Verzet tegen kleine gasvelden

 Peter Flohr van Stop Gaswinning Loon op Zand 
“Het zit in mijn genen. Mijn familie kwam in 1954 vanuit Indonesië naar Nederland. Het verhaal gaat dat mijn moeder twee dagen na aankomst in Den Haag ging pleiten voor een beter onderkomen. Zelf ben ik vanaf mijn studententijd al actief, sinds 2006 zit ik in de gemeenteraad. Het protest tegen de gaswinning is een strijd van burgers en kleine gemeenten tegen een machtige landelijke overheid en een grote onderneming als Vermilion.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Verzet tegen kleine gasvelden

 1. Loekie zegt:

  Er was een kettingbotsing op de snelweg, met doden en gewonden, en Keesie zei: weg met auto’s, weg met wegen!

  Er was een treinongeluk, geen doden, wel gewonden, en Keesie zei: weg met het spoor!

  Een balkon aan een flat was ingestort, twee gewonden, en Keesie zei: weg met balkons en flats.

  Een onbekend aantal mensen zijn ziek geworden na het nuttigen van sate ajam op een pasar en Keesie zei: …… !

 2. R Geenen zegt:

  Dag Peter,
  Blij weer iets van je te horen. Houd er de moed in blijf het goede werk doen.
  Ron Geenen

  • Peter Flohr zegt:

   Dag Ron, binnenkort hoor je weer van mij m.b.t. De Indische Kwestie. Er staan spannende dingen te gebeuren. Ben er volop mee bezig. Ik hou je op de hoogte.
   Groet
   Peter Flohr

 3. Jan A. Somers zegt:

  Die kleine gasvelden zijn juist handig om zonder plaatselijke problemen het Groningse veld te ontlasten. Het gas in die kleine velden heeft vaak een te hoge calorische waarde, maar daar wordt dan Gronings gas met een lage calorische waarde bijgemengd. Maar ja, tegen is tegen! Toen ik in de jaren 60 in Rijswijk kwam te wonen en kort daarna in Delft, was Groningen nog niet in productie, maar kregen we aardgas uit zo’n klein veld in het Westland. Daar waren ook de tuinders verguld mee.

  • Indorein zegt:

   “Nederland moet van het gas af, koste wat het kost!”
   Dit is het credo van de religieuze sekte van klimaatverandering gelovigen (voornamelijk linksgerichte VVD-ers en echte linkse lui zoals van Groenlinks).
   De werkelijkheid is echter anders: o.a. Duitsland (wel een beetje groter en wijzer dan dit kleine kikkerlandje!) gaat juist massaal over op gas als schone brandstof.

   Als je commentaar levert op de manier waarop de “religieuzen” NL CO2-vrij willen maken (het kost honderden miljarden!) en alternatieven voorstelt zoals waterstof of atoomenergie dan wordt je nog net niet gevierendeeld (oude Hollandse manier om je leven te beëindigen!).
   De Jessias van Groenlinks kan ik het niet kwalijk nemen: hij is immers ongeschoold en kakelt maar wat. En de vele hooggeschoolde dames die op hem stemden, willen eigenlijk een kind van hem.
   De linksgerichte VVD-ers met hun paus Edje Njjpels is echter andere koek! Die willen mij doen geloven dat als ik maar financieel volstrekt ondraaglijke kosten maak (schuldenlast) om mijn huis klimaatveranderingskostenvrij te maken, dat ervoor zal zorgen dat het klimaat niet verandert.

   En even terzijde: Deze Edje Nijpels lijdt overigens aan een schimmig hersenletsel, want hij meende “iets” te hebben gehad met Linda de Mol toen beiden nog jong en willig waren!
   Linda ontkende in alle toonaarden.

