augustus 1945 Hiroshima en Nagasaki

De atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn twee luchtaanvallen met atoombommen die in 1945 door de Amerikaanse luchtmacht zijn uitgevoerd. Op 6 augustus werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd en op 9 augustus de stad Nagasaki. Kort daarna capituleerde het Japans Keizerrijk onvoorwaardelijk.
Wikipedia

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

56 reacties op augustus 1945 Hiroshima en Nagasaki

 1. R Geenen zegt:

  De atoombommen little boy en Fat man maakten een einde aan de japanse regeringsopdracht om alle gevangenen bij een invasie van Amerika, te doden. Het scheelde echter weinig! Zie de datums!
  https://myindoworld.com/japans-bevel-tot-het-doden-van-alle-krijgsgevangenen/

 2. Anoniem zegt:

  For those of us in Japanese concentration camps this was GOOD news. Of course the bleeding hearts now say this was a “war crime”. The graves of Japanese war criminals are still considered shrines to be visited and honored. Compare this to Germany which has acknowledged/atoned for their war crimes and always ensures that coming generations will never forget

  • R Geenen zegt:

   That’s why japanese cannot be trusted. I just mention one name: prime minister abe!

   • Bert Krontjong zegt:

    Ja ,als die Jappen nou gewoon toegeven ,wij waren fout en wij hebben grote misdaden begaan net zoals die Duitsers hebben gedaan nou Allah vergeeft het u .Nee maar dat doen die kolerelijers niet ,nee hoor wij hebben niks fout gedaan ,het was allemaal de schuld van die ander ,nee respect voor Japan en zijn bewoners moet dan nog even wachten ,terwijl de Duitse jeugd zich rot schaamt voor hun voorouders ,blijft de Japanse jeugd maar braaf achter hun vaders aanlopen en mee te blaffen “” Wij waren niet fout !”” Er zit een zware weeffout in dat volk .

    • R Geenen zegt:

     Ja Bert, dat zaakje heeft ons bijna de das omgedaan. Het trieste is dat er veel tweespalt in japanse families heerst. En dat komt omdat de japanse hogerhand nog steeds een arrogante houding aanneemt. Heb reeds eerder hier eens geschreven van de verhouding in een Amerikaans japans gezin Horie. Moeder en dochter staan open voor een nieuw leven, maar hun vader, hij was Amerikaan, is na zijn pensionering naar japan teruggegaan.

    • PLemon zegt:

     @een zware weeffout in dat volk…

     # toch weer de culturele print.

     *** (citaat) ” Waarom gaan de Japanners en de Duitsers zo verschillend met hun verleden om?

     Dat heeft misschien te maken met het onderscheid tussen de christelijke ‘schuldcultuur’ en de confuciaanse ‘schaamtecultuur’ dat Ruth Benedict heeft gemaakt in haar tijdens de oorlog geschreven boek The Chrysanthemum and the Sword. Een kwaad geweten wordt gelouterd door bekentenis en wroeging. Schaamte daarentegen wordt door bekentenis hernieuwd, niet verlicht.

     Misschien weerspiegelt dat de tegenstelling tussen de leiders in oorlogstijd en hun lot. Hitler werd aan het eind van de oorlog gezien als de belichaming van het kwaad, een onmens of op zijn best een psychotische misdadiger. Hij was wijselijk verdwenen op de climax van zijn misdaden, verkoold op een onooglijke brandstapel, terwijl in Japan de keizer bleef leven, bleef regeren, als een figuur die men liefde, ontzag en verering toedroeg. Men kon niet de oorlog afwijzen zonder de keizer te beschuldigen.
     In Japan heeft men een grote voorliefde voor het herschrijven van de geschiedenis als een fantasie – voor mangas (stripboeken) waarin admiraal Isoroku Yamamoto levend uit zijn neergestorte vliegtuig komt en terugkeert om de Amerikaanse vloot te vernietigen; waarin de Japanners de Stille Oceaan bevrijden van de koloniale invloed van het Westen, en waarin dankbare Aziaten Japan dank zeggen voor hun verlossing. Het onderwijsstelsel, het geschiedenisonderwijs, de gebruikte leerboeken – alle stralen ze deze zelfde gloed uit.

