Het Indische avondje

Iedereen was er, vanaf Wilhelmina – vergezeld door echtgenoot -, notabelen en nieuwsgierige Hagenaars. De Haagse Schouwburg zat in maart 1916 bomvol, toen er een Indisch avondje werd gehouden. Ik wil er eigenlijk alsnog heen.Want hoe vaak gebeurt er zoiets? Dansers als Noto Soeroto en Soewardi op het toneel, zeldzaam begaafd en goed getraind. Gamelan. Voordrachten en liederen. Atjesche en Dajakse klederdrachten. Vilan van de Loo

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Het Indische avondje

 1. Loekie zegt:

  Ja, maart 1916. De Eerste Wereldoorlog in volle gang. Nederland lekker neutraal. Verdun trilde. Dagelijks sneuvelden duizenden. Bloed vloeide niet, maar stroomde. Amper twee uren rijden van Den Haag zat je in België en daar was het heftig. Fokker deed goede zaken met de Duitsers en perfectioneerde de Duitse luchtmacht.
  Maar goed, Willemijn en Hendrik genoten van de onde2, ikan mas, opor en stroop soesoe.. En daarna in een koets terug naar het paleis en daar een kopje lekkere thee met meegekregen spekkoek. En Willemijn zei: een ding is zeker, ik ga nooit naar dat land toe, veel te warm.
  Een paar dagen later kreeg Mrs. Miller en 300 andere moeders aan de andere kant van het Kanaal bericht dat hun zoon was gesneuveld op de avond van feest in neutraal Den Haag.

  Wat klinkt dit, he?

 2. Bert krontjong zegt:

  @Dat geeft goed aan hoe klein NL oppervlakte is “” Ja inderdaad zelfs Groenland met 50.000 inwoners is groter …….euh wacht effe Groenland is ook beduidend groter dan geheel Indonesie !

  • R Geenen zegt:

   Maar in Groenland vergelijken de mensen zeer waarschijnlijk hun land ook niet met de USA.

   • Bert krontjong zegt:

    Mensen die Nederland qua grootte vergelijken met de U.S.A hebben een grote kokosnoot op hun kepala gekregen ,komt nooit meer goed .Nederland kun je met de trein in 1 dag door kruizen dus van West naar oost en van Noord naar Zuid ,noem ik de steden Amsterdam-Groningen-Enschede-Maastricht en je hebt nog tijd over om even te belanja in Belgie en Duitsland .

   • Henk Anthonijsz zegt:

    Indonesië is groot! Van Sabang tot Merauke!

    • R Geenen zegt:

     Indonesië: 1,905 million km2
     Amerika: 9,834 million km2

    • Loekie zegt:

     Nederland 42.508 km²…..en een grote bek, op alle terreinen.

    • Arthur Olive zegt:

     “Een groote bek op alle terreinen”
     Vooral in de kroegen. Hier in Amerika heeft de Blanda een leuze waar velen trots op zijn en die ze zelfs op hun auto’s plakken, “If it ain’t Dutch it ain’t much.”

    • R Geenen zegt:

     @@, “If it ain’t Dutch it ain’t much.”@@
     Vandaag kwam ik in de Hong Kong Plaza tijdens onze wekelijkse kumpulan een vriend uit Padang tegen, die loge’s uit Nederland bij zich had. Na een poosje werd er tegen mij opgemerkt: Ik hoor weer echt Indisch. Ja, zei ik, ik ben namelijk een Indische.

 3. GG DE JONGE; Indie is een klein land met en dom volk.Wij zullen de komende 100 jaar daar nog blijven.

 4. Henk Anthonijsz zegt:

  “Indie, een klein land? ”
  Met het ouder worden denk ik vaak terug aan “de Indische jaren”. Waar zijn ze gebleven de vrienden. vriendinnen uit de jeugd jaren. Ben nu 93 jaar en denk vaak terug aan de jaren in Indie. In 1958 moesten we Indie verlaten en in Nederland een nieuw bestaan opbouwen! Nederland een klein landje, maar waar zijn ze gebleven die “lieve vrienden/vriendinnen”uit mijn jeugd?
  Bandoeng, Jakarta ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.