   De werkelijke reden van deze “linkse”VVD-ers: elk huis in NL ombouwen van gas naar elektrisch. Dit kost volgens de club van aannemers (praktisch allemaal VVD-ers)
   zo’n € 60.000,- per huis! En hier zitten de bedrijfsgebouwen niet eens bij in!
   Dit betekent voor die bedrijven en hun toeleveranciers uit de industrie (ook allemaal VVD-ers) voor vele jaren een zeer goed gevulde orderportefeuille waar ze niets voor hoeven te doen want het wordt in de schoot geworpen.
   Ook de banken die de financieringen op zich zullen nemen, verdienen er miljarden euro’s aan zonder dat ze ook maar 1 cent hoeven te investeren in bijvoorbeeld marketing.

   Ben ik tegen maatregelen om de CO2 uitstoot te beperken? Nee, helemaal niet! Maar er zijn talloze andere manieren om dat te verwezenlijken. Bijvoorbeeld een goede geboortebeperking in regio’s zoals Afrika en Azië opzetten. Windmolenparken en zonne-energie via dakpanelen op huizen en gebouwen zijn niet de meest economische oplossingen maar wel de duurste; schone nieuwe kernenergie wel, waterstof ook.

   Ik zeg niet waar ik woon, want dan wordt mijn huis overgoten met pek en veren en wordt ik geboeid afgevoerd door de geheime klimaatpolitie naar een afgelegen hermetisch afgesloten psychiatrische inrichting, die eigenlijk was bedoeld voor o.a. psychiatrische moordenaars en verkrachters, maar die een beroep hebben gedaan op hun recht op privacy waardoor er nu vele plaatsen beschikbaar zijn gekomen voor klimaatverandering critici.

   • Jan A. Somers zegt:

    Met een discussie tussen wetenschap en bla bla kom je niet verder. Maar bestuur dient er wel rekening mee te houden, maatregelen treffen duurt jaren! En besturen is vooruitzien. Zo krijgt het IJsselmeer een grotere centrale plaats in het waterbeheer, met grotere variatie in waterstanden. Bij het groot onderhoud aan de Afsluitdijk wordt daar nu al rekening mee gehouden. Verzwaring van de buiten/binnenbermen en verhoging met twee meter. Het Rijn-Schiekanaal in Delft waar ik op uitkijk is Delflands boezem. Dit is al de centrale plaats van het waterbeheer. Bij het reguliere onderhoud, waar ik op uitkijk zie ik ook de beschoeiingen verzwaard worden en de bermen opgehoogd. Omdat de straten ernaast even hoog moeten blijven worden de fietspaden en wandelpaden verhoogd. Allemaal klussen die vele jaren kosten, moet je dus nu aan beginnen als je toch onderhoud pleegt. Je kunt niet wachten tot het zover is.

    • plemon@lijbrandt.nl zegt:

     @ Dit is het credo van de religieuze sekte van klimaatverandering gelovigen …

     # Je zou het haast denken dat van die CO2 hysterie gelovigen, maar dat is alleen de verpakking van het echte probleem : voor de olie is de Arabier onze baas en dan komt de Rus er straks bij voor het gas.

     *** De Groningse gaskraan mag dan dicht moeten, maar dat betekent niet dat de vraag naar Slochteren-gas omlaag zal gaan. Wat betekent dat in de praktijk? Sam Gerrits ging de opties af en concludeert: we zitten met de gebakken peren.

     Wij Nederlanders mogen onszelf graag voor de gek houden. We denken bijvoorbeeld dat we onze huidige energiesituatie, waarin zeven van de acht miljoen Nederlandse huishoudens volkomen afhankelijk zijn van één unieke soort aardgas — te weten die uit het steeds problematischere Slochteren-veld — zelf gecreëerd hebben. Of dat de Staat in de jaren zestig zelf de regie had over de aanleg van ons gasnet.