     Geen land is immuun voor zelfbegoocheling, maar Duitsland heeft veel minder op met valse oorlogsherinneringen dan Japan ( einde citaat…)

     https://www.nrc.nl/nieuws/1995/08/18/duitsland-en-japan-verschillen-in-schuld-en-schaamte-7277820-a708206

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘schuld-schaamte cultuur bij Japan/Duitsland etc.’- En hoe is met de onze?

    • PLemon zegt:

     @ En hoe is met de onze?

     #. Samengevat….

     *** ( Citaat:…)” De Nederlandse omgang met het koloniale verleden is in wezen schizofreen. Er wordt gesteld dat we kolonialisme en racisme min of meer achter ons hebben gelaten, maar tegelijkertijd vindt er in reactie op postkoloniale kritiek een herwaardering van datzelfde kolonialisme plaats. Deze wijze van redeneren zou je ‘asymmetrisch liberalisme’ kunnen noemen. Je kunt niet beweren dat we het kolonialisme terecht hebben afgeschaft en vervolgens zeggen dat we er nu geen probleem meer van moeten maken én op gezette tijden beweren dat het Westen de wereld toch veel moois heeft gebracht. Toch is dat wat velen doen. Het creëert een ruimte waarin we het koloniale verleden met de mond kunnen afwijzen maar er toch mee kunnen pronken.

     Erger is dat daarmee een wezenlijk bestanddeel van de Nederlandse samenleving wordt geringschat. Criticasters van de Nederlandse koloniale geest worden steevast weggezet als Randstedelijke linkse activisten of ‘gekkies’. Deze houding wordt onder anderen aangenomen door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die bij herhaling het bestaan van een postkoloniale problematiek heeft gebagatelliseerd. Ook Volkskant-veteraan Martin Sommer laat zich regelmatig laatdunkend uit over postkoloniale kritiek. Volgens hem verdeelt ze de wereld in goed en kwaad, in ‘een onderdrukte die zichzelf niet kan zijn en een onderdrukker’. Hij pleit voor ruimdenkendheid met een claim op redelijkheid en neutraliteit; protesten zijn moralistisch en haatdragend.,(einde citaat…)
     https://www.groene.nl/artikel/principes-niet-overzee

  • R Geenen zegt:

   Wordt er ook vermeldt dat de 2 bommen vele andere gevangenen van een naderende dood hebben gered? Nee zeker; dat wordt stiekem weggelaten. Laat ik het dan maar openlijk zeggen. Ben heel blij dat die 2 bommen op 6 en 9 augustus zijn gevallen. Anders zaten jullie en ik niet nog op deze aarde.

  • e.m. zegt:

   @Anders zaten jullie en ik niet nog op deze aarde.@

   — Not true! Generaal Eisenhower en Generaal MacArthur waren tegen het gebruik maken van de Atoombom. Want Japan had al blijk gegeven om over overgave-voorwaarden te willen onderhandelen. De belangrijkste was het in stand houden van het instituut Keizer. Maar president Truman ging voor unconditional surrender.

   Na het afwerpen van de atoombommen is daarna toch aan die Japanse voorwaarde tegemoet gekomen. Mede in het belang van de Amerikanen zelf, die met oog op de communistische dreiging geen chaotische toestanden in dat land wilden.

   Die communistische dreiging is ook één van de redenen geweest waarom Engeland zo snel mogelijk van India af wilde, namelijk om de olie in het Midden Oosten veilig te stellen.

   Als naoorlogs zondagskind blijf ik -e.m.- van mening dat die Atoombommen never op onschuldige kinderen, vrouwen en bejaarden geworpen hadden mogen worden. Maar ik respecteer de mening van de degenen die stellen dat zij hun leven aan die Atoombommen te danken hebben.

   Overigens heb ik van Bapak Bo Keller begrepen dat generaal MacArthur tijdens de Korea-oorlog op enig moment wel voor het inzetten van de Atoombom heeft gepleit toen het China van Mao zich in de strijd wierp. Maar toen gaf president Truman niet thuis, omdat de Russen inmiddels ook over dat ‘tuig’ beschikten.

