Boeken

In Baru Belanda gaat sterrenchef Pascal Jalhay terug naar zijn roots en het land van zijn vader. De Indische keuken is naar zijn mening toe aan vernieuwing. Aan de hand van verhalen uit zijn jeugd en gerechten van gastchefs slaat hij een brug: met behoud van het goede van toen en gebruikmakend van de creativiteit en kennis van nu wil hij de Indische keuken weer modern maken. Baru Belanda is een culinaire ode aan de Indische keuken van toen én nu..  Zie ook dit.


Voor den Oost- Indiën en Batavia getekend, Het vergeten verhaal van de mennekes
De historie der 23.400 Belgische vrijwilligers in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger 1816 -1930   Jaak Henri Poortman.
Veel tastbaars is er van de Belgen die tussen 1816 en 1930 gediend hebben in het Koninklijk Nederland Indische leger KNIL niet overgebleven, in België. In eigen land waren ze al lang vergeten! De families die eventueel nog iets weten van een oud familielid die ooit naar Nederlands Indië vertrok, zijn gerust op één hand te tellen. En nochtans ze waren met véél meer dan een handjevol. Ongeveer 23400 man, en daar weet men in België niets meer van. Bedroevend en beschamend vond de schrijver, die hun verhaal besloot te delen.

Bij Uitgeverij Just Publishers verschijnt half juni:
De man die Nagasaki overleefde
Het ongelooflijke verhaal van soldaat Dick Büchel van Steenbergen ,
  van auteur Gregor Vincent

“‘Fat Man’ was maar één voorval, verschrikkelijk natuurlijk, maar een van de vele die ik heb overleefd” – Dick Büchel van Steenbergen

In dit waargebeurde verhaal vertelt Dick Büchel van Steenbergen voor het eerst hoe hij als KNIL-soldaat en krijgsgevangene WO II én de hel van Nagasaki heeft overleefd. Hij is een van de allerlaatste getuigen, geboren in Nederlands-Indië en is inmiddels 98 jaar oud. In dit boek vertelt hij hoe hij de Japanse overheerser analyseerde, zes concentratiekampen, twee helse tochten over zee en de atoombom van zeer nabij (1500 meter) overleefde. Dick bleef rotsvast vertrouwen dat een krachtige geest hem erbovenop zou houden. Ook toen zijn lichaam het bijna opgaf. Hoe deed hij dit? Waarom gaf hij niet op en wist hij te overleven? Een pakkend verhaal van een bijzonder positief en veerkrachtig mens. Een inspirerend voorbeeld van een man die elke tegenslag als mogelijkheid ziet, niet als bedreiging. Zelfs de atoombom.

De man die Nagasaki overleefde is een historisch belangrijk boek over ons verleden; wat hadden KNIL-soldaten meegemaakt voordat zij in 1945 na jaren van ontberingen direct ‘door’ moesten, opdracht kregen de onafhankelijkheidsoorlog voor Nederland tegen hun eigen mensen te vechten?

Door ‘Fat Man’, de atoombom die in 1945 door de Amerikanen op het Japanse Nagasaki werd gegooid, vinden minstens 40 000 mensen direct de dood. Duizenden sterven later. Japan ziet het nut van verder oorlog voeren niet meer in en capituleert op 15 augustus.

Het is voor het eerst dat Dick Büchel van Steenbergen zo gedetailleerd op zijn oorlogsjaren terugblikt. Hij vertelt hoe hij de explosie van de atoombom en de fall-out heeft overleefd. Maar ook over zijn tijd in gevangenschap, op Java, in Singapore, de vreselijke reizen aan boord van de helleschepen, de zes kampen, het beruchte concentratiekamp Fukuoka 14B, de niet aflatende kou op de Mitsubishi werf. Zijn oorlog. Hoe hij zijn geest veerkrachtig hield, nooit opgaf, moest overleven. Dag in, dag uit.

In het boek worden een paar personen opgevoerd. Een Amerikaanse oorlogsfotograaf en een Japanse piloot op een vliegdekschip. Zij vormen een eerbetoon aan alle mensen in oorlog, ongeacht hun nationaliteit, en zorgen ervoor dat Dick’s oorlogservaringen in een breder perspectief worden geplaatst.

In de Epiloog heeft Dick een laatste wens, hij is aanwezig bij een ceremonie in Nagasaki: het onthullen van een gedenksteen ter nagedachtenis aan zijn omgekomen kameraden en van degenen die de jaren van krijgsgevangenschap hebben overleefd. De datum is 9 augustus 2020, 75 jaar nadat de atoombom de stad Nagasaki vernietigde. Het is ook de geplande datum van de sluitings-ceremonie van de Olympische Spelen die in Japan zal plaatsvinden.

Auteur Gregor Vincent kwam tijdens zijn research voor dit boek tot een schokkende ontdekking: was de stad Nagasaki voor de tweede atoombom een gelegenheidsdoelwit?

Gregor Vincent werkte o.a. voor The Bank of America en Koninklijke Ahold. Zijn ervaringen en gedetailleerde kennis van de internationale zakenwereld vormen de basis voor de thrillers die hij schrijft. Eerder verschenen Bonus Time, Golden Troika (engels) en Congo. Na een toevallige ontmoeting met Dick Büchel van Steenbergen raakt Vincent geïntrigeerd door het verhaal van deze krachtige man. Er ontstaat een vertrouwensband. Na talloze gesprekken samen is er inmiddels een bijzondere vriendschap ontstaan tussen de twee mannen.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.