Crowdfunding theaterstuk Hallo Bandoeng! 

De actrice Loulou Rhemrev, graaft met de theatervoorstelling Hallo Bandoeng! in haar familiegeschiedenis op zoek naar antwoorden op vragen die haar leven beheersen. Wat heeft haar Indische vader doorgegeven? Zit familiegeschiedenis in je genen?     door Loulou Rhemrev – voordekunst

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Crowdfunding theaterstuk Hallo Bandoeng! 

 1. “Hallo Bandoeng!
  Dit is de bibberende en half huilende stem van een moeder van 85 jaar die 25 jaren lang de stem van haar zoon niet heeft gehoort.”God dank dat ik de stem van mijn zoon nog een maal kan koren.
  “ Tabee Moesje, hier ben ik .Nooit heb ik elke avond vergeten om U foto te kussen voor dat ik ga slapen!”

  Deze vrouw zat in een telegraaf kantoor in Holland die een verbinding heeft met RADIO STATION KOOTWIJK. En de zoon in Gunung Puntang Cimaung op de berm van de berg Malabar.

  Dit is allleen maar mogelijk door de eerste uitvinding in de wereld van de een korte golf radio zender en gebouwd door DR Ir Cornelis Johannes DE GROOT. Een radio tehnicus van de Karsruhe Univrsiteit.Met de desertatie: “Tropische invloed op de radio golven “.
  De noodzaak van deze rechtreekse verbinding tussen het moeder land met Nederlands Indie was grootendeels veroorzaak wegens de Eerste Wereld Oorlog. Dat een kabel verbinding onmogijk maakt..

  De drie grote spoelen en tranfomatoren waren gelevert door Willem Smit & Co’s Tranfomatorenfabriek en de Electrische Genarator door Smit Slikkevee. Ook drie Electrische centralen warden gebouwd namelijk Dago,Pelengan en Dajeukolot.Antenne draden waren opgericht van 2 kilometer lang tussen Gunung Puntang en Gunung Haimun voor het zenden van de radio golven .De antennes zijn 350 M hoog.De antennes zijn naar Holland gericht met de afstand van meer dan 12 000 KM van Gunung Puntang.
  Deze telegraaf en telefoon en radio techniek zijn gebasseer op de ellectrische boog tehniek voor het opwekken van radio golven van 20 tot 75 kilometer dat weer door de aarde terug gekaatst wordt tot het Holland bereikt.
  Een zender heeft 750 Volt met een sterkte van 1 MA is nodig. En voorzaakt geweldige elctrtische sprinkels.
  Verschillende telefoon en telegraaf experimenten en testingen waren gemaakt maar geen antwoordt ontvangen van Holland dat tot uitstel verorzaken Maar uiteindelijk een bericht van de pers bureau ANETA ( van D .Berretty) uit Holland door is gekomen,en tot mogelijkheid van de officiele opening van de verbinding. Wat uiteindelijk op 5 Mei 1923 gebeurde door GG Dirk Fock.

  Een monument was opgericht van 2 naakte mannen met de wereld bol tussen hun benen.Een man met de hand voor een schreewende mond en en ander een hand aan het oor om beter te kunnen luisteren. Met de inscriptie:

  Eenzaam in trotsche natuur ligt zijn schepping op Malabar’s steilte: ‘t Woord harer machtige stem klink door tot de einden der aarde.

  ‘t Scheppend genie van De Groot verbonds trots d’oorlogsbezwaren, Nederland en Indie, zo ver uiteen, door den trillenden aether.

  In 1929 dus 6 jaren erna kwam en lied gezongen door Willem Frederik Chritensen Dieben alis Willy Deby met
  Een monument was opgericht van 2 naakte mannen met de wereld bol tussen hun benen.Een man met de hand voor en schreewende mond en en ander een hand aan het oor om beter te kunnen luisteren.. Met de inscriptie:

  Eenzaam in trotsche natuur ligt zijn schepping op Malabar’s steilte: ‘t Woord harer machtige stem klink door tot de einden der aarde.

  ‘t Scheppend genie van De Groot verbonds trots d’oorlogsbezwaren, Nederland en Indie, zo ver uiteen, door den trillenden aether.

  In 1929 dus 6 jaren erna kwam en lied gezongen door Willem Frederik Christensen Dieben alis Willy Deby met de naam” Hallo Bandoeng.” Maar helaas was tijdens de Indonesische revolutie hevig voor Radio Malabar gevochten en totaal vernietigd wegens de Repupbikeinse politiek van “verschroeide aarde”.En op de plaats van het monument staat nu een moskee.
  Wally Suparmo.

  • Jan A. Somers zegt:

   In die tijd een technisch hoogstandje! In mijn kinderjaren stond ik versteld van de hoge masten op de schepen van de Gouvernements Marine. Mijn vader wes da op die grote antenne daar bovenop.

 2. Loekie zegt:

  “Naarmate je ouder wordt, worstel je met dat onvermogen te spreken over diep liggende “geheimen” over wat hij meegemaakt in de oorlog. Je moet het er over hebben, omdat anders de pijn nog generaties lang voelbaar zal zijn.”

  Flauwekul allemaal. Of beter: zo gekunsteld. En het begint een cliché te worden. Elke Indische theatermaker die weer iets wil beginnen, heeft het over hetzelfde: zwijgende vader.

  Maar dan dat ‘generaties lang voelbaar zijn’. Wat weet men van (over)grootvader die bezig is geweest in de Atjeh-oorlog, tijdens de Lombok Expeditie. Zijn pijn is in de volgende generaties voelbaar geweest? Of weet men er de ballen van? Of was er niks te merken?

  En dat ‘onvermogen te spreken’. helemaal geen onvermogen. Geen zin erover te praten. Dat is wat anders. En een Indo moet je nooit dwingen om te spreken, want dan worden zijn kaken nog stijver.
  Maar ja, die Hollandse tic: gooi het eruit, gooi het in de groep…Geen bal verstand van Indisch innerlijk leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.