5 juli Jazz in Southeast Asia

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

27 reacties op 5 juli Jazz in Southeast Asia

 1. Loekie zegt:

  Remco Raben is zoals bekend onder meer bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Indisch Herinneringscentrum.
  Raben amuseert zich kostelijk in zijn werk en da’s mooi natuurlijk. Mij ontgaat echter steeds meer de link tussen hem en het IHC. Dat hij zich op twitter enthousiast heeft uitgelaten over dat artikel van Wong (waar het hier vorige week over ging) is eens te meer een aanwijzing dat Raben het Indische heeft gelaten voor wat het is en zich meer en meer stort op wat hem werkelijk lief is: Indonesië. Geeft niks, hij moet beslist voortgaan, maar wellicht is het wenselijk dat er een herijking plaatsvindt van de vraag waarop de Indische leerstoel zich richt.

  • PLemon zegt:

   @ een aanwijzing dat Raben het Indische heeft gelaten voor wat het is en zich meer en meer stort op wat hem werkelijk lief is: Indonesië. 

   # hield zich toen ook in ‘ uit liefde voor de eilandenstaat? ‘

   ***
   Nooit meer Indië: de zes denkfouten van Kester Freriks

   Begin oktober (2018) verscheen Kester Freriks’ ‘pamflet’ voor ‘eerherstel’ van tempo doeloe – zeg maar de goede oude tijd in Nederlands-Indië. Daags ervoor verschafte NRC Handelsblad zijn eigen medewerker de ruimte om zijn punt alvast te maken. ‘Tempo doeloe – ook een mooie tijd’ kopte het stuk (klik hier). Meteen verschenen er verontwaardigde en vlammende reacties die beweerden dat Freriks het systematische geweld van het kolonialisme ontkende of verzachtte. Ook Remco Raben was geneigd zich bij dit koor aan te sluiten, maar hield zich in: zijn naam is Pavlov, zegt hij, maar de hond bleef aangelijnd. Dit was te gemakkelijk. Misschien had Kester Freriks ons iets te vertellen. Konden we niet, in plaats van hem a priori af te fikken, proberen te begrijpen waarom Freriks dit pamflet geschreven heeft? Welk punt maakt hij precies? Laten we dat eerst proberen vast te stellen. Vervolgens kunnen we zien of hij overtuigt.

   “Vele honderdduizenden Nederlanders ontlenen hun identiteit aan hun geboorte en jeugd in Indië, hun verblijf daar, een binding met ouders en voorouders ginds. Als je het koloniale verleden in het licht van hedendaags schuldgevoel beziet, dan vernietig je dat verleden.” (Kester Freriks)

   Wat betoogt Freriks? Dat witte en bruine Nederlandse mensen die in Indië hebben gewoond recht hebben op hun goede herinneringen aan hun tijd in de kolonie. Dat deze gevoelens momenteel onder druk van de ‘hedendaagse geschiedschrijvers’ en andere aanklagers plaats in de geschiedenis krijgen. Dat door de antikoloniale wind die de laatste jaren de Nederlandse samenleving striemt geen oog meer is voor de goede kanten van de koloniale samenleving. 
   https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/nooit-meer-indie-de-zes-denkfouten-van-kester-freriks/

   Lees hier ook ‘Tempo Doeloe? Een gruwelijke bezetting!’ van Reza Kartosen-Wong in NRCvan 13 oktober 2018. Waarom vergoelijken veel oudere Indische-Nederlanders die gruwelijke koloniale tijd, vraag Reza Kartosen-Wong zich af.

 2. Boeroeng zegt:

  Is Indonesie de grote liefde van Remco Raben ?
  Dat lijkt me een gezochte verklaring voor een mening van hem die jou niet goed dunkt, Loekie.
  Dit hoogleraarschap gaat over koloniale geschiedenis in het algemeen.
  Hij zit daar niet om de belangen en meningen van het IHC te vertegenwoordigen.

  • Loekie zegt:

   No, no, no… :
   “Het Indisch Herinneringscentrum krijgt een bijzondere leerstoel Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) in de Faculteit der Geesteswetenschappen.”
   Hoezo koloniale geschiedenis in het algemeen??

   • Boeroeng zegt:

    Bedoeld is de Nederlandse koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis
    Niet specifiek die te Indonesië. Kan dus ook Suriname, Antillen, Zuid-Afrika, Malakka Ceylon zijn.
    Niet bedoeld is die geschiedenis vanuit de meningen en belangen van het Indisch Herinneringscentrum te onderzoeken en doceren.

