Burgemeester Potters betuigt spijt dat hij plank missloeg bij Indië-herdenking in De Bilt 

Hij zegt dat na een gesprek dat hij vandaag had met enkele aanwezigen die na de 74ste herdenking vorige week op hem afstapten omdat zij het verhaal van hun ouders niet terug hoorden in de woorden van de burgemeester. Ze vonden zijn speech te algemeen en oppervlakkig. ,,De burgemeester haalde alle oorlogen er bij, van China tot aan De Bilt, maar negeerde het leed dat mensen in Nederlands-Indië is overkomen”, zei Buddy Grondhuis.  AD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Burgemeester Potters betuigt spijt dat hij plank missloeg bij Indië-herdenking in De Bilt 

 1. Indisch4ever zegt:

  citaat
  —–
  Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt baalt ervan dat zijn speech vorige week tijdens de Indië-herdenking tot ophef heeft geleid. Hij betuigt spijt tegenover Indische Nederlanders die kritiek uitten.
  ——
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1951230/

 2. Willem ten wolde zegt:

  Hij heeft overduidelijk naar voren gebracht wat en hoeveel de doorsnee Hollander weet van Nederlands Indie en de interesse om te leren omtrent de onderdanen van dat land.
  Altijd zo geweest. Nooit veranderd.

  • Boeroeng zegt:

   Klar.
   Burgemeester Potters volgde een oudhollandse traditie:
   veel niet weten over wat er gebeurt te Indië en ook veel niet willen weten.
   Zijn eigenlijk 2 tradities , toch ?

  • Jan A. Somers zegt:

   “hoeveel de doorsnee Hollander weet van Nederlands Indie ” Wat wist de doorsnee Indo in Indië over het leven in Nederland? Dat was toch ook Verweggistan? Dat bleek toch bij aankomst in Nederland?

   • PLemon zegt:

    @ Wat wist de doorsnee Indo in Indië over het leven in Nederland?

    # Via bv de concordantie school zat je virtueel in een Nederlandse schoolklas met dito Hollands gericht lesmateriaal.

    ***(citaat : ” Men hoort regelmatig uit de mond van mensen die uit Indië naar Nederland kwamen hoe verwonderd de in-landers, de in-heemsen in Holland waren dat zij-uit-lndië Nederlands konden spreken. Het was ook via het onderwijs op de lagere school blijkbaar niet tot de massa, de meerderheid van de bevolking, doorgedrongen dat er ergens overzee een grootschalig kuituur gebied was, waar het Nederlands hoofdtaal in het onderwijs was. Daar ginds overzee -in-de-oost- bestond een scholenstelsel waarmee in de Nederlandse taal kennis, inzicht en daarmee potentieel ook macht werd overgedragen. Dat gebeurde onder de in 1941 circa 300.000 zogenaamde Europeanen maar ook onder de Indonesiërs. Chinezen en andere bevolkingsgroepen die het land toen kende.

    Op een rëunie van akademisch gevormden die vóór de oorlog en kort daarna een universitaire opleiding aan de geneeskundige, technische en rechtshogescholen te Batavia en in Bandoeng hadden genoten, ontmoette ik Dr

    Soejono, een hoogleraar in de psychiatrie, die destijds in Batavia dezelfde leermeesters had als ikzelf. Wij deden hetzelfde artsexamen. Hij studeerde alleen enkele jaren vroeger af dan ik. in 1936. Hij zou toen naar Nederland hebben kunnen vertrekken en alhier een praktijk hebben kunnen starten, want zijn bevoegdheden waren dezelfde als die van een arts die in Groningen. Amsterdam. Leiden of Utrecht was gediplomeerd. Hij was nu in Nederland voor een kongres. Maar hij vertelde dat hij hier oude klasgenoten had bezocht van de kleuterschool, de lagere school, de middelbare school en nu was hij op een bijeenkomst waar ook zijn jaargenoten uit zijn studententijd waren. Dit ter illustratie van het Nederlandstalige onderwijs in Indië dat op Wester s-Nederlandse voet van gelijkheid stond.( einde citaat…)
    https://psychotraumanet.org/nl/de-achtergrond-van-de-mensen-uit-voormalig-indi%C3%AB

    • Loekie zegt:

     Waar slaat dit op?
     De vraag was wat de gemiddelde Indo wist van Holland.
     Het aangehaalde artikel op psychotraumanet is er van een Hollander (dr. Beets) , een heel aardige kerel overigens. Gaat dus niet over wat Indo wist over Holland.

     Wat Indo wist over Holland? Hij hoefde in Ons Indië maar naar de belanda’s te kijken en hij wist het…

    • Anoniem zegt:

     @ Waar slaat dit op?

     # Dat Indischen gewoon ‘ook’ volgens de culturele Hollandse normen/waarden en kennis over het kikkerland werden grootgebracht. En dus kennis over het vaderland in de pocket hadden in tegenstelling tot de belanda hier die in de schoolboekjes waarschijnlijk alleen werd geattendeerd dat ver weg een wingewest tot het Koninkrijk behoorde. Wist men veel dat er Nederlanders met een pigmentje rondliepen.
     PL

   • R Geenen zegt:

    Kon de Nederlander de Indische eilanden en hun hoofdplaatsen opnoemen? Wij leerden wel de Nederlandse plaatsen en provincies kennen.

 3. R Geenen zegt:

  Ook stom geboren en suft gezoogd. 3de traditie.

 4. RLMertens zegt:

  ‘Burgemeester betuigt spijt, ‘- Dat zijn speech niet bij iedereen de juiste snaar heeft gevonden. Dat is alles.Hoezo spijt?

  • Bung Tolol zegt:

   Dat heeft dhr Mertens goed gezien ,die burgemeester betuigt spijt dat er zo veel commotie was om zijn redevoering ( Hij vond al die media aandacht niet leuk ) Verder betuigt hij spijt dat niet iedereen zijn speech leuk vond maar hij betuigt geen spijt om wat hij gezegd heeft .Dus een klein voorbeeld ,De burgemeester zegt “” Alle Jappen zijn goed “”” Dan zeggen die Indo,s “” Helemaal niet waar ,er zijn ook slechte Jappen “” Dan zegt de burgemeester “” Jammer dat die Indo,s het niet met mij eens zijn “” Ja Inderdaad Hoezo spijt ?

 5. Boeroeng zegt:

  citaat

  Potters heeft nu afgesproken dat de Indische geschiedenis in de herdenking volgend jaar evenwichtig aan bod komt
  ——
  Roulette FM

 6. Boeroeng zegt:

  Een andere burgemeester deze:
  citaat ___________
  Burgemeester van Rumund van Wageningen heeft deze donderdag om meer ruimte gevraagd voor het Indische verhaal. Dat deed hij tijdens de herdenking van de Japanse capitulatie in het Wageningse verzorgingshuis voor Indische ouderen Rumah Kita. 
  ———-

  gelderlander.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.