Vertel óók over de Nederlandse rol in Indisch-oceanische slavernij

Er was plan  van een te  ondertekenen open brief van  Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië
(dit is  hun facebook.) Maar dat is nu onzeker
quote uit de brief:
maak Nationaal Museum Slavernijverleden inclusief en vertel óók over de Nederlandse rol in Indisch-oceanische slavernij

Het plaatje is de cover van het boek Batavia.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Vertel óók over de Nederlandse rol in Indisch-oceanische slavernij

 1. Anoniem zegt:

  @ …wij teleurgesteld op dat Nederland weinig aandacht heeft voor slavernij rondom de Indische Oceaan.

  # ? Onze baboes, de djongos en tukan kebons werkten voor een maandloon( geld en natura). Werden niet eerder gevangen genomen en verslagen strijders en hun gezinnen handelswaar of boden mensen uit armoe niet hun diensten aan?

  *** De redenen waarom slavernij in de oostelijke koloniën veel minder bekend is dan die in het westen, hebben onder andere te maken met de geschiedschrijving. Historici hebben lang gesuggereerd dat slavernij in oost vooral in stedelijke huishoudens zou hebben plaatsgevonden waarbij de ‘bedienden’ veel bewegingsvrijheid genoten. Deze huishoudslavernij zou de eigenaar vooral status hebben opgeleverd en een mildere variant zijn van de loodzware arbeid – inclusief afranselpartijen – op de plantages in Suriname.

  Onderzoeker Matthias van Rossum (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) spreekt dit tegen. Daarnaast beargumenteert hij dat historici zich ook teveel blind gestaard hebben op de VOC en diens geringe aandeel in de slavenhandel en slavernij. Die was inderdaad niet groot, maar wie verder kijkt dan de onderneming ziet dat de werknemers – van officier tot matroos – als particulier in grote getale geld verdienden met slavenhandel. En daarvoor gebruikten ze de schepen en het handelsnetwerk van hun werkgever, de VOC.
  https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slavernij-in-nederlands-indie/

 2. Anders dan in de VOC tijd maar in modern Indie, zijn baboes, djongo’s en toekang keboens, HAPPY PEOPLE met 3 maal eten perdag en een salaris.En voelen zelfs een lid te zijn van de familie.

  • R Geenen zegt:

   Niet alleen dat. Ook bij speciale gelegenheden werden het personeel door de Chevaliers op Sumatra altijd goed behandeld en ook altijd extra geld gegeven. Diverse broers van mijn opa (in Padang) en zij die in Boekittinggi, Sibolga and Medan hun businesses hadden, hadden allemaal het zelfde principe. Behandel een ieder goed en betaal ze beter dan de concurrentie, en je bouwt aan een betrouwbare staf. Op die bases kon mijn oma ook haar hotel en restaurant draaiende houden. De broers hadden allemaal hun business in import en onderhoud van autos (Chevy’s, Hudson, Fiat, enz).

   • Jan A. Somers zegt:

    @boden mensen uit armoe niet hun diensten aan?@ Een mens moet toch gewoon werken om aan eten enz. te komen? Mijn broer en zus waren al te oud voor baboe Soep om de baas over te kunnen spelen. Die moesten wel Nederlands spreken met haar dochter als huiswerk, dat werd een meid die intellectueel op haar toekomst werd voorbereid. Ik als nakomertje was een geschikte prooi. Heb zo veel geleerd wat ik later als man wel of niet mocht. Mijn moeder liet haar haar gang gaan, waarschijnlijk was ze tevreden over haar opvoedingskunsten. Inclusief alle zaken die er niet waren, maar toch belangrijk in het leven. Zo weet ik dat er tussen hemel en aarde ……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.