Vertel óók over de Nederlandse rol in Indisch-oceanische slavernij

Er was plan  van een te  ondertekenen open brief van  Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië
(dit is  hun facebook.) Maar dat is nu onzeker
quote uit de brief:
maak Nationaal Museum Slavernijverleden inclusief en vertel óók over de Nederlandse rol in Indisch-oceanische slavernij

Het plaatje is de cover van het boek Batavia.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vertel óók over de Nederlandse rol in Indisch-oceanische slavernij

 1. Anoniem zegt:

  @ …wij teleurgesteld op dat Nederland weinig aandacht heeft voor slavernij rondom de Indische Oceaan.

  # ? Onze baboes, de djongos en tukan kebons werkten voor een maandloon( geld en natura). Werden niet eerder gevangen genomen en verslagen strijders en hun gezinnen handelswaar of boden mensen uit armoe niet hun diensten aan?

  *** De redenen waarom slavernij in de oostelijke koloniën veel minder bekend is dan die in het westen, hebben onder andere te maken met de geschiedschrijving. Historici hebben lang gesuggereerd dat slavernij in oost vooral in stedelijke huishoudens zou hebben plaatsgevonden waarbij de ‘bedienden’ veel bewegingsvrijheid genoten. Deze huishoudslavernij zou de eigenaar vooral status hebben opgeleverd en een mildere variant zijn van de loodzware arbeid – inclusief afranselpartijen – op de plantages in Suriname.

  Onderzoeker Matthias van Rossum (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) spreekt dit tegen. Daarnaast beargumenteert hij dat historici zich ook teveel blind gestaard hebben op de VOC en diens geringe aandeel in de slavenhandel en slavernij. Die was inderdaad niet groot, maar wie verder kijkt dan de onderneming ziet dat de werknemers – van officier tot matroos – als particulier in grote getale geld verdienden met slavenhandel. En daarvoor gebruikten ze de schepen en het handelsnetwerk van hun werkgever, de VOC.
  https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slavernij-in-nederlands-indie/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.