Sla eens een ouwe krant open

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

56 reacties op Sla eens een ouwe krant open

 1. Indisch4ever zegt:

  Ik zie in de lijst 3 familieleden, omgekomen in het najaar 1945 te Soerabaja.
  Waar staat Strig Heine, moet zijn Itzig Heine. Zijn broer ontkwam en diens zoon Henk is nu bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum.

  Opvallend is de lange lijst Chinese namen.
  Is er niet gezocht naar Indonesische namen als slachtoffers van Indonesische extremisten ?
  Ik vrees dat een lijst van Indonesiërs omgekomen door het Britse hardhandige optreden veel langer is.

  • Loekie zegt:

   – “hardhandige optreden”. Je bedoelt dat dit Britse optreden helemaal niet hardhandig had hoeven te zijn?

   – Bestaat er in Nederland enige lijst van (burger)oorlogsslachtoffers inclusief de namen van omgekomen Duitsers?

   • Indisch4ever zegt:

    Ik had ook kunnen schrijven “gewelddadig” of “grof” of ‘al te grof’ of “agressief’ dan wel ‘excessief’
    Of simpel ‘optreden’ … als ik de duizenden Indonesische doden wil verhullen.

  • PLemon zegt:

   @ ..een lijst van Indonesiërs omgekomen door het Britse hardhandige optreden veel langer is.

   # en hoe…

   *** Citaat….: Als het om de Bersiap gaat, is het hier in Indonesië niet veel anders. Indonesische historici zijn meestal wel bekend met de term en hebben er soms ook discussies over. Uiteraard is het Bersiap-geweld voor ons geen hoofd-thema, maar dat is niet omdat we zo naïef zijn en alleen maar onze helden willen vereren; dat heeft veel meer te maken met de menselijke eigenschap om je eigen lijden voorop te stellen.

   Wat betreft 1945 is voor ons het Britse bombardement op mijn geboortestad Surabaya verreweg het belangrijkst in de herinnering. Meer dan tienduizend mensen vonden de dood. Ik begrijp volkomen dat jullie daar in Nederland nauwelijks weet van hebben en dat jullie meer begaan zijn met jullie eigen doden. Toch meen ik dat mijn landgenoten (als ze tenminste enige interesse in geschiedenis hebben) heus wel kunnen bedenken dat de revolutie een bloedige strijd was. Ook voor mij is het logisch dat tijdens onze onafhankelijkheidsstrijd niet alleen Indonesische slachtoffers zijn gevallen.

   Ik begrijp volkomen dat jullie daar nauwelijks weet van hebben en dat jullie meer begaan zijn met jullie eigen doden

   Wat ik problematisch vind aan het Nederlandse debat, is dat er soms gesuggereerd wordt dat wij meer onwetend en naïef zouden zijn dan de Nederlanders als het gaat om geschiedschrijving. Alsof het tijd is dat wij Indonesiërs nu ook het goede voorbeeld van de Nederlanders volgen en eens kritisch naar onszelf moeten gaan kijken. Alsof wij wat dit betreft van Nederland kunnen leren. Maar is dat werkelijk zo? Ik vermoed dat weinig Nederlanders zullen weten dat de Indonesische oorlogsmisdadiger Sabarudin, die tijdens de Bersiap veel Indo-Europeanen had vermoord, later de doodstraf kreeg en door het Indonesische leger is terecht-gesteld. Is er ook maar ooit één Nederlandse soldaat veroordeeld voor oorlogsmisdaden op de vele onschuldige Indonesiërs?….einde citaat.
   https://icmonline.ning.com/profiles/blogs/hoe-gekleurd-zijn-jullie-archieven-door-ady-setyawan

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik kan me bij de slag om Soerabaja op 10 November 1945 wel wat voorstellen. Dat was wel een gewelddadig militair treffen tussen Britse militairen en met tanks, kannonen e.d. gewapende Indonesische strijders, pemoeda’s o.i.d.

    Ady Setyawan (1982), een Indonesische ingenieur en amateur historicus uit Surabaya “vergeet” in zijn bovenstaand verhaal wel te vermelden dat de Bersiapslachtoffers, vnl Indo-Eutropeanen in Soerabaja daarentegen wel onschuldige en weeloze burgers, mannen, vrouwen en kinderen waren.
    Dat heeft toch weinig te maken met onwetend en naïef zijn, maar meer hoe je naar de verkleurde werkelijkheid kijkt. Hij lijkt weinig zin te hebben het Indonesisch geweld tegen onschuldige burgers kritisch tegen het licht te houden. De Indonesiers zouden te gehecht zijn aan onze ‘heldenverering’, we zouden doelbewust in hun zogenaamde ‘stichtingsmythe’ geloven.