     De realiteit is anders. Onze Slochteren-verslaving danken we grotendeels aan één Amerikaan: de inmiddels overleden Exxon-ingenieur Douglass Murray Stewart.
     Samengevat:
     De Groningse gaskraan gaat dicht. Als reactie op de voortdurende aardbevingen, heeft de overheid besloten om nog maar 12 miljard kuub per jaar op te pompen uit het Slochteren-gasveld.
     Een klein probleempje: Nederland heeft dankzij ExxonMobil en Shell al sinds de jaren zestig een verplichting om zo’n 28 miljard kuub aardgas per jaar te leveren aan het buitenland. Tel daarbij op dat we zelf ook nog 26 miljard kuub per jaar gebruiken, en je zit met een gat van 42 miljard kuub gas per jaar.
     Om aan de gasvraag te blijven voldoen, zal Nederland op de één of andere manier gas moeten gaan importeren. Daarvoor zijn de opties beperkt. Onze diplomatieke relaties met Noorwegen zijn verstoord, en een grote LNG-gasdeal laat op zich wachten. Op dit moment ziet het er daarom naar uit dat Nederland voor zijn gas afhankelijk gaat worden van Gazprom — van Rusland dus.
     Slochteren-gas is geen standaard aardgas, dus we kunnen niet zomaar overstappen op bijvoorbeeld LNG (vloeibaar aardgas). Daarom zullen we met terugschakelen naar 12 miljard kuub hoe dan ook moeten wachten tot de stikstoffabriek in Zuidbroek is uitgebreid.
     https://www.ftm.nl/artikelen/russische-gasrotonde?share=1

    • Lord Dendeng zegt:

     Alles moet omhoog omdat de zee level 70 meter hoger wordt.

    • R Geenen zegt:

     70 meter? Wat overdreven, niet

   • R Geenen zegt:

    @@Dit kost volgens de club van aannemers (praktisch allemaal VVD-ers) zo’n € 60.000,- per huis! En hier zitten de bedrijfsgebouwen niet eens bij in!@@

    Als dat juist is, dan vraag ik mij af, wat die 60.000 van ieder huis en oppervlakte in NL voor invloed heeft op het CO2 gehalte in de rest van de wereld? Een paar nullen voor het getal?

    • Loekie zegt:

     Het gaat de klimaatdrammers niet om CO2, maar om de aloude Hollandse koopmansgeest (onze innovatie-technieken kunnen wij verkopen aan het buitenland), misplaatst idealisme ( een land waar vlindertjes wiegen op de wind, korenbloemen en madeliefjes groeien op velden en waar 40 miljoen mensen op elkaar, maar in vrede leven) en daar bovenop het eveneens aloude fenomeen om het braafste jongetje van de Europese klas te willen zijn.

  • Jan A. Somers zegt:

   “zo’n € 60.000,- per huis! ” Nou nou, mag het een onsje minder? Net als de berekening voor ons eigen huis?
   “geboortebeperking in regio’s zoals Afrika en Azië opzetten.” Natuurlijk moeten anderen dat doen, nieuw koloniaal bewind. En zelf lekker blijven genieten van onze luxe.

 4. Robert zegt:

  Wonen er al 40 miljoen mensen in Nederland?

  • R Geenen zegt:

   40 miljoen? Niet mogelijk, denk ik. Zeespiegel stijgt, de grond zakt. Ze willen veel groen hebben. Of alle eensgezinds huizen in dorpen en steden moeten afgebroken worden en voor in de plaats torenflats. Met die 17 miljoen hebben ze waarschijnlijk wel het max. bereikt. Anders wordt ook de vrijheid – blijheid aangetast en oorlog breekt uit. Lees net dat 1 op de 4 kinderen al medische problemen hebben. Misschien moeten de Indo’s een ander plekje in de wereld vinden?

  • e.m. zegt:

   Zou overigens geen probleem zijn, en dan is het nog niet vol. Op West Java hebben ze het op twee na grootste vliegveld van Indonesië aangelegd in een regio zo groot als Nederland, en daar wonen en leven 70 miljoen Indonesiërs.

 5. Jan A. Somers zegt:

  Wonen zou kunnen, leven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.