   • R Geenen zegt:

    @— Not true! Generaal Eisenhower en Generaal MacArthur waren tegen het gebruik maken van de Atoombom. Want Japan had al blijk gegeven om over overgave-voorwaarden te willen onderhandelen. De belangrijkste was het in stand houden van het instituut Keizer. Maar president Truman ging voor unconditional surrender. @
    Lees ook dat de japanners niet direct bereid waren om op te geven. Er werd te lang gewacht.Instituut keizer? Hoe het ook zij, het resultaat was er. Ook voor de toekomst. Want vandaag hebben heel wat landen atoombommen en/of waterstofbommen. Denken aan het effect/resultaat in japan, durft niemand ze te gebruiken. Die kennis is van onschatbare waarde.

    • Bert Krontjong zegt:

     Er zullen altijd 2 groepen blijven wat betreft die A-Bom ,die ene groep beweert die A-Bom laten vallen was niet nodig want Japan was al praktisch verslagen .Die andere groep beweert op hun beurt ,jawel maar die militaire kliek was zo sterk ,die gaan door tot het gaatje ! Dat bleek wel toen ze ( Die militairen )op zoek gingen naar die plaat van de keizer ,waarop de overgave stond .Ik ben geneigd te denken dat als die A-Bom niet gedropt werd ,Japan zich op 15 augustus 1945 nog niet had overgegeven .Nou ben ik het wel 1000% eens met Pak E.M dat Atoombommen werpen op onschuldige vrouwen ,kinderen en bejaarden not done was ,ja als je dat verkoolde kinder fietsje ziet op die brug in Hiroshima ,gaat er toch wel wat door je heen .Beter hadden ze die A-Bom op de kepala van de keizer kunnen droppen ( Daar was hij zelf ook bang voor )

    • R Geenen zegt:

     @Beter hadden ze die A-Bom op de kepala van de keizer kunnen droppen ( Daar was hij zelf ook bang voor )@
     Daar ben ik ook 1000% mee eens. Hij alleen is daar voor verantwoordelijk. Hij is ook verantwoordelijk, kijkend naar mijn familie, voor de 23 doden. Hij is ook verantwoordelijk dat mijn vrouw wees werd. En hij is dan ook verantwoordelijk voor al zijn dode landgenoten. En elke jap die het vandaag nog niet wilt inzien is daar ook voor verantwoordelijk.

    • e.m. zegt:

     @Ik ben geneigd te denken dat als die A-Bom niet gedropt werd ,Japan zich op 15 augustus 1945 nog niet had overgegeven .@

     — Japan was al in februari via Zwitserland bezig om over surrender conditions te onderhandelen. Generaal MacArthur was de mening toe gedaan, dat Japan zich weken eerder zou hebben overgegeven als aan die ‘ene’ Japanse voorwaarde was tegemoet gekomen. Later, na het afwerpen van de Atoombommen is dat dus wel gebeurd. Maar ja . . .

     Het gooien van de Atoombom had niet de instemming van Eisenhower, the Supreme Commander of Allied Forces in Europa: “The Japanese were ready to surrender and it wasn’t necessary to hit them with that awful thing.” Zelfs Admiral William D Leahy, Chief of Staff onder zowel Franklin Roosevelt als later Harry Truman: “It is my opinion that the use of this barbarous weapon at Hiroshima and Nagasaki was of no material assistance in our war against Japan. The Japanese were already defeated and ready to surrender.”

     Het afwerpen van de Atoombommen was dus geen militaire oplossing, maar een politieke. Mogelijk als signaal naar het communistische Rusland van Stalin.

    • R Geenen zegt:

     @@Het afwerpen van de Atoombommen was dus geen militaire oplossing, maar een politieke. Mogelijk als signaal naar het communistische Rusland van Stalin.@@
     En dat is nu precies waarom ik geen of zeer weinig vertrouwen in de politiek heb. Eigen belangen spelen een grotere rol dat de mens in het algemeen. Daarnaast is de jap, ondanks ze eigenlijk al verslagen waren ook niet te vertrouwen. Dat blijkt uit het willen blijven vechten bij een invasie op Japan. En dus ook het voortzetten van de plannen om alle gevangenen, ook die in het voormalig Indie, uit te voeren en te vermoorden. Het is nu geschiedenis en al het andere is “Als—”
     Bv “Als” wij allemaal uitgemoord waren, had Nl geen “Backpay probleem”, geen Indo probleem en geen Molukse probleem en geen Sofiahof, geen Indische keuken, enz. En er zijn nog meer “Als” te vinden of te verzinnen.

