Erfenis van de knilsoldaat


Erfenis van de knilsoldaat, meer over dit boek.
.
Artikel emmen.nu: Oorlog en strijd kenmerken het leven van Berend Stenekes (1890-1954). Als uit Dokkum afkomstige kanonnier in het neutrale Nederlandse leger stond hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven, vervolgens moest hij als onderdeel van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL) tijdens de Tweede Wereldoorlog de Japanners weren uit de toenmalige kolonie Nederland-indië. In datzelfde land werd hij na de oorlog opgeroepen om deel te nemen aan de politionele acties om het naar onafhankelijkheid smachtende Indonesië weer in het gareel te krijgen.

Ook na de oorlog moet Berend blijven strijden door proberen een bestaan op te bouwen voor hem en zijn gezin in een Nederland dat hem na al dat wapengekletter naar zijn gevoel in de steek laat. Zoon Dave Stenekes uit Emmen tekende het verhaal van Berend en zijn gezin op in het boek Erfenis Van De KNIL-Soldaat.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Erfenis van de knilsoldaat

 1. Ron Geenen zegt:

  @@Dave herinnert zich nog in de tijd dat hij zijn vader met enorme lieslaarzen zag gier trappen bij een boer. ‘Ik schaamde me en kon het bijna niet aanzien. Mijn vader, die altijd zijn vaderlandse plicht trouw heeft vervuld en zijn leven op het spel zette. Tot zijn middel in de koeienstront. Ploeteren om wat geld te verdienen omdat alles hem ontnomen was. Hij verdiende beter dan dit.’@@

  Schandalig. Heb er geen ander woord voor het gedrag van Nederland

 2. Loekie zegt:

  “Hij moet regelmatig op expeditie om onder meer guerrillastrijders uit te schakelen”.

  “De onafhankelijksstrijd van voor de oorlog laaide weer op en de Nederlanders traden harder dan ooit op tegen de inlandse bevolking. Ook Berend is getuige van deze gruweldaden. ‘Complete kampongs werden uitgemoord. Vele dorpsbewoners overleefden het niet. Ze werden afgeslacht of verbrand. Lichamen dreven in de Kali en de sawa’s (rijstvelden)’, laat David Berend vertellen in het boek.”

  Ook schandalig, dat gedrag van Nederland ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.