TFIR de Birma-Thailand claim

In 1947 werd de Birma-Thailandspoorlijn door het Geallieerd Opperbevel aan Thailand verkocht. Een deel van de opbrengst werd geoormerkt als compensatie voor alle geallieerde ex-dwangarbeiders. In 1954 plaatste de Nederlandse regering een oproep in een aantal kranten om Nederlandse ex-dwangarbeiders van deze compensatie op de hoogte te stellen. De oproep heeft lang niet alle rechthebbenden bereikt door o.a. de roerige situatie in Indonesië, de verhuizing naar Nederland of elders in de wereld. Er was amper geld om te overleven in Nederland, laat staan voor een krantenabonnement. Veel ex-dwangarbeiders hebben uiteindelijk nooit het ‘smartengeld’ ontvangen waar ze recht op hebben (destijds 61,73 gulden). Sinds de oprichting van TFIR in 2015 konden rechthebbenden zich bij ons aanmelden, zodat wij een dossier konden opbouwen en de claim voor hen konden onderzoeken. TFIR

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op TFIR de Birma-Thailand claim

  1. R Geenen zegt:

    Heb daar een tijd geleden ook op gereageerd. SAIP zegt dat ze bijna iedereen hebben uitbetaald.
    Mijn echtgenote kwam als wees van 12 in Nederland. Haar oom, jongere broer van haar moeder, was KNIL/vrijgezel. Zou zij zijn uitbetaald? Of kwam zij daar niet voor in aanmerking?
    Mijn pleegzus/nicht was ternauwernood 1 jaar, toen haar moeder stierf. Haar vader stierf aan de Burma spoor. Zij is nu 80 jaar en woont in Florida. Heeft SAIP haar uitbetaald? Het gaat niet om veel, maar het is goed dat TFIR dat uitpluist. Mijn ervaring met SAIP is trouwens niet erg gunstig.
    Op een schrijven van mij heb ik precies 5 maanden moeten wachten, voordat ik een antwoord kreeg. Vraag mij af wat ze daar de hele dag aan het doen zijn. Hele dag is ook niet waar. Belde eens kwart voor 4 NL tijd en toen bleek dat de desbetreffende ambtenaar al naar huis was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.