    • Peter Koop zegt:

     There were clear instructions to the Japanese commanders of military and civilian concentration camps to eliminate the prisoners in their charge. The atom bomb put an immediate halt to these plans and saved thousands of innocent lives . We (I was 8 years old) were ourselves transferred from a camp near the main road to a makeshift camp in the jungle. WHY ??

    • R Geenen zegt:

     @@There were clear instructions to the Japanese commanders of military and civilian concentration camps to eliminate the prisoners in their charge. @@
     That is definitely a true story. No doubt about that. Mr. Keller, now in the 90 years told me his experiences in the men camp Bangkinang, West Sumatra. I was a kid of 8 years in the same women camp. https://myindoworld.com/bizarre-ervaring-in-japanese-concentratie-kamp-bangkinang-west-sumatra/ en de following https://myindoworld.com/japans-bevel-tot-het-doden-van-alle-krijgsgevangenen/
     Both stories are in Dutch, but above each story you are able to choose the preferable language to translate.

    • Loekie zegt:

     Kassian Japan, ja. Al die onschuldige slachtoffers. Zo erg was het toch ook weer niet wat Nippon had aangericht. En ja, misschien moeten de geallieerden van toen, Amerika vooral, excuses aanbieden en geld aanbieden voor de slachtoffers, en hun (klein)kinderen natuurlijk.
     Kassian Japan. Ze hadden de oorlog eigenlijk al verloren, waarom dan nog zo’n enorme knock out? Hebben ze toch ook weer niet verdiend.
     Kassian Japan.

    • Jan A. Somers zegt:

     “waarom ik geen of zeer weinig vertrouwen in de politiek heb.” Ja, de militante Japanners hadden juist wel vertrouwen in de politieke oplossing van de sabeldieren.
     De capitulatie-onderhandelingen waren in volle gang. En praktisch voltooid! Met een Japanse prins wiens naam mij is ontschoten. MacArthur wist al dat hij de leiding zou krijgen over het na-oorlogse Japan. Waarbij hij de keizer hard nodig had om de Japanners over te halen mee te doen met die na-oorlogse ontwikkelingen. Maar de Japanners waren bevreesd dat de keizer zou vallen onder de onvoorwaardelijke capitulatie, geëist door Truman. Zij wisten dat de positie van de keizer juist cruciaal was in die na-oorlogse ontwikkeling. Maar de Amerikaanse regering wilde juist roem met een onderdanige keizer. Met handtekeningen op een slagschip, en parades met confetti enzo! Ten koste van heel erg veel!!! En het resultaat? MacArthur deed gewoon zijn zin met het handhaven van de keizer, en kon de Japanners dus `om de vinger winden`! Wat zijn bedoeling was! Een generaal als politicus! (komt niet veel voor!)

    • R Geenen zegt:

     @@Maar de Japanners waren bevreesd dat de keizer zou vallen onder de onvoorwaardelijke capitulatie, geëist door Truman. Zij wisten dat de positie van de keizer juist cruciaal was in die na-oorlogse ontwikkeling@@

     Wisten ze dat? Is dat ooit bewezen? Ik zou wel eens het tegendeel willen zien. Geen japanse keizerlijke god. Misschien komen de japjes dan met hun beentjes echt op de grond te staan. Vandaag denken de jappen nog steeds anders dan hun Duitse bondgenoot, die wel vergoedingen hebben betaald, die wel verontschuldigingen hebben gesproken, enz.
     Geef mij maar de visie van Truman.

    • Indorein zegt:

     De politieke beslissing om de atoombommen te droppen was m.i. ingegeven op wraak.

     De reden??:
     Er was geen enkele aanleiding voor de Jap om de VS zeer gevoelig te raken met hun onverwachte aanval op Pearl Harbor waardoor vele burger slachtoffers vielen te betreuren naast de militairen die absoluut geen aanval hadden verwacht. Immers de Japanse gezant in De VS had zoiets in de communicatie met de VS regering toegezegd.
     Japan paste dezelfde vuile politieke tactiek toe als de Nazi’s toen die onverwacht toch Polen binnenvielen en de Engelse regering (maar ook o.a. de Nederlandse; een minister sprak in een radiorede deze woorden: “Gaat u maar lekker slapen!” ) daardoor op het verkeerde been zette.

     In mijn optiek was de dropping van de 2 atoombommen een kwestie van wat Amerikanen “pay back time!” plachten te noemen. De “collateral profit” was dat hierdoor wel vele duizenden krijgsgevangen- en burgerlevens zijn gespaard, ook in mijn familie. Helaas voor o.a. mijn opa te laat, want die was al eerder als “spoorwegbouwer” in Thailand gestorven.

