Updates imexbo.nl

Het kerkhof Soekoen te Malang – deel 5

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is graf_deux_malang.jpg


Het kerkhof Soekoen te Malang deel 6
Zie verder .

 

Het kerkhof van Padang/ Sawah Lunto, West Sumatra, :

 

Taman Prasasti :

Het kerkhof Bojonegoro
Rienk Spekman, boekhouder van beroep
En een update van de pagina Lonthoir Banda .
Frontpage: https://www.imexbo.nl/

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Updates imexbo.nl

 1. Hans Boers zegt:

  Dank voor plaatsen B.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Ik geniet van deze rijkdom! Graven van mensen die ik ken uit Poedjon. Sukun ligt vol met Versteegh-en.

  • Hans Boers zegt:

   Dank heer Somers…. Lumajang zat er ook vol van 🙂 En de Ronkes’ en Phefferkorns’

   Ik heb nog veel meer van die oude vergeten bergaafplaatsen in Oost Java’s voornalige plantages op eigen plantage terrein te ruste gelegd… Glenmore bijvoorbeeld had er ook een paar, helaas door de tand des tijds en afbraak zijn ze niet meer… Wat dacht u van die oude legerplaatsen /garnizoenen/ nood bivakken of plaatsen in de jungle waar werd gevochten en de gesneuvelden zo maar een plekje onder een boom kregen en de weduwes als pensioen (veelal Inlandsen met een grote “I”) vaak als dank “niets” kregen.
   Majoor Toontje Poland’s weduwe was zo’n geval. Officieel gehuwd en na zijn verscheiden kreeg zijn weduwe “nul pensioen” maar verzorgde wel zijn 9 kindertjes. Zijn kornuiten / Madurese (!!!!) manschappen hebben toen geld ingezameld waar de weduwe een hotel/pensionnetje kon van openen en runnen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik was lang geleden op Sukun (waar ook mijn grootvader begraven is) en zag het verpieterde en aangevreten register. Indertijd kwam er een oproep van Het Gebaar om voorstellen tot onderzoek. Ik heb toen een voorstel ingediend om op begraafplaatsen in Azië en Afrika oude graven van Nederlanders op te sporen, mogelijk samen met registers. Goedkoop uit te voeren door Nederlandse en Indonesische studenten geschiedenis, met ondersteuning en apparatuur van Nederland. Werd niet interessant gevonden. Mogelijk door de lange duur van het onderzoek, men wilde snel scoren.

    • Hans Boers zegt:

     Dank heer Somers voor uw aanvullend kommentaar. Jammer dat uw plannen niet doorgegaan zijn.

     In 2007 of 2008 (of wellicht iets eerder) had het gemeentelijk bestuur van Malang plannen om Sukun in kaart te brengen, althans om de graven en registers in overeenstemming te brengen. Het werd groots aangekondigd in lokale grote kranten, doch helaas: er kwam niets van terecht. Net wat u zegt: de registers waren in te slechte konditie en bovendien waren reeds veel (oudere) graven (en die er al armoedig uitzagen) bij die gelegenheid maar meteen geruimd…(Zo ook mijn moeders graf)… de resten werden achterin het kerkhof bij elkaar gedaan en een hoop zand erover en klaar was Kees (In dit geval dan Pak Ngatemo of Pak Ali). De vrij gekomen grond werd “schepklaar” gemaakt voor “nieuwe” a.s. “bewoners/bewoonsters” die uiteraard de kassa van Sukun spekten. Ik moet wel toegeven, dat men heden ten dage Sukun wel aardig schoon houdt en her en der zelfs verfraait. Mijn laatste foto’s dateren van sept 2018.

     Het voormalige Europese kerkhof te Kediri was een ander lot beschoren…dat kerkhof is helemaal de schop op gegaan en tegenwoordig is het terrein in gebruik door een kantoor van o.a. Het Roode Kruis en nog wat andere kantoortjes.

     Circa 5 jaar geleden was een plan geboren om van Peneleh te Surabaya – in navolging van het oude Kober kerkhof Tanah Abang Jakarta – om te toveren tot een eender soort openlucht museum. Er was zelfs al een Nederlandse groepering aan bezig (op papier) maar ook hier helaas pindakaas… Het kerkhof houdt men wel schoon en vele toeristen (buitenlands alsmede binnenlands – er worden soms door scholen excursies georganiseerd voor hun leerlingen) komen even kijken naar de oude vervallen graven tegen uiteraard een bijdrage in de vorm van toegangsgeld, ik dacht momenteel tegen het bescheiden bedrag van ca 5000 Rp (30 cent ongeveer) pp. En de warunghouders bij de ingang van het kerkhof verdienen er ook weer aan.

     Ik zelf roep vaak de hulp in van studenten – die heel leergierig zijn naar Neerlands Indisch verleden en er vaak – uit eigen middelen – erop trekken om de oude vervallen kerkhofjes (die van de oude suikerfabrieken bijvoorbeeld) in de binnenlanden te bekijken en te fotograferen. Ik krijg die foto’s van deze jongens en meisjes tegen de kostprijs van: een bordje rijst met wat toebehoren en een kleine bijdrage in hun benzine kosten en wat achtergrond details van de betrokken begravenen, die zij op hun beurt weer gebruiken voor het samenstellen van hun scripties t.b.v. hun iniversitaire studie. En zo is de alom oude ruilhandel toch nog in gebruik toch.

     Ik ben er best een beetje trots op, dat ik diverse nazaten in Nederland blij heb kunnen maken met de afbeeldingen van de (restanten of soms nog heel intact zijnde) graven van hun opa’s en oma’s. Mijn pronkstuk is wel het feit, dat afbeeldingen van het graf van de Armeense fotograaf KUKRKDIJAN uit Surabaya destijds en te Peneleh te ruste werd gelegd, nu gearchiveerd zijn in het nationaal archief te Yerevan Armenie. Zijn studio was destijds te Surabaya gelegen onder de Simpang Apotheek, u nog wel bekend klinkend neem ik aan en uitkijkend op de grote klok op het kruispunt.

     Ik wens u en de uwen nog een fijne dag en mea culpa voor mijn lang “kletsverhaal”.

    • Jan A. Somers zegt:

     Niks kletsverhaal! Trots zijn op uw werk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.