De Weduwe van Indië: Ruys-Grohé

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag
.  Zoek naar foto’s en namen .

Willem Ruys was geboren 26-5-1883 te Batavia, overleden 14 juli 1967 te Den Haag. Zoon van Theodorus Ruys uit Amsterdam, advocaat en procureur Hooggerechtshof van Ned.Indië, 50 jaar in Indië geleefd en Anna Jacometti geboren te Batavia. Anna was de dochter van Maria Beth uit Batavia, achterkleindochter van gouverneur van Makassar Willem Beth (geb 1750 Amsterdam) en een Makassaarse vrouw.
Haar vader Albert, geboren in Overschie,  had met 2 broers het handelshuis Fa Jacometti & Co in Batavia. Zij kwamen in Indië terecht door  hun ouders. Stamvader Jacometti uit Rotterdam was kapitein in de  koopvaart.

Anna, nicht van Johan Jacometti die 12 mei 1940 sneuvelde op de Grebbeberg te Rhenen,  had een broer Albert die in Amsterdam woonde en omstreeks 1898 kwam de jonge Willem Ruys in huis en die  studeerde aan de Zeevaartschool .  Maar Willem werd in 1900 verwijderd van de school wegens “voortdurend wangedrag” .  Daarna had hij in Indië meerdere betrekkingen kort achter elkaar.  En werd hij  ambtenaar bij de  rijksplantentuin te Buitenzorg,  In Kleians adresboeken is hij in de dertiger jaren genoteerd als handelsreiziger, wonend te Depok.
Willem had een verre achterneef Willem Ruys, die 10 jaar jonger was en directeur werd van de rederij Koninklijke Rotterdamse LLyod. De nazi’s executeerden hem.
In 1946 werd het schip Willem Ruys naar hem vernoemd. In Indische kringen is dit schip bekend geworden door de overtochten van en naar Indië/Indonesië.
In de Nederlandse publieke opinie is vooral de kaping van 1985  bekend  onder de scheepsnaam Achille Lauro .

Maria Grohé, roepnaam Bessie, geboren 10-12-1898 rubberonderneming Tjikandé te Serang,  overleed 17-2-1987 te Den Haag.
Haar moeder was Julia Francisca Grohé en haar vader is onbekend. Ook de ouders van Julia (geb 1862 Buitenzorg)  zijn niet bekend.
Julia woonde tussen 1900 en haar overlijden in 1940 in Gang Rijckmans te Weltevreden.
En ze had 2 dochters en 2 zonen. Met haar naam Grohé.
Maria woonde ook tot 1925-1931 te Weltevreden, vermoedelijk in Gang Rijckmans. Ze stond in 1910-1914 genoteerd als klerk bij het depot leermiddelen . Vanaf 1914 was ze werkzaam als verloskundige.  Zoals in die tijd meer gebeurde , werd ze soms door patienten en familie per advertentie in een krant bedankt voor de goede zorgen.
Te Buitenzorg 20 juni 1931 huwde ze Willem Ruijs. En omdat er toen snel 2 zonen kwamen zal ze wel na 16 jaar  gestopt zijn als verpleegster.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Weduwe van Indië: Ruys-Grohé

  1. Jan A. Somers zegt:

    “werd het schip Willem Ruys naar hem vernoemd.” Toen ik in 1946 in Vlissingen kwam stond dat schip nog op stapel op de werf De Schelde (waar de meeste schepen van de Rotterdamse Lloyd waren gebouwd). Om te voorkomen dat dat schip gevorderd zou worden door de Duitsers is er de hele oorlog aan doorgebouwd. Vandaar dat de tewaterlating van zo’n zwaar schip nogal wat hoofdbrekens opleverde. In de kleine haven van de helling overstroomden de kaden. Het schip was te lang om in de haven te draaien. Voor haar eerste reis moest ze achteruit gesleept door de zeesluis, met aan beide kanten een handbreed ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.