,je hebt Edwin van Haastert ,groot ,blank ,blauwe ogen en een zeer sterk schaker Internationaal Meester en dan heb je de broertjes Pim en Paul van Haastert ,die zijn niet alleen Indo,s maar hebben het uitgevonden ,Paul is een sterke schaker en Pim is een persoon die doet maar wat ,allebei toch wat donkere Indo,s ,zijn ze familie van elkaar ? Geen denken aan Edwin zou zich doodschrikken als je vertelt dat die 2 broers familie van hem zijn .Nou weet je mijn familienaam ,in Groningen lopen er diverse rond ook met die naam allemaal grote boerentypes met Grunings accent ,familie van mij ? Gelukkig voor die Groningers niet .

 8. Ebbie zegt:

  Er werd de vraag gesteld: …. zijn er Indische ballet liefhebbers?
  Ik kan er volmondig op antwoorden….. mijn moeder Jenny W.
  Na de oorlog deed ze mijn twee jongste zusjes op balletles bij Nannan Nash prive ballet lerares in Bandoeng. Ik moest ze er wekelijks achter op mijn motorfiets naar toe brengen. Ik was zelf toen 16 jaar en moest op vioolles..

  • Bert Krontjong zegt:

   Dat was dus in 1954 beste Ebbie oftewel Huib Otto ,trouwens vioolles en ballet ( Ballet bleek later geen ballet te zijn maar BALLROOM dansen ) je kunt hier wel spreken van een iewat elitaire Indische familie .Mijn familieleden hadden maar 2 hobbies t.w Eten en drinken ,soms Vreten en Zuipen ,en nog vaker overdadig vreten en zuipen .Als een Indo weer begon op te scheppen over een prins of prinses in zijn familie en aan mij vroeg of ik dat ook had ,zei ik altijd “” Nee hoor mijn familie komt regelrecht uit de kampong en ik ben daar nog trots op ook !””

 9. Ebbie zegt:

  Tot mijn schrik twee zaken door elkaar gehaald.

  Nanan Nash ga GEEN balletles maar BALLROOM Dansen aan o.m. de Bandoengse jeugd/teeners.
  Mijn teener zusters si Bolle en si Bangkong en ook mijn persoontje si Ebbie hebben zoals dat bij een goede Indische opvoeding indertijd hoorde, daar ook leren dansen. Zelfs Jiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.