     Overigens, vlak de Engelse wraak op de Duitsers ook niet uit! De gigantische dagelijkse bombardementen met duizenden vliegtuigen op Duitse steden vanaf 1944 waar alleen maar burgers woonden, eisten waarschijnlijk meer dodelijke slachtoffers dan de atoombommen op Japan. Winston Churchill was ook zeer op wraak belust uit om die Duitsers te laten bloeden omdat zij het Engelse leger in de rug hadden aangevallen (Duinkerken).

    • R Geenen zegt:

     Dat noem je “Een rekening vereffenen” Wat Japan en Duitsland aan het einde van de oorlog hadden ondervonden, is een voorbeeld voor andere landen. Tegenwoordig kan niemand een oorlog winnen.

    • Anoniem zegt:

     ““Gaat u maar lekker slapen!”
     Dat was broeder Colijn ….anno 1936 …..

    • Jan A. Somers zegt:

     “op Duitse steden vanaf 1944” En vergeet ook niet de bombardementen op Japanse steden, vóórdat de atoombommen in het zicht kwamen. Vanwege de afstanden konden die vliegtuigen niet meer terug, en vlogen door naar China. En vandaar weer met nieuwe bommen terug. Die atoombommen waren alleen economisch handiger dan normale massabombardementen. Eén vliegtuig i.p.v. honderden. Ondanks het oorlogsrecht zijn omgekomen burgers altijd collateral damage. De capitulatie van het Nederlandse leger kwam ook na het bombardement op Rotterdam. Zeeland was niet inbegrepen bij die capitulatie. Dat kwam pas na het verwoestende bombardement op Middelburg.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Wisten ze dat? ” Nog even lezen wat onze heer e.m. had geschreven op 7 augustus 2019, 00:23: “Japan was al in februari via Zwitserland bezig om over surrender conditions te onderhandelen.” Het ging op het laatst alleen nog over één overgebleven Japanse voorwaarde: Garantie dat de imperialistische staat mocht worden behouden. De naam van de Japanse prins, die de Japanse delegatie leidde, is mij ontschoten.

    • R Geenen zegt:

     @: “Japan was al in februari via Zwitserland bezig om over surrender conditions te onderhandelen.” @
     En U gelooft hun goede bedoelingen? Ik niet. In de eerste plaats hadden ze geen recht om iets te eisen. Dat hadden ze al verspeeld bij de laffe aanval op Pearl Harbor.

    • R Geenen zegt:

     Foto van Matroos en verpleegster is een van de mooiste foto’s en symbool van de Amerikaanse overwinning.

    • e.m. zegt:

     @Indorein zegt: 13 augustus 2019 om 09:46 De reden??:
     Er was geen enkele aanleiding voor de Jap om de VS zeer gevoelig te raken met hun onverwachte aanval op Pearl Harbor@

     — Japan had plannen om te expanderen en had daartoe o.a. olie nodig waar het zelf niet over beschikte. In o.a. Nederlands-Indië was olie wel voorradig, maar onderhandelingen daarover liepen spaak. Na de afgekondigde wapenstilstand Duistland – Frankrijk was Japan Indo-China binnengevallen. Amerika was niet gelukkig met de Japanse plannen en legde in augustus 1941 Japan o.a. een olie- en staalembargo op. Japan beschouwde dit als een oorlogsverklaring, hoewel er inderdaad nog wel diplomatiek overleg was tussen beiden landen. Amerika was zich desondanks wel degelijk bewust van oorlogsdreiging. Niettemin stelde Amerika in het laatste overleg eisen waar Japan niet aan kon of wilde voldoen.

     De vloot –m.u.v. 3 vliegdekschepen- lag in Hawaii voor het geval Japan de Filipijnen zou aanvallen. Toch vond de bevelhebber van Pearl Harbor dat de vloot naar veilige havens aan de Amerikaanse westkust verplaatst moest worden. Toen hij dat op hoog politiek niveau opperde werd de goede man ontslagen. Het Amerikaanse volk (isolationisme) wilde dat Amerika niet aan de oorlog in Europa zou deelnemen. Churchill, die in de strijd met Duitsland de wanhoop nabij was kreeg dit ook van de Amerikaanse president te horen. Meer dan de Lend-Lease Act zat er niet in. Roosevelt zag de noodzaak om aan de oorlog deelnemen wel in, maar hij wilde niet het eerste schot lossen. In hoeverre o.a. de gesneuvelde bemanning van de Arizona daarbij politiek zijn opgeofferd blijft giswerk. Amerika kon nu deelnemen aan de oorlog in de Pacific, en toen Hitler Amerika de oorlog verklaarde, ook in Europa.

