De Weduwe van Indië: Gonggrijp van der Sanden

Mathilda Louise Henriette Gonggrijp van der Sanden werd geboren in 1889 te Tasikmalaja.  Het is te vermoeden dat ze in 1966 begraven werd door haar halfzus Louise, die later werd bijgezet. De rouwadvertentie die Louise maakte vermeldt niets over kinderen en echtgenoot van Mathilde. Mogelijk waren die er niet. Want Mathilde voer september 1949 met de Willem Ruys naar Indië onder de titel mej.  In gezelschap van Louise met  haar  kinderen en  zij verbleven in Nederland bij zus Marie, gehuwd met Tjalling Ament, te IJlst
Vermoedelijk was het Mathilda, die slaagde te Indië in 1922 voor een handelsexamen. Maar waar ze woonde en werkte is niet bekend. Hoewel een persoonskaart in Amsterdam haar beroep  noteerde als secretaresse van een advocatenkantoor .  Was dat na de oorlog in Indië  ?
Ouders van Mathilda waren koffieplanter Hendrik Cornelis Rinia Gonggrijp en Louise van Haastert. Hendrik, geboren in 1850 te Semarang was het eerste kind van een zendelingenechtpaar die naar Indië ging. Zijn vader was tevens leraar te Semarang, Depok en Toegoe en vanaf 1865 te Delft. Een broer van Hendrik was Frederic, schoonzoon van het echtpaar Reyneke-Andela In 1909 kreeg Hendrik toestemming van het Indisch Gouvernement zijn moedersnaam van der Sanden toe te voegen aan de naam Gonggrijp.

Louise van Haastert was de kleindochter van de Javaanse vrouw Essa en de stamvader Christiaan Haastert uit Haarlem.  Christiaan was 17 jaar toen hij als militaire chirurgijn in de opleiding naar Indië ging in 1817 .  Hij klom op tot luitenant-kolonel en werd burgerarts te Semarang. Meer informatie.
Een andere kleindochter was Nicolina Sloot die bekend werd als Melati van Java.

Louise Marie Antoinette, geboren 1908,  overleed in 1977 en rust ook in dit graf, bijgelegd door man en kinderen.
Hendrik Gonggrijp van der Sanden was haar vader,  haar moeder was Melanie Damwijk (1868-1943) Een 19-jaar  jongere zus van  Ida Damwijk, moeder van de broers van der Wall. ( Victor Ido en Constant).
Stamvader Damwijk was Johannes Willem, geboren in 1778 te Semarang en in 1793 in VOC-dienst genomen als ‘soldaat aan de pen’, Deze 15-jarige begon dus als kantoorhulpje in de militaire administratie.
Hij had een oudste zoon met de Chinese vrouw Seima en meer kinderen met Maria Frederika van Santen, indo-europese dochter van Jacobus van Santen uit Amsterdam, opperkoopman en hoofdadministrateur van de VOC.
In 1966 werd Louise te Amsterdam ingeschreven als onderwijzeres, haar beroep voor haar huwelijk  met Johan Oppermann in 1935 (1900-1987).  Johan was zoon van generaal-majoor Johan Valentin Leonard Oppermann en Therese Annette Henriette Baermayer von Bariënkhofen. Stamvader Valentin Oppermann werd in 1808 geboren te Hessen, Duitsland en werd commies op het residentiekantoor van Batavia. Hij had kinderen met Petronella Heynis, dochter van de slavin Samiera van Sidensing.
Johan werkte als assistent  Technische Hoogeschool te Bandoeng (1929, 1930),  employee van De Bas en Co. (1937), irrigatieopzichter(1940) en tuinopzichter (1943) bij de suikerfabriek Djatiroto, burger bij het Vernielingskorps, afkomstig van Segeri (Celebes), wordt op 16-2-1943 door de Japanse bezetter gevangen genomen.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.