 2. Peter van den Broek zegt:

  In de Bersiap (Oktober-November1945) vielen er in Soerabaja meer dan 300 (Indo-)Europese en meer dan 600 chinese slachtoffers. Het Indonesisch geweld richtte zich tegen (Indo-) Europeanen, Chinezen en met hen sympathiserenden (vnl Ambonezen, Timorezen e.d. in dienst van het KNIL). Maar zo was het overal in Nederlands-Indie.

  In de beginperiode wordt niet gesproken over Indonesiers als slachtoffers van Indonesische extremisten behalve in het geval van Depok (begin Okotber 1945) , waarbij Christen-Indonesiers het mikpunt werden van extremisten

 3. Tee, Hay Ting zegt:

  Simpang club, Palmenlaan, mij bekende namen. Typisch dat de “Chinezen” apart zijn gegroepeerd, maar keurig dat ’t helemaal op familienaam is.

 4. Hans Boers zegt:

  De broer van een mede lezer op dit forum wordt genoemd (Crawfurd) alsmede 2 Armeense ooms van me.(Johannes en Sarkies) Van mijn Armeense ooms was niet veel over

 5. Hans Boers zegt:

  Is er ook een databank van slachtoffers die bijvoorbeeld door extremistisch /terroristisch geweld om het leven zijn gekomen, nadat de overdracht van voormalig Ned. Indie aan Indonesia heeft plaats gevonden. Ik denk bijvoorbeeld aan diegenen die op de plantages woonden en vermoord werden of zelfs in de grote steden zoals Surabaya. En dan bijv. door een groeperingen zoals de Darul Islam dat zich kantte tegen de TNI en daarom haar lusten botvierde op alles en iedereen wat voor haar voeten liep. (Indonesiër, Chinees, Europees een anderen). Na 1949 dus.

  • Peter van den Broek zegt:

   Er bestaat nog geeneens een databank van Europese slachtoffers door extremistisch geweld om het leven zijn gekomen, d.w.z. een Bersiap-databank, althans ik ken er geen. Bovenstaande zijn onvolledige gegevens van het ODO-kantoor in Soerabaja.

   De mythe dat de meeste bersiapdoden (tot eind 1945) niet gepleegd werden door reguliere strijdgroepen, maar door ongeregeld volk geloof ik al lang niet meer.

   In Depok vermoordden op 4 Oktober groepen pemoeda’s o.i.d. met hulp van de desa- of plaatselijke politie talloze hulpeloze slachtoffers.
   In Soerabaja geven de locale autoriteiten op 15 Oktober bevel jacht te openen op (Indo-)Europeanen. In de Simpang Club vermoordden Boeng Tomo en zijn trawanten van de BPRI talloze slachtoffers.
   In Padang vermoordden extremisten 35 mensen om de sleutels van nabijgelegen mijnen in handen te krijgen.
   In Koeningan vermoordde de plaatselijke bevolking met hulp van de locale politie 23 man, de lokale autoriteitern keken toe.

   En zo kan ik wel een tijdje doorgaan. Is allemaal bekend, maar wordt niet over gepraat.

   • Indisch4ever zegt:

    Peter,
    Boeng Tomo was een haatzaaiertje, pur sang. Hij was erger dan Hitler in zijn speeches.
    Er is één verhaal ( archief van tranen) dat hij al moordend in de simpangclub werd gezien.
    Maar dat is één verhaal.. Iemand kan zich vergissen.. zijn er meer verhalen ?

    Maar, het hoort bij je onderzoek deze namen en scan op te slaan

    • Loekie zegt:

     “In his autobiography, Sutomo claimed that he was present at least once in the Simpang Club during this period. However, he wrote that he was brought there by other pemuda as a ‘prisoner’, and became worried for his own safety after seeing that the pemuda had succumbed to their bloodlust and killed Dutch prisoners. ”

     https://www.insideindonesia.org/the-forgotten-killings

    • Peter van den Broek zegt:

     ik doe niet aan hate-rating dus ik weet niet of Hitler minder erg was dan Boeng Tomo.

     Correctie: Soetomo trad op als Rechter van een Volksttribunaal (BPRI) en Roetsam, een Padanger trad op als beul. Duidelijke vorm van taakverdeling. Er waren meer Volkstribunalen in Soerabaja in die tijd.

     Het Soetomo-verhaal in het dossier van Jack Boer in het Archief van Tranen (125A) is één verhaal met zoveel details, dat ik niet de indruk heb dat deze getuig, Mevr Sinsu-Andries zich vergist.

