Dick Büchel van Steenbergen

Telegraaf: Allesverblindend was de lichtflits op 9 augustus 1945 en daarop volgde een apocalyptisch tafereel. Vuurballen van duizend graden, een gloeiendhete luchtgolf, wolken van as en stof. En daarna ging alles op zwart. Dick Büchel van Steenbergen (98) maakte het mee. Hij overleefde de atoombom van Nagasaki.
Hij vertelde zijn verhaal aan Gregor Vincent, die het optekende in het boek De man die Nagasaki overleefde. Dit wordt morgen aangeboden aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Hans van Griensven. De auteur heeft er twee jaar aan gewerkt.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Dick Büchel van Steenbergen

 1. WIE MOET DE SCHADE BETALEN.DE NEDERLANDSE OF ENGELSE REGING.?
  Wreedheden van het Engelse leger in Indonsia.Wat ik van de Hr R.G heb om het tevertalen.Dit zonder zijn toestemming maar er is geen autheurs rechten geschonden en het is ook geen geheim. Wel is het mischien dat Hr G. voor het eerst en de laaste keer, mij met zijn vertaling lastig zal maken.
  De temperatuur van Padang word warm wegens de dood an Major Anderson
  Kampongs en huizen worden door de Geallieerden verbrant.
  De Ministeri Van Voorlichting had een telegram ontvangen van de Resident van Padang(West Sumatra) dat aan hem gezonden was, als volgt:
  Op 8 December ’45 heeft de comandant van de Geallieerde Troepen ons bericht gegeven dat Majoor Andeson en zijn Staf ,samen met juffrouw Alingham van de Engelse Rodekruis,op 3 December ’45 j.l.om 4.30 uur in de middag,naar de badplaats ging in Soengai Barameh dat nabij Teloek Bajoer is.Sins dien zijn ze niet nog niet teruggekomen.Volgens de Commandant van de geallieerde Troepen is de verdwijng van deze mensen vooroorzaak door ,dat ze ontvoerd zijn door de extremisten jongeren van Indonesia.Anders dan dat ,was ook geinformeerd dat in de avond uuren schermutselingen gebeuren tussen het volk en de Geallieerde Troepen die op patrouille zijn.Naar aanleiding van het vuurcontact in kampoeng Alai- dicht bij Padang,Dat gebeurde tussen de avond van 5 en 6 (December 1945) heeft de Geallieerde Troepen negen huizen tot de grond verbrant dat op het gebied ligt.
  {….}’
  ***
  Rapport van de krant RA’JAT:De stem van het volk om de Repoeblik Indonesia terverdedigen. No.5.1ste jaar.Rebo 2 Januarie 1946.Omtrent de moord van Majoor Anderson de commandant van de Engelse Mariniers( Geallieerden) tevens ook juffrouw Alingham van de Engelse Rodekruis die hem begeleid.
  Verder apporteerde deze krant, dat 2 lijken van Gealieerde matrosen(Engelse) dat door het ”gepeupel” vermoord zijn , ook al gevonden is.”De lijken van Majoor Anderson en juffrouw Allingham die door de Geallieerde Troepen op 19 Desember 1945 zijns gevonden .De ceremonie van de begrafenis is de volgende morgen gedaan “Dat ook vertegenwoordig is door Het Hoofd van de K.N.I(Komite Nasional Indonesia) en het Hoofd der Politie in West Sumatra en de Resident zelf. En op de zelfde dag heeft de Geallieerden een communiqué uitgegeven dat het volk verboden is om uit huis te zijn van af 9 tot 13 uur in de middag. Alle deuren moeten gesloten .”
  Achteraf is gebleken dat de moordenaars van Majoor Anderson en Juffrouw Alingham.:” 5 bekende criminelen waar onder hun 2 Buginesen”.
  Met het resultaat dat de Engelse Leger in Padang een brutale daad heeft gedaan: door het verbranden van huizen en het dood schieten van onschuldig volk.Gebasseerd op 3 telegrammen van de Gouverneur van West Sumatra, RA’JAT berichte verder: 49 huizen zijn door de Engelse troepen zijn verbrant in Soengai Barameh en in Gaoeang 98.en in Taluak Nabuang 61.”12 mensen zijn dood geschoten:Verder gerapporteerd:Indien er wapens gevonden zijn dan worden( door de Engels troepen) de huisen onmiddelijk verbrandt en dat zijn kampoeng Paoeh,Tabing,Loboek Aloeng, Koto Tengah, en in Padang zelf met total 224 huisen.Nog niet inbegrepen huisen die vernietigd zijn.De Gealieerde troepen hebben nog de kazernes van de TKR verbrand in Padang en Boekttinggi.Ook het kantoor van de krant OETOESAN SOEMATERA in Padang is vernietigd.
  Deze buiten beperking daden van de Engelsen is naar de Centrale Regering in Djakarta gerapporteerd om een sterke protest in te dienen bij de Engelse regering dat de Engelsen in West Sumatra barbaarse daden hebben gedaan.

  • R Geenen zegt:

   @@Wel is het mischien dat Hr G. voor het eerst en de laaste keer, mij met zijn vertaling lastig zal maken.@@
   Als U dat vindt, dat mijn vraag ter vertaling van het artikel, lastig vallen is, had u dat kunnen laten. Niet eerst wel doen en daarna klagen!
   Toen ik dat Indonesische artikel in mijn bezit had, heb ik diverse vrienden in SoCal gevraagd, of ze iemand wisten die het voor mij kon vertalen. Een paar leden van het blad De Indo hadden mij op uw naam gewezen. Immers u schrijft ook in het blad De Indo. Nu ik weet dat U dat onder lastig vallen plaats zal ik beslist U ook niet meer benaderen. Trouwens, de schrijver van dat artikel heb ik ook benadert. Maar helaas geen reactie gekregen.

 2. Boeroeng zegt:

  Op Historiek publiceren we een indrukwekkend fragment uit het boek, over Fat Man, de atoombom die Nagasaki verwoestte en de Tweede Wereldoorlog beëindigde.
  historiek.net

 3. Boeroeng zegt:

  Boek over ‘De man die atoombom Nagasaki overleefde’: ‘Ik ben nooit boos op de Japanners geweest’
  ed.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.