   • Loekie zegt:

    No, no :
    “De invulling van de bijzondere leerstoel sluit aan bij het doel van de initiatiefnemer. Het Indisch Herinneringscentrum wil de herinnering levend houden aan de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en aan de gevolgen daarvan voor de Indische gemeenschap. Om niet te vergeten. En om actuele gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen beter te kunnen begrijpen.”
    https://www.indischherinneringscentrum.nl/actueel/nieuws/indisch-herinneringscentrum-krijgt-bijzondere-leerstoel

    • Jan A. Somers zegt:

     “de bijzondere leerstoel sluit aan bij het doel van de initiatiefnemer” Ja, maar de hoogleraar beoefent wetenschap en is daar vrij in. Hij/zij is daar zelf verantwoordelijk,voor. Die leerstoel is een orgaan van de universiteit, niet van het IHC. Dat er een band bestaat tussen hen is daarbij niet bijzonder.

    • Loekie zegt:

     En wie betaalt een en ander?

    • Jan A. Somers zegt:

     Dat kunt u opvragen bij de universiteit.

    • Boeroeng zegt:

     Loekie…
     Daar staat niet dat het hoogleraarschap door stichting Pajong wordt betaald.
     Maar die aparte stichtingsvorm is een juridische contructie, want het bestuur van Pajong zijn dezelfde mensen als het bestuur van het Indisch Herinneringscentrum.
     https://www.indischherinneringscentrum.nl/over-ons/de-organisatie
     https://www.indischherinneringscentrum.nl/over-ons/vriendenstichting

    • Loekie zegt:

     Punt 6 :
     Het Indisch Herinneringscentrum zet de leerstoel voort met gelden uit de voormalige Stichting Het Gebaar, die bij Stichting Pajong zijn ondergebracht.

     Klik om toegang te krijgen tot IHC-%20Pajong%20jaarplan%202015.pdf

    • Jan A. Somers zegt:

     Waar waarom vroeg u het dan aan mij?

    • e.m. zegt:

     Uw bijdragen worden blijkbaar toch op prijs gesteld. Niet waar, toch leuk . . . 😉

    • Loekie zegt:

     Omdat ge zei : “Die leerstoel is een orgaan van de universiteit, niet van het IHC”.
     Nu meen ik wel te begrijpen wat ge bedoelt, maar als een organisatie een leerstoel financiert, dan zal het toch niet zo zijn dat die organisatie zegt en denkt: nou prof, veel plezier, je gaat je gang maar.
     Zeker, de financier heeft zich niet te bemoeien met de inhoudelijke wetenschapsbeoefening, maarre helemaal doelloos zal het geld niet gegeven zijn.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” maarre helemaal doelloos zal het geld niet gegeven zijn.” Mijn oudste dochter en ikzelf hebben ook geld van Het Gebaar gekregen. Zonder voorwaarden, gewoon op aanvraag van de uitgever. Met een doel!!!;:het uitgeven van een boek. Ik zag daar ook de heer Bussemaker voorbij schuiven.

    • Loekie zegt:

     Half Indisch Nederland is toen naar voren gerend om geld te vangen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Daar was het toch ook voor bedoeld? Was inderdaad een lange lijst

    • Loekie zegt:

     Jawel, zoiets als een compensatie voor de kille ontvangst.
     Als men toen nog een baby was of men was helemaal niet kil ontvangen, integendeel, kan het de vraag zijn of het geld dan voor hen bestemd was, maar goed.

    • Jan A. Somers zegt:

     “kan het de vraag zijn of het geld dan voor hen bestemd was,” En ook voor de mensen die geen kille ontvangst hebben genoten? Zoals ik! Zoals mijn oudste dochter? Gelukkig deden ze niet zo moeilijk.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Niet waar, toch leuk . . . 😉” Heer e.m., uw bijdragen liegen er anders ook niet om. Uw lijst met niet teruggevorderde uitkeringen is overigens voor mij zoek geraakt. Ik wilde eerst nog reacties afwachten, maar het bleef oorverdovend stil. Behoort dit tot de zaken waar men niet over spreekt?

    • e.m. zegt:

     @Jan A. Somers zegt: 7 juli 2019 om 11:12 Uw lijst met niet teruggevorderde uitkeringen is overigens voor mij zoek geraakt.
     — Oy, die vermaledijde ‘map met zoekgeraakte stukken’

     @Ik wilde eerst nog reacties afwachten, maar het bleef oorverdovend stil. Behoort dit tot de zaken waar men niet over spreekt?@
     — Was mij in eerste instantie helemaal niet opgevallen!