     Een afschrift van bovenstaande getuigenis ging ook naar de officier van Justitie van Soerabaja en daarna naar de procureur-generaal in Jakarta met afschrift aan de ltnt-GG van Mook. De Nederlandse autoriteiten maakten zelfs een apart dossier over Soetomo, maar ik weet niet of tot vervolging is overgegaan.

     Wel is duidelijk dat de Simpang-Club het hoofdkwartier van de BPRI was, sommigen zeggen PRI, maar dat berust op een vergissing.
     Ook is duidleijk dat in de Simpang-Club Indo-Europeanen werden vermoord.
     Het was Boeng Tomo die de BPRI oprichtte en leidde. Uiteindelijk is hij verantwoordelijk.

     Ik heb de verhalen over Simpang-Club verzameld, maar heb nog geen tijd gehad om alles op Soetomo en Simpang-Club te indexeren.

    • Robert zegt:

     Bung Tomo was een brontakker die haat en verderf zaaide en genocide propageerde.

 6. Hans Boers zegt:

  Na 1949? In een grote stad als Surabaya? Jawel. Persoonlijk en gezien: 4 misvormde lijken van Europeanen in de dierentuin van Wonokromo en gelezen over 3 Europeanen op de plantages en een niet nader genoemd aantal Indonesiërs uit de dorpen buiten de grote stad(steden)

  • Jan A. Somers zegt:

   “Na 1949?” Waarom niet? Was vóór de oorlog al zo. Vergeet niet dat de meeste bersiapdoden (tot eind 1945) niet gepleegd werden door reguliere strijdgroepen, maar door ongeregeld volk. Werkloos, arm, hongerig. Was van alle tijden. Zal ook nu nog zijn. De lijst loopt van 19 september tot 30 november 1945, de tijd van de bersiap. Maar na die tijd hadden we elke dag wel een of meer slachtoffers in de ambulance (niet de dode slachtoffers). Ik kan me nog goed een zwaar gewonde uit Wonokromo herinneren, die we niet van de bale-bale durfden op te pakken, bang dat zijn hoofd eraf zou vallen. Met bale-bale en al in de ambulance getild. Na een week of twee zagen we hem in de tuin van het ziekenhuis lopen, zwaar in het gips. Wat waren we trots dat het gelukt was! In de lijst staan overigens niet de naamloze doden vermeld die we na de slag in Soerabaja geborgen hebben. Maar die liggen wel op Kembang Kuning.

  • Bung Tolol zegt:

   Si Robert weet waar over hij praat ,want hij was ook een opgroeiende jongen in die tijd en heeft misschien Bung Tomo weleens horen “”prediken”” Veel van die haat redevoeringen werden natuurlijk gedaan uit naam van Allah ,”” Allah is groot ! Dood aan de ongelovigen !””Dat vind ik het grote gevaar voor Indonesie ,dat daar een of andere religieuze gek aan de macht komt met steun van het leger .Dan kun je Indonesie scharen onder dit rijtje landen : Iran ,Afghanistan ,Pakistan en nog een paar achterlijke landen .gevolg :toeristen blijven weg ,investeerders ook .economie zakt als een plumpudding in elkaar .

   • R Geenen zegt:

    @@Dat vind ik het grote gevaar voor Indonesie ,dat daar een of andere religieuze gek aan de macht komt met steun van het leger @@

    Heel precies. Een maand geleden kwamen hier in SoCal de Indonesische familie van de echtgenoot van mijn nicht hier op vakantie. Zij, een meisje Ungerer, is getrouwd met een Indonesische kolonel, die nu gepensioneerd is. Zij was ingepakt als een moslima. Later kreeg ik te horen dat ze na het huwelijk van het christen geloof moest overgaan in het moslim geloof. Anders wordt haar man nergens getolereerd en had hij het beslist niet tot kolonel gemaakt. Dus dat gevaar is heel duidelijk aanwezig.