     @Indorein zegt: 13 augustus 2019 om 09:46 Winston Churchill was ook zeer op wraak belust uit om die Duitsers te laten bloeden omdat zij het Engelse leger in de rug hadden aangevallen (Duinkerken).@

     — Nou…hw heer Indorein @omdat zij het Engelse leger in de rug hadden aangevallen (Duinkerken).@ — Huh!?

     — Nadat Polen was bezet, kwamen Engelse troepen Frankrijk te hulp in het geval van een mogelijke Duitse invasie. De Engelsen zouden met name Noord-Frankrijk verdedigen. Maar de Duitsers waren niet alleen snel, ze hadden ook een overmacht. De Engelsen moesten vluchten met achterlating van materieel. De Duitsers vielen de Engelsen niet in de rug aan, maar de Engelsen stonden met hun rug tegen de muur. Nog figuurlijker, tot hun nek in het water. Hoe hun levensreddende evacuatie van het strand van Duinkerken heeft plaatsgevonden mag algemeen bekend worden verondersteld.

     Duinkerken was weliswaar een smadelijke afgang, de Duitse bombardementen en de VI’s en VII’s alsmede hun U-boot Krieg zullen denk ik eerder tot wraakgevoelens hebben geleid.

    • e.m. zegt:

     @Loekie zegt: 13 augustus 2019 om 12:34@

     — Terima Kasih voor de link.

    • Jan A. Somers zegt:

     “De Engelsen moesten vluchten met achterlating van materieel.” In de literatuur vind je steeds de vraag waarom de Duitsers toen hun voordeel niet hebben uitgebuit en doorgestoten naar Engeland.

 3. Bung Tolol zegt:

  Hoe zou de wereld er uit hebben gezien ,als in 1939 twee wetenschappers van joodse origine ,Leo Szilard uit Hongarije en Albert Einstein uit Duitsland ,de Amerikanen NIET hadden gewaarschuwd dat de Nazi,s bezig waren met een A-Bom .Amerika begreep meteen de waarde van hun boodschap en startte het Manhattan project ,geld noch moeite werden gespaard wat 6 jaar later resulteerde in Atoombommen op Japan .Van de 10 top wetenschappers waren er 8 van Joodse afkomst .Als…. als ….Adolf niet zo stom zou zijn geweest om de Joden te vervolgen maar in plaats daarvan hun voor zijn karretje zou kunnen spannen ?

  • e.m. zegt:

   @Als…. als ….Adolf niet zo stom zou zijn geweest om de Joden te vervolgen maar in plaats daarvan hun voor zijn karretje zou kunnen spannen ?@

   — Dan zouden alle Indo’s voor ‘WNI’ hebben gekozen !

   • Hans Boers zegt:

    Heer E.M.: …Ben ik even blij dat ik een Armenindo ben….Arm en Indo, dus niet een Indo met Armeense afkomst of toch wel? 😉

    Het was trouwens vandaag weer raak: Lemper (geen papeda dit keer) en blado en rendang als lunch…Moest aan u denken toen het “bonte” gezelschap oude jeugd herinneringen ophaalde uit de krokodillenstad Surabaya…waarom? Gewoon, omdat Tante Francine’s ( u wellicht nog welbekend?) kookkunst op de proppen kwam. Fijne avond nog.