     “”— Specificatie bruto voorschotten ad. 1 miljard gulden***: ‘niet teruggevorderd!” :
     01. Rehabilitatie Indische oorlogsslachtoffers 134 miljoen gulden
     02. Uitbetalingen ingevolge de Algemene Oorlogsongevallenregeling 128 miljoen gulden
     03. Afkoop Indonesische vorderingen op Nederlanders 20 miljoen gulden
     04. Bijzondere voorzieningen 6 miljoen gulden
     05. Betalingen door de Regering gedaan voor opvangcentra en contractpensions 188 miljoen gulden
     06. Gelden voor meubelinkoop 30 miljoen gulden
     07. Periodieke uitkeringen voor gerepatrieerden 232 miljoen gulden
     08. Maatschappelijke en geestelijke verzorging gerepatrieerden 18 miljoen gulden
     09. Uitkeringen aan gemeenten ter bestrijding van onkosten van uitvoering van maatregelen ten behoeve van gerepatrieerden 17 miljoen
     10. Voorzieningen in Indonesië plus niet door particulieren terugbetaalde overdrachtskosten 110 miljoen gulden

     TOTAALBEDRAG niet teruggevorderd: 883 miljoen gulden

     ***exclusief ambtelijke pensioenen en exclusief de ambtelijke overtochtskosten atau overtochtskosten die door de Nederlandse overheid op basis van redelijkheid en billijkheid moesten worden betaald.””

    • RLMertens zegt:

     @ Loekie ea.; ‘leer stoel etc.’- Wat heeft dit met Asia’s Jazz Age te maken? Ik heb die dag de lezing in Spui 25 van de Amsterdamse Universiteit bezocht. En mij kostelijk verbaasd/geamuseerd met een sketch/comedy story van/over Miss Riboet! Een Inlandse jazz zangeres( zong jazz nummers in het Maleis), die in de jaren ’20/30 furore maakte. Met succesvolle optredens in oa. Soerabaja, aldus wijlen mijn pa. Voor al eerst een Inlands/Indo publiek. Later zelfs met Europese toehoorders. Verbaasd en verheugd dat heden daagse jazz studenten olv. Keppy deze zangeres uit de vergetelheid heeft gehaald. Een gezellig Indisch gebeuren met ( gratis!) lemper,pastij,drank/wijn etc. Een comédienne als meisje lawaai(!), begeleid door 2 musici. En de real miss herself op de 78 toeren plaat, afgedraaid op een heuse 78 toeren slinger draaitafel( + microfoon). De originele miss Riboet is zelfs op you tube ingebracht en te beluisteren! Een geweldig initiatief van Peter! (met dank!)

    • Loekie zegt:

     Je loopt achter. Riboet is in het verleden gememoreerd in verschillende artikelen, ze wordt besproken in boeken en er is allang een cd van haar verschenen.
     Maar ik kan mij voorstellen dat jij een leuke dag hebt gehad in een universiteitsgebouw met lemper erbij.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Was mij in eerste instantie helemaal niet opgevallen!” Ik vond uw lijstje keurig passen in de mand met Indisch verdriet, en verwachtte daarom enige reuring. Alleen paste de inhoud niet in het profiel, om dat nieuwe word maar eens te gebruiken. Dus(??) bleef het stil.

  • RLMertens zegt:

   @Loekie; ‘je loopt achter etc.’- De zangeres/comédienne keek vooraf de zaal; ca 80(incl.enkele Indo’s; ‘met Indonesische roots!’) pers., volle bak en vroeg wie oh wie heeft ooit van/over miss Riboet gehoord? Doodse stilte; ‘dan mankeert er iets aan uw opovoeding’, aldus de zangeres.

 3. RLMertens zegt:

  ‘Remco Raben etc.’- Het is mij nog steeds niet duidelijk wat hij van doen heeft met ; Asian Jazz age? Wel heb ik net zijn artikelen in de nieuwe Moesson gelezen; zijn interview met good old Cleinstuart ( Indische Nederlanders, een ontheemd volk, (opgetekend door ‘een gewoon Indisch meisje’), generatie genoot van Tjalie en een treffende(!) om/beschrijving van het Indo Europees Verbond! (IEV)- Lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.