    • Bert Krontjong zegt:

     Tja in de koloniale tijd was het net andersom moest de vrouw christen worden .Een vriend van mij moest ook moslim worden om met zijn vriendin te trouwen ,ik zal dat nooit en te nimmer doen ,ben al een christen van niks ,wordt ik dan een moslim van nog nikser ( Geen goed Nederlands weet het ) Kijk dat de vrouw tot het moslim geloof moet overgaan ,anders kan haar man promotie kansen wel op zijn buik schrijven ,is van de zotte kijk naar iemands capaciteiten .Deze tendens ,de islamisering van Indonesia is niet zo best ,dit gaan ze voelen ( In hun beurs ) Toeristen gaan dan nog meer naar Thailand ,dat is toch het land van “”Lang leve de lol “” Japan zal zich economisch terughoudend opstellen en ook Amerika en Europa zullen zich achter de oren krabben .Verleden week was het snikheet in Nederland met temperaturen van 36 graden ,kom ik Sarinah binnen ,zitten er 5 Indonesische meisjes aan een tafeltje ,helemaal ingepakt als een moslima ,terwijl het bedienend Indonesisch personeel ( alleen vrouwen ) op zijn Hollands zomers ( Niet Somers) was gekleed ,korte mouwen ,licht doorschijnend hemdje ( Dat vinden de Hollandse mannen leuk ) Ik had wel medelijden met die meisjes ,die stierven de moord in die hitte maar ja moet wat overhebben voor je geloof toch ?

    • R Geenen zegt:

     Bert, precies het zelfde hier. In de Hong Kong Plaza, waar ze door mijn nicht aan mij werden voorgesteld, was zij helemaal ingepakt. Zag alleen haar gezicht, en handen. Haar man daarentegen had een soort khaki broek en een blouse met korte mouwen aan. De buiten temperatuur, omgerekend van F naar C was rond de 37 graden. Ik zat aan de zelfde tafel met een witte Tee en een korte jean broek. ( binnen was er wel koeling, maar het eten was pedis)

   • Arthur Olive zegt:

    “Dan kun je Indonesie scharen onder dit rijtje landen.”
    Europa en Amerika hebben daar een oplossing voor. We laten hun gewoon overkomen onder de schijn dat het asielzoekers zijn en als we dan veel hebben dan kunnen ze hetzelfde doen in hun nieuw land wat hun heeft laten vluchten uit hun eigen land.
    Turkije en Syrie waren vroeger ook Christelijke landen en nu zitten er al velen in het Westen.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Turkije en Syrie waren vroeger ook Christelijke landen” Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk waren vroeger ook Islamitische landen. Daar hebben we veel van geleerd. Arabische cijfers (oorspronkelijk uit India), algebra, sterrenkunde, architectuur. En vergeet de 1001 nacht niet! Uit de verdrijving (reconquista) door de Portugezen, zijn de Portugezen over de hele Oosterse wereld uitgezwermd om de Islam te bestrijden, gevolgd door de Nederlanders (die toen nog niet zo heetten!). Pas toen waren er Indo’s!!!
     Het is niet zozeer een burkaverbod. Het is een verbod op gezichtsbedekkende kleding (mannen zowel als vrouwen) op bepaalde publieke plaatsen. Als vrouwen burka of nikab willen dragen, mag dat van mij, geen probleem. Het enige probleem is legitimatie, als een gezicht met een foto moet worden vergeleken. Maar daar houd ik me niet mee bezig, mijn probleem dus niet. Wel problemen voor buschauffeurs, controleurs in de trein, verkeersovertredingen..

    • PLemon zegt:

     @ Arabische cijfers (oorspronkelijk uit India), algebra, sterrenkunde, architectuur.

     # overgenomen en aangepast…( beter goed gejat dan slecht bedacht: spreekwoord)

     ***( citaat: ” In de zevende en de achtste eeuw veroverden de Arabieren, verenigd door Mohammed in de Islam, onder leiding van hun kaliefs het gebied vanaf India via Noord-Afrika tot in Spanje. In de daarop volgende eeuwen (met name onder en na kalief Haroen al-Rashid) kwam hun beschaving tot grote bloei. Zij zorgden er voor dat de wetenschappelijke ontdekkingen van de oude Grieken (na het verval van het Romeinse Rijk) en die vanuit India bewaard bleven en uiteindelijk in West-Europa terecht kwamen. Zij vertaalden veel van het oorspronkelijke Griekse materiaal in het Arabisch, waar vanuit later door West-Europese wetenschappers vertalingen in het Latijn werden gemaakt. 
     Bovendien leverden zij eigen bijdragen door het cijfersysteem van de Hindoes te verbeteren en het positiestelsel in te voeren. Ook verbreiden zij het rekenen met irrationale getallen. Alleen met negatieve getallen hadden ze weinig op, hoewel ze er door de Hindoes mee bekend werden.

