Ceylon Dutch Burgher Exhibition

The VOC Heritage in Asia: The Dutch Burghers of Ceylon exhibition,features the social interaction in the VOC settlements in Ceylon (now Sri Lanka).The research is based on authentic documentation from primary sources.  The Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) has left a huge reservoir of information which is found in archival collections in the Netherlands, Indonesia,Sri Lanka and South Africa.  The aim of our project is to document the rich history of the former Dutch/European community in a series of exhibitions. The exhibition travels to five destinations;each exhibition is different. The exhibition is complemented by a comprehensive encyclopaediawhich is divided into two segments – the historical contents and the family summaries     Ceylon Dutch Burgher Exhibition Zie ook deze link.

Komende expositie;
VOC Heritage in Asia: The Ceylon Dutch Burghers
Melbourne, Australia 8th–12th June, 2019

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ceylon Dutch Burgher Exhibition

 1. Jan A. Somers zegt:

  Ze hebben/hadden ook een tijdschrift: Journal of the Dutch Burgher Union of Ceylon.

 2. PLemon zegt:

  @ The VOC Heritage in Asia…..

  # Hoe anders nu : Het VOC Café in de Schreierstoren heet voortaan Café De Schreierstoren. De eigenaars van het café zijn overgegaan tot de naamswijziging nadat ze ernstige bedreigingen hadden ontvangen.
  ‘We dragen deze naam al 25 jaar. Sinds anderhalf jaar krijgen we echt dreigementen, daarvoor heeft nog nooit iemand een probleem ervan gemaakt’, zegt Amber Wolffenbuttel, samen met haar man eigenaar van het café. De bedreigingen richtten zich op de verwijzing naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de naam van het café. Dit vanwege de link tussen de VOC en slavernij.

  ***. In de Nederlandse geschiedenis heeft vrijwel heel de wereld een rol gespeeld. De Nederlandse diaspora is wereldwijd verweven in tientallen culturen. De Nederlandse architectuur is te bewonderen op historische plekken van Senegal tot Bangladesh. Geografische namen in het Nederlands zijn talrijk. Legio talen kennen woorden uit het Nederlands. Nederlandse ontdekkingsreizigers, wetenschappers en handelaren brachten overal Nederlandse invloeden.

  -Sri Lanka
  Het eiland Ceylon, de oude naam voor Sri Lanka was van 1658 tot 1795 een Nederlandse kolonie. Diverse Sri-Lankaanse families zijn vermengd met Nederlands bloed. Er is nog steeds een dutch burgher gemeenschap van afstammelingen van Nederlanders. Enkele gebouwen zoals forten en kerken in de steden Colombo, Galle and Matara stammen uit de koloniale tijd en worden bewonderd om hun mooie architectuur. De wetgeving in Sri Lanka is deels gebaseerd op de Nederlandse wetgeving. In de taal zijn ook Nederlandse overblijfselen te vinden zoals de woorden puspas voor poespas en kapoti voor kapot.
  https://mens-en-samenleving.infonu.nl/carriere/65848-nederlandse-diaspora-wereldwijd.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.