    • e.m. zegt:

     Dag Pak Boers, nou da’s bijzonder … toen ik in uw reactie de versnapering @papeda@ weer onder ogen kwam moest ineens aan het volgende denken:

     “Surabaya de stad der Buayanezen,
     waar haaien en krokodillen elkaar vrezen.
     Doch al eeuwenlang naast elkaar blijven leven
     en verre vulkanen daar de grond soms doet beven.
     Kleine krokodilletjes aldaar destijds genaamd buaya’s
     die zonder schroom buurman’s tuin ontdeden van papaya’s.
     Zij vulden het straatbeeld net als de duiven en de warungs
     en toen nog Zwarte Pieten rondliepen met over de schouder hun karungs.
     Buayanezen, nu gevestigd in het land der Blanke toppen der duinen;
     waar zij soms in de herfst naar buiten kijken en bomen zien met kale kruinen.
     En dan in de winter buiten op straat lopen met opgestoken kragen,
     zich wapenend tegen de gure wind en rillend zich afvragen:
     Waarom is dat bronsgroen eikenhout nu niet meer groen?
     Ah shit nog an toe, ik heb in de zooi getrapt en nu zit het aan mijn schoen.
     Betaal ik daarvoor belastingen aan het gemeentelijk apparaat?
     Nee, geef me dan maar Surabaya met de celetong op straat.”

     U ook een fijne voortzetting van deze avond gewenst . . .

    • Hans Boers zegt:

     Slechts één woord. “Klasse”…..

     Het is opgeslagen en binnenkort komt het uit in een artikeltje op een website, uiteraard voorzien van de naam van de auteur (y)

     Ik vind het te mooi om zomaar in de vergetelheid te laten geraken. Je vous remerci Monsieur en in het taaltje van Surabaya: Շնորհակալ եմ պարոն

    • Jan A. Somers zegt:

     “Surabaya de stad der Buayanezen,” Prachtig!!!! Sinjo Suroboyo.

    • Hans Boers zegt:

     Bestemd voor de heer E.M.
     As promised mijn blijk van waardering voor u.
     Onderaan de pagina aanvulling. http://www.imexbo.nl/ted-grashuis-ambenga.html

  • Robert zegt:

   De genetische trail van Adolf Hitler leidt naar Noord-Afrika. Het schijnt dat hij meer “gemengd” en minder “raszuiver” was dan hij beweerde.

   • Bung Tolol zegt:

    Adolf was meer “” gemengd”” en minder “”raszuiver “” dan hij zelf beweerde .Ja laat ik dat nou ook altijd gedacht hebben ,ik vind hem veel weg hebben van een ………Indo ! Maar dat moet je niet verder vertellen Robert ,zijn vader heette eigenlijk Schlickengruber maar heeft die naam veranderd eerst in Hiedler en toen Hitler .De Amerikaanse familie van Hitler heeft hun naam laten veranderen .Een neefje van Hitler woonde in de U.S.A.

  • Bung Tolol zegt:

   Nou goed kijken naar die foto ,op dat stuk van Loekie om 12.34 uur .Achter generaal Mc Arthur staat een uitgemergelde en wankele generaal Wainwright ,hij heeft 3,5 jaar in een Japans krijgsgevangen kamp gezeten ,als je blaast valt hij al om en daarachter staat admiraal Helfrich met zijn dikke buikie ,lekker elke dag nasi koening eten met rendang of ayam .Helfrich stuurde vele mensen de zekere dood in en toen het hem te heet onder de voeten werd smeerde hij hem naar Ceylon .

 4. Robert zegt:

  Ja, als….. als mijn tante een scrotum had dan werd ze oom genoemd.

 5. Boeroeng zegt:

  citaat—————–
  Enschede
  Grote kans dat je gistermiddag vreemd opkeek toen je nietsvermoedend over de Oude Markt slenterde. Midden op het plein lieten mensen zich voor dood neervallen om vervolgens doodstil te blijven liggen. Waarom deden ze dat?
  ——— einde citaat
  https://indebuurt.nl/enschede/genieten-van/mysteries/dit-is-waarom-er-gisteren-dode-mensen-op-de-oude-markt-lagen~76892/

 6. DonQuijotte zegt:

  Laat je niet gek maken door die ellendige atoombommen. Haal gelijk je miljoen Dollar even op voor het bewijs dat atoombommen kunnen bestaan.
  https://donquijotte.wordpress.com/2013/01/09/de-angst-voor-een-niet-bestaande-atoombom/

  • Arthur Olive zegt:

   Klap van de molenwiek.

   • DonQuijotte zegt:

    Zou gewoon het miljoen gaan ophalen als u zo zeker bent niet voor de gek gehouden te zijn. Het is makkelijker mensen voor de gek te houden dan ze te overtuigen dat ze voor de gek gehouden zijn (M. Twain).
    Iets met cognitieve dissonantie en zo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.