Slag in de Javazee – 27 februari 1942

Vandaag wordt de Slag in de Javazee herdacht, die op 27 februari 1942 plaatsvond tussen een geallieerd smaldeel onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman en de Japanse Keizerlijke marine onder schout-bij-nacht Takeo Takagi. De Combined Striking Force van 14 Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische schepen verloor. Vooral voor de Koninklijke Marine was de klap groot. Naast Doorman zelf verloren 900 Nederlanders het leven in de blauwe wateren van Indonesië. historiek.net

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Slag in de Javazee – 27 februari 1942

  1. Anoniem zegt:

    Het verlies was ook gedeeltelijk veroorzaak door geen luchmacht bijstand terwijl de Japaners het wel hadden. TRAGISCH!De Autralische luchtmacht bijstand was eerder terug gertrokken en de Commandant van de MLD Leutenant Genaal L.H van Oyen zat in Australia met de mom van vlietuigen te kopen of meerbijstand tekrijgen.De Autralieshe luchtmacht had werkelijk niet gedaan want ook vroegtijdig Kalidjati en Ambon verlaten en nooit tegen de Jap.gevochten.

  2. Boven staande artikel is van mij.Gek dat na een oorlog veklaring van Holland aan Japan met 70 KNIL soldaten met obsolete wapens en 10 Autralische ttoepen.En er helemaal geen COORDINATIE bestaat tussen de Landmacht ,Zeemacht en Luchtmacht(MLD) met zijn Buffalo’s(tegen de ZERO’s),bestond.Een bewijs hoe klein Holland de verdediging van Nederlands Indie had beschouwd.En later beter de Marshall plan kieste en zo gedwongen een zo slechte voorbeiding voor de souverineits overdracht in vergelijking met England aan India,Pakistan ,Malaysia etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.