      Het woord “algebra” stamt ook uit een fonetische vertaling van de titel van een boek dat rond 830 is geschreven door de Arabische astronoom en wiskundige Mohammed ibn Musa al-Khowarizmi, namelijk: “Hisab al-jabr w’al muqabala”. Ons woord “algoritme” is een verbastering van de naam Al-Khowarizmi.
     De Arabische algebra was weer volledig zonder symbolen voor rekenbewerkingen; alles werd in woorden beschreven. Het oplossen van kwadratische vergelijkingen was een bekend gegeven, maar vaak werden negatieve oplossingen verworpen, met name ook omdat hun algebra erg praktisch toepasbaar moest zijn. De dichter en wiskundige Omar Khayyam (1050 – 1130) zette stappen op het gebied van het oplossen van derdegraads vergelijkingen met meetkundige methoden. 
     En net als Diophantos en de Hindoes hielden de Arabische wiskundigen zich bezig met het vinden van passende getallencombinaties voor vergelijkingen met oneindig veel oplossingen.( einde citaat…)
     https://www.math4all.nl/informatie/overzicht-geschiedenis-algebra

    • Arthur Olive zegt:

     “Daar hebben we veel van geleerd”
     Wat leren we nu tegenwoordig met de moslim invatie?
     Waarom hebben we Brexit?

     “Het is niet zozeer burkaverbod”
     Het burkaverbod is niet uit de Koran en pas later verzonnen.

     “Mijn probleem dus niet.”
     Individuelen in een burgerij zijn niet vrijstaand. Als men zich achter een burka verbergt om tereur te plegen in het land dan is het een probleem voor het hele land.

    • e.m. zegt:

     @beter goed gejat dan slecht bedacht@

     — Gelukkig maar! Want de eerst christenen vernietigden alles op hun pad, wat in hun ogen ‘heidens’ was. Waaronder veel Griekse filosofische werken, die opgeslagen lagen in de Bibliotheek van Alexandrië.

    • Loekie zegt:

     Zo is ook het enige exemplaar van het “Indo-kookboek van Mamma Sjaan’ verloren gegaan.

    • Bert Krontjong zegt:

     Nou ja die christenen hebben anders ook huis gehouden in Midden en Zuid -Amerika ( Noord -Amerika noem ik nog niet eens ) Prachtige Indiaanse culturen om zeep gebracht en die landen helemaal leeg geroofd ,duizenden op de kling gejaagd en ze vervolgens allemaal katholiek verklaard .Op de Filipijnen hebben die christelijke Spanjaarden de bevolking wreed en bruut onderdrukt en ze vervolgens het christendom opgedrongen ,daardoor zijn de Filipijnen nu voor 90% Katholiek ,slechts 10% is moslim gebleven .Volgens mij hebben al die grote religies boter op hun hoofd misschien wel een boterberg .

    • R Geenen zegt:

     @@Op de Filipijnen hebben die christelijke Spanjaarden de bevolking wreed en bruut onderdrukt en ze vervolgens het christendom opgedrongen ,daardoor zijn de Filipijnen nu voor 90% Katholiek @@
     Ik ken nogal wat Filipijnen, de meesten engineers. Volgens hun was het nog niet zo slecht onder de Spanjaarden, want de Spanjaarden hielpen hun economie omhoog, openden scholen op allerlei niveaus. Daardoor hadden de Filipijnen al voor de oorlog het stukken beter dan de Indonesiers.

    • Indorein zegt:

     ” .. Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk waren vroeger ook Islamitische landen. “…:

     Heer Somers, dat is maar gedeeltelijk waar. Voordat deze landen islamitisch werden, waren ze deels heidens (Romeinse goden) deels christelijk. Van 1 apostel is immers bekend, dat hij o.a. in Tarragona (Spanje) en Nimes (Zuid-Frankrijk) is geweest en daar het christelijke evangelie heeft gebracht. En dat was lang voordat de Moorse islamitische legers vanuit Marokko het zuiden van Spanje en Portugal binnenvielen om er onder de druk van hun kromzwaarden de islam te brengen.

     Uw kennis van de oude Europese historie is beperkt heb ik gemerkt. Daarom even deze correctie van mij op uw inzending.
     Niet te ontkennen valt wel, dat inderdaad de Arabieren ons wat hebben bijgebracht. Maar dat heeft niets met de islam te maken. De Arabieren waren immers al eeuwen voordat zij onder de knoet van de islam de wereld introkken bekende wiskundigen en astronomen (want wie kent het verhaal van de 3 wijzen uit het oosten niet).

     De islam is absoluut niet te vereenzelvigen met wetenschap, en al helemaal niet met wetenschappelijke vooruitgang. Noem mij maar 1 Nobel prijs winnaar die een onderdanige islamgelovige is. En dan bedoel ik niet politici, ex terroristen en andere zogenaamde vredelievende personen uit islamitische landen, maar echte wetenschappers pur sang.

    • e.m. zegt:

     @(want wie kent het verhaal van de 3 wijzen uit het oosten niet).@
     — Larvandad, Goesjnasap en Hormisdas kwamen uit Perzië.

     @De islam is absoluut niet te vereenzelvigen met wetenschap, en al helemaal niet met wetenschappelijke vooruitgang.@
     https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_gouden_tijdperk

    • Loekie zegt:

     De drie brachten goud, mirre en wierook mee. Ze kwamen dus niet uit Ons Indië, anders was het wel klepon, dodol en zuurzak geweest.

    • Hans Boers zegt:

     @ de heer E.M. die o.a. schreef op 5 aug 2019 om 19:55 :
     @(want wie kent het verhaal van de 3 wijzen uit het oosten niet).@
     — Larvandad, Goesjnasap en Hormisdas kwamen uit Perzië.

     Ken toch niet heer E.M. …. Beslist niet uit Perzië (tegenwoordig Iran.) Eg nie. Want hoe kan een land, zoals het huidige Iran wordt gerangschikt in het rijtje van “achterlijke landen”, in de oudheid 3 wijzen op pad sturen? 😉

    • e.m. zegt:

     Dag Pak Boers, ja … nu u mij er zo nadrukkelijk op wijst, snap ik niet dat de eminente Franse Verlichter Montesquieu zich anoniem achter twee Perzen verschuilt, om kritiek te hebben op de Franse samenleving en de monarchie. Diens ‘over de geest van de wetten’ is daarop mogelijk een voortzetting, maar inderdaad om nu Perzen in de 18e eeuw als Beoachter op te voeren … poeh poeh! 😉

   • Robert zegt:

    Bijna dagelijks luisterde ik naar de redevoeringen van Bung Tomo. hij propageerde genocide en rassenhaat.

 7. Boeroeng zegt:

  In de lijst staat C.L. Perret geb Krab
  Het familieverhaal is dat Cornelia Leonie haar eigen tuin inliep vanuit het huis en dat een Gurkha haar ineens zag en dacht dat ze een rebel was die hem wilde doden.
  Hij schoot en ze werd in het hoofd geraakt.
  Ze was geboren in 1902 en moeder van 3 grote kinderen.

  Ook in de lijst staan twee neefjes Krab van haar, die omkwamen bij het Goebengtransport .
  Haar opa is de man met bolhoed op deze link.
  Zij groeide op te Soerabaja, maar misschien heeft ze hem ooit nog gezien

  • Bert Krontjong zegt:

   ONDERDRUKKING van de vrouw !!! Je gaat toch niet voor je lol ,in die snikhete atmosfeer je als kerstvrouw verkleden ? In Iran komen die vrouwen al in opstand ,ja ja moet van het geloof zegt zo,n suffe doorgedraaide mullah ,oh ja waar staat dat dan in de koran soepkip ? krijg je dit antwoord “” Euh euh saya tidak tahu “” Nou ja die Indonesische vrouwen zoeken het maar uit ,als zij zo stom zijn om zich als paashaas uit te dossen ,ga je gang dan maar .

   • R Geenen zegt:

    @Nou ja die Indonesische vrouwen zoeken het maar uit ,als zij zo stom zijn om zich als paashaas uit te dossen ,ga je gang dan maar .@

    Het probleem is dat alle politieke, gelovige, politie en militaire instanties geleid worden door mannen. Het resultaat ken je.

    • Bert Krontjong zegt:

     “”Alles wordt geleid door mannen “” Toch heeft Indonesia een keer een vrouwelijke president gehad ,zover is Nederland nog niet maar ja Toetoe Sukarno putra zat meer haar gezicht te schminken dan zich bezig houden met het bestuur van het land ,geen succes helaas .Kijk als je geen moslim bent zal je nooit hoge ogen gooien bij het presidentschap ,dus een zeer capabel persoon van christelijke huize is kansloos ,dat is dom ,dommer ,het domst ! . Het is maar de vraag of die islamisering van Indonesia gedoogd wordt door de christenen want vergis je niet zij hebben een grote economische power daar .

    • R Geenen zegt:

     @@Het is maar de vraag of die islamisering van Indonesia gedoogd wordt door de christenen want vergis je niet zij hebben een grote economische power daar .@@

     Ben net thuis van a kleine kumpulan en lees je email. Je weet toch dat moslims al op diverse scholen waar ook christenen zitten, gedwongen hebben dat een ieder zich als een moslim gekleed moet gaan en ook mee moet bidden!

  • Bert Krontjong zegt:

   Ja Ron ,de Filipijnen vochten hard tegen de Spaanse overheersing ,totdat Amerika die Spanjaarden eruit flikkerde pal voor de 2e wereldoorlog waren de Filipijnen dus een soort kolonie van Amerika maar de Amerikanen hadden lering getrokken uit hun eerdere fouten en beloofden de Filipijnen spoedige onafhankelijkheid ,een eigen president en ook een eigen leger ,met als gevolg dat de Jappen op een zware Filipijnse guerrilla stuiten ,in tegenstelling tot Indie waar de bevolking met hun meewerkte .Die Amerikanen voerden een juiste politiek ,terwijl Nederland de ene blunder na de andere blunder beging .

   • Arthur Olive zegt:

    “De Filipijnen vochten hard tegen de Spaanse overheersing”
    Ze mochten de Spanjaarden niet en hadden een hekel aan koning Phillip II naar wiens naam hun land was genoemd. Phillip was ook niet bepaald een vriend van Willem de Zwijger.
    Desondanks hebben de Filpijnen de naam van hun land niet verandered toen ze vrij waren van de Spanjaarden.

    “Prachtige Indiaanse culturen om zeep gebracht”
    Onder leiding van Spanje hebben andere Indiaanse stammen de Mayan’s en Inca’s om zeep gebracht omdat de Mayan’s en Inca’s nog gruwlijker waren dan de Spanjaarden.
    Maar dat weten we allemaal wel.

    • Bert Krontjong zegt:

     @Pak Olive ,ben net allerlei boeken over die Azteken aan het lezen ,je schijnt ook een stam te hebben ,die heet de Apotheken dan zal er ook wel een stam zijn ,die de Hypotheken heet ,De Maya,s komen uit Mexico en die Inca,s uit Peru en omliggende landen ,op zijn hoogtepunt was het Inca rijk het grootste rijk ter wereld in die tijd .U schrijft de Maya,s en Inca,s waren nog gruwelijker dan die Spanjaarden misschien weet het niet maar wat denkt u dan van die Nazi,s stam uit Duitsland ,”” Nette fatsoenlijke christenen “” Nou wat die uitgespookt hebben tijden WO 2 ,hoef ik u toch niet uit te leggen ? Maar wat mij opviel de hoge graad van vakkundigheid van die Indiaanse stammen en dan hun organisatie van de maatschappij ,het leek wel een socialistische staat !Die Indianen hadden al een hoge graad van ontwikkeling ,toen ze hier in Europa elkaar nog aan het opvreten waren en in berenvellen liepen .Dat die Indianen rijken ten onder gingen ,lag aan de ziekten ,die die Europeanen meebrachten ,bij bosjes vielen die Indianen daar aan ten prooi .

    • R Geenen zegt:

     @@Nou wat die uitgespookt hebben tijden WO 2 ,hoef ik u toch niet uit te leggen ?@@
     Wat denk je van de jappen met hun proef laboratoriums in het chineze Nanking voor de 2de wereld oorlog begon?

    • Arthur Olive zegt:

     Pak Bert, hier een korte video over de Mayan’s. Het is maar een film maar ik geloof dat de werkelijkheid niet ver weg ligde. De Aztecs en Toltecs hadden ook de onhebbelijke gewoonte om soms op een dag zo’n duizend man van andere stammen op te offeren aan hun goden.
     Wie weet hoe ver de Indiaan het zou hebben bereikt als ze het wiel hadden uitgevonden.

    • Robert zegt:

     Vele stammen onderdrukt door de grote Indiaanse Imperiums, zoals die van de Azteken en Incas vochten met de Spanjaarden mee tegen die Imperiums. Er zijn nog vele Indiaanse culturen in Latijns-Amerika waar de oorspronkeijke autochtone talen worden gesproken,bijv in Guatemala, Bolivia, Peru en Paraguay,etc.naast het Spaans of Brasileiro.

   • PLemon zegt:

    @…beloofden de Filipijnen spoedige onafhankelijkheid ,een eigen president

    #…wel pelan pelan en een tussenfase van een Gemenebest en Japanse bezetting.

    *** ( Citaat: )”Tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30 groeide de roep om onafhankelijk op de Filipijnen en in de VS. De Amerikaanse markt werd namelijk overspoeld door goedkoop Filipijns suiker, waarop geen invoerrechten hoefden te worden betaald. Dit leidde eind 1935 tot de stichting van het Gemenebest van de Filipijnen, waarbij de Filipino’s steeds meer autonomie kregen. Op 15 november 1935 werd Manuel Quezon geïnaugureerd als president van het Gemenebest en werd met de Amerikaanse regering overeengekomen dat de Filipijnen op 4 juli 1946 hun onafhankelijkheid zouden verkrijgen.

    Japanse bezetting

    De Filipijnse weg naar de onafhankelijkheid werd echter ruw verstoord door de Tweede Wereldoorlog. Enkele uren na de aanval op Pearl Harbor op 8 december 1941 bombardeerden de Japanners verschillende steden en militaire bases op de archipel. Twee dagen later landden de eerste Japanse troepen op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur, commandant van de United States Armed Forces in the Far East werd gedwongen zich met zijn leger terug te trekken op het Bataan schiereiland.
    De wrede bezetting van de Filipijnen kenmerkte zich door het verzet van de bevolking tegen de Japanse overheerser. Filipijnse legereenheden die nooit gepakt waren, communistische verzetsgroepen en enkele kleinere groepen Amerikaanse soldaten deden hun best om het de Japanners zo moeilijk mogelijk te maken. Door de taaiheid van het verzet en het grote aantal eilanden lukte het de Japanners nooit om hun gezag compleet te vestigen.

    Ondanks de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog bleef de Filipijnse onafhankelijkheid wel op schema. Bij verkiezingen in april 1946 werd Manuel Roxas verkozen als eerste president van de onafhankelijke Filipijnen. Hij werd ingehuldigd op 4 juli 1946, de dag waarop de Amerikanen de soevereiniteit over de archipel overdroegen aan de Filipino’s.(einde citaat..)
    http://gsnieuws.blogspot.com/2013/11/filipijnen-onder-amerikaans-bewind.html

    • Bert Krontjong zegt:

     @Pak Olive : Uitvinding van het wiel circa 3500 jaar voor Chr ,deze uitvinding van groot belang voor de mensheid werd gedaan door …..de oude Indo-Europeanen of oer Indo-Europeanen .U ziet het de Indo.s waren er al 3500 jaar v Chr of ze toen ook al een Tong Tong Fair hadden vermelden de geschiedenis boekjes niet . Bij die Indianen was Mais het hoofdbestandsdeel wat voedsel betreft ,dus ze zullen misschien wel de gebakken Pop-Corn hebben uitgevonden of de lekkere mais koekjes uit de Indonesische keuken .En vraag een Hollander waar de aardappelen vandaan komen 45 % zegt Belgie ,45 % zegt Nederland en 9,9 % zegt de Supermarkt ..Die aardappel is geen Belgische knol ,noch een Nederlandse knol maar komt puur uit Indianen land .

    • PLemon zegt:

     @ . .Die aardappel is geen Belgische knol ,noch een Nederlandse knol maar komt puur uit Indianen land .

     # boleh makan na wat achterdocht …anders zaten wel zonder de kentang goreng 😊

     # De aardappelplant (Solanum tuberosum) kwam in 1621 van Chili naar Europa. Omdat bloemen, bladeren, en vooral de bessen erg giftig waren, geloofden maar weinig mensen dat de knol eetbaar was. Pas na tweehonderd jaar was de knol hier algemeen als voedsel geaccepteerd.

     Achteraf beschouwd was die aarzeling nog terecht ook, want de aardappelknol bevat precies hetzelfde gif als de bessen, alleen veel minder. De gifstof heet solanine.
     https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-giftige-aardappel/

 8. Bung Tolol zegt:

  Die man met die bolhoed ,beste lezertjes ,is een voorvader /heel oude kakek van si Boeroeng ,die oude bolhoed heet Jacob Krab en hij is 89 jaar geworden .

 9. Robert zegt:

  Spanje was geen islamitische staat. Al Andalus(Andalucia) was deels islamitische, Joods en Christen. De rest van Spanje was niet Islamitisch.https://guides.library.yale.edu/convivencia

 10. Robert zegt:

  Ik dacht dat de arrdappel oorspronkelijk uit Peru en Bolivia kwam.https://en.wikipedia.org/wiki/Potato

  • Bung Tolol zegt:

   Ja klopt de aardappel komt oorspronkelijk uit Peru en Bolivia .Nemokennislink.nl slaat hier de plank volledig mis .( Het citaat van Pak Lemon om 12.02 uur op 5 aug )

 11. PLemon zegt:

  @ de aardappel komt oorspronkelijk uit Peru en Bolivia 

  # Ruwet? Oorsprong Zuid-Peru maar meegenomen uit …P, C of B?

  *** Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili, waar deze aardappel bekendstond als chunu. De Inca’s verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle oude aardappels afstammen van één plant uit Zuid-Peru. Later zijn er voor het kruisingswerk nieuwe herkomsten verzameld en genenbankcollecties opgebouwd.